StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

logoWB KAN WB STUNTEN IN DE PAREL VAN DE BELGISCHE STADIONS.

De eerste seizoenshelft zit er op en Waasland-Beveren is er niet in geslaagd één enkele winstpartij op verplaatsing te boeken. Nu is het verschil met de thuiswedstrijden niet zo groot, want op de Freethiel kon WB na 90 minuten enkel tegen Oostende een beter rapport voorleggen dan de tegenstander.
Om uit de gevarenzone te geraken zullen de mannen van Bob Peeters deze tussentijdse balans flink moeten optrekken, maar dan moet er eindelijk eens een driepunter worden gescoord op verplaatsing.

De competitieopener van Waasland-Beveren eind juli thuis tegen KAA Gent was veelbelovend. Veel van het goede dat de compleet nieuw samengestelde spelersgroep werd voorspeld, werd in de eerste de beste serieuze test (want dat was Gent met o.a. een voorlijn Mboyo, Pederson en El Ghanassi zeker) bevestigd. Het duo Gershon Belhocine stond centraal achterin pal en op het middenveld zorgde Maric met knappe passing en levensgevaarlijke vrijschoppen voortdurend voor dreiging. Het werd uiteindelijk een terechte 1-1 puntendeling, maar de toon leek gezet.
De week daarna werd, zij het moeizaam en in extremis, opnieuw 1-1 gelijk gespeeld in Charleroi, maar met 4 op 6 starten liet het beste verhopen. Wat blijft van die min of meer hoge verwachtingen maar weinig meer over ! De vele nieuwkomers liep als een rode draad doorheen het ruim aanbod van mogelijke oorzaken waarom WB nadien zo diep kon wegzakken, maar persoonlijk ben ik altijd van oordeel geweest dat de miserie is begonnen met het uitvallen van eerst Gershon en kort daarna Belhocine. Dit duo had zich in een mum van tijd ontpopt als een betrouwbare tandem centraal achterin die amper steken liet vallen en bij een trainer voor wie organisatie hoog in het vaandel staat geschreven is dat de basis om op verder te bouwen. Helaas voor De Boeck en ook voor de supporters werden die stevige fundamenten al vrij snel ondermijnd door de langdurige blessures van Ramy en Karim en sindsdien kwam het nooit meer echt goed is mijn bescheiden indruk.

Maar hoe rampzalig de heenronde van Waasland-Beveren ook verlopen is, een degelijke terugronde spelen is haast zeker een garantie op play-off II en wie spreekt er dan nog over die verdomde heenronde ? Om aan die voorwaarde te voldoen zullen we echter opnieuw iets moeten aanleren wat onontbeerlijk is in de sport en wat de huidige spelersgroep is verleerd, nl. winnen. En laten we nu juist de verplaatsing maken naar een ploeg die daar even hartstochtelijk naar op zoek was tot net voor de interlandonderbreking, want toen won Gent ietwat verrassend in Charleroi. Is de druk bij de Buffalo's nu even van de ketel, of is er bevestiging nodig met een tweede opeenvolgende overwinning. Feit is dat ook Rednic de sputterende Gentse motor zeer moeizaam op toerental krijgt en meerdere voetbalanalisten zijn van mening dat het probleem niet meteen schuilt bij de trainer, maar veroorzaakt wordt door een gebrek aan voldoende kwaliteit om de hoge verwachtingen die er in de gloednieuwe Ghelamco Arena leven, in te lossen. Natuurlijk is er ruim genoeg potentie om vlot play-off II te continueren, maar het beoogde ticket voor play-off I is volgens mij al lang geen optie meer.

Waasland-Beveren zit in een situatie waarin het geen behoefte meer heeft aan schouderklopjes over "goed gespeeld". En goed spelen deden we op Sclessin, tegen Cercle en in Zulte-Waregem zeker wel, maar dat ene puntje op Standard was onvoldoende. In Waregem zat er zelfs tot 20 minuten voor tijd nog een driepunter in, maar mede door eigen offensief falen en een penalty + rode kaart kantelde de wedstrijd in de verkeerde richting. Toch zal Bob Peters voldoende lichtpuntjes hebben gezien om mee aan de slag te gaan, want een degelijke wedstrijd zoals aan de Gaverbeek zal niet voor een tweede opeenvolgende keer zonder beloning blijven. Blondelle zit alvast zijn schorsingsdag uit, maar Sibum en mogelijks ook Godemèche maken hun rentree. Zou Maman na zijn sterke invalsbeurt tegen ZW worden beloond met een basisplaats op Gent ? En zou onze laatste uitoverwinning dateren van +- een jaar geleden toen nog in het Ottenstadion ? Als dat zo is moeten we de traditie (ook al was het maar een eenmalige) doen respecteren !

Patrick Van Wesemael.