StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

*
Vorige week maakte Rudy Beck een schitterende bijdrage over de bekerduels tussen Beveren en Lokeren uit het verleden. Omdat WB toen met Gent en Charleroi eerst nog enkele andere katjes te geselen had, is dat knap werkstukje van Rudy misschien bij sommigen wat uit het oog verloren en vis ik het met plezier voor jullie even terug op uit de rubriek "Gele Ditjes, Blauwe Datjes". Smullen geblazen vrienden en dus zeker lezen, want ik vrees dat het vanavond een ander verhaal wordt. Voor de goede orde : de bekerderby van straks op de Freethiel begint om 20.30 uur.

* Op 4 december staat de bekerconfrontatie met de buren van Lokeren op het programma. In het verleden werden Lokeren en Beveren al ACHT keer door het bekerlot aan elkaar gekoppeld, goed voor elf matchen.... een overzicht.
In 1973 speelde eerste klasser op het veld van tweede klasser Lokeren. 10.500 kijkers zagen het duel op 1-1 eindigen. De goals kwamen van Johan Coninx en Ronnie Thielemans. Opvallend, in die tijd zeker, was dat Beveren het met elf Vlamingen opnam tegen zes buitenlanders in het Lokerse team : Vukasovic, Gerritse, Nadoveza, Suyckerbuick, De Koning en Boughalem. Strafschoppen moesten voor de beslissing zorgen, er waren er uiteindelijk 14 nodig. Bob Van De Sompel trapte de beslissende binnen nadat voor Lokeren Van Daele miste (4-5 werd het uiteindelijk in de strafschoppenreeks).
In 77-78 was Lokeren het laatste opstakel op weg naar de Heizel voor Beveren. Lokeren dat de Deen PREBEN LARSEN had binnengehaald, zuiver en alleen voor de bekermatchen want voor competitieduels was hij niet spelgerechtigd, was in eigen huis kansloos tegen Beveren. Jean Janssens en Heinz Schonberger scoorden (Bert Cluytens was de grote uitblinker), het werd 0-2. Twee jaar later moest Beveren opnieuw naar Lokeren, en dat in het kader van de 1/16de finales. Reeds na één minuut kopte de onvermijdelijke ERWIN ALBERT de 0-1 binnen. 15.000 kijkers zagen Fred Truyens nog rood krijgen maar de 0-1 bleef op het bord.
Lokeren kreeg zijn revanche het jaar nadien, vooral met de hulp van referee Ponnet die van de heenmatch een klucht maakte. Op de Freethiel werd het 2-2 (2X Albert, Hoogenboom en Mommens). De match eindigde met veel tumult en resulteerde in de affaire THIRION-PFAFF. JMP werd zes maand geschorst ondanks het feit dat TV-beelden zijn onschuld bewezen. De terugmatch was van geen sportieve waarde meer. Lokeren won die met 3-0 en dat zou tot nu toe ook de enige keer zijn dat Lokeren Beveren uit de beker kon stoten.
In 81-82 deed Club Brugge-legende Raoul Lambert de trekking. Hij toverde opnieuw een derby Lokeren-Beveren uit zijn hoed. Zowel op de Freethiel (goal van Patrick Schoofs) als op Daknam werd het 1-0 zodat in Lokeren de strafschoppen moesten beslissen. Wie anders dan Jean-Marie Pfaff eiste daar de hoofdrol op. Lubanski, Schonberger en Somers scoorden, Patrick Schoofs miste waarop Mommens en Jaspers doel troffen. Toen Bob Hoogenboom miste moest alles worden herdaan. Dieter Weihrauch miste echter ook, Lokeren-specialist René Verheyen kon het afmaken maar JMP stak daar een stokje voor. Nadien scoorden Theunis, Larssen en Albert. Toen Jean-Marie de elfmeter van Maurice De Schrijver, zijn latere kamergenoot op de Mundial pareerde kon RONNIE MARTENS Beveren een ronde verder (de halve finales) brengen en dat deed hij. Ook in 82-83 stonden beide Wase tenoren tegenover elkaar, ditmaal met als inzet de finale tegen Club Brugge. In de heenmatch op Daknam zorgde James Bett voor de 1-0 maar Paul Theunis, Erwin Albert en Ronnie Martens maakten de terugmatch overbodig (1-3). Ook op de Freethiel won Beveren , 2-1 dit maal, goals van Martensz, Kusto en Gudjonson).
Op een volgende ontmoeting was het TWAALF jaar wachten. In 1994 won Beveren met 0-7 tegen toenmalig tweede klasser Lokeren. Van Overtvelt 2X, Thoelen, Van Maele, Meeusen, Roest en Massagie zorgden voor de goals. Bij Lokeren toch wat bekende namen als Stephane Vereycken, Marcel Peeper en Ekakia. In het seizoen 2005-06 won Beveren op de Freethiel met 5-1 (2X Tokpa, 2X Gervinho, 1X Augustin). JM Pfaff gaf de aftrap...misschien kan hij dat nu ook doen al zal hij allicht wel wat beters te doen hebben, want op 4 december, als de bekermatch Waasland Beveren-Lokeren wordt betwist, wordt Jean-Marie ZESTIG Jaar.

PVW.