StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

nabeschouwing.jpg WB HEEFT ZIJN STUNTZEGE VAST.

Ex-Bruggelingen verhinderen vrolijk Brugs kersfeest.
De staart van het klassement in de Jupiler Pro League heeft zich op tweede kerstdag flink geroerd, maar de stunt van de speeldag kwam voor het eerst dit seizoen uit Beverse hoek na een bijzonder knappe 1-2 overwinning in Jan Breydel tegen Blauw-Zwart.

De wedstrijd begon voor WB onder een bijzonder rampzalig gesterrente, want alles wat kon tegen zitten in het namiddag programma, zat voor 100 procent tegen. Bergen, OHL en Lierse waren zelfs heel gulzig, want ze lieten niet één puntje liggen wat mij tot een gefrustreerd smsje dwong met de inhoud : "we hebben play-off IIi al beet en de wedstrijd in Brugge moet nog beginnen". Ik weet zeker dat de ontvanger ervan op dat moment er net zo over dacht !

De Brugse entourage had helemaal geen rekening gehouden met puntenverlies tegen de voorlaatste uit de rangschikking, want er waren behoorlijk wat feestelijkheden gepland na de confrontatie tussen Club en WB en de mannen van PreudHomme zagen het wel zitten om daar zo snel als mogelijk mee te beginnen. Er was amper een minuutje verstreken of Belhocine wou eens uittesten of de scheids ook dit seizoen snel voor een penalty durfde fluiten. En ja hoor, hij had prijs. Simons zorgde er met een succesvolle elfmetertrap voor dat de eerste flessen in Jan Breydel werden ontkurkt. Maar de stop mocht er 2 minuten later wederom in. Een vrijschop van Henkens werd krachtig door Bojovic binne gekopt.
Vanaf dat moment toverde WB een indrukwekkend staaltje organisatie/verdedigen boven en het is een beetje zoals met het spelen van de counter : als het goed wordt uitgevoerd krijgt het in de media nog waardering ook. De thuisploeg vond slechts af en toe een gaatje in de stevige Beverse muur, maar telkens stond Coosemans pal. De 1-1 ruststand zorgde nog niet meteen voor grote ongerustheid bij de entourage van de thuisploeg, maar twijfels waren er wel.

Waar de Brugse aanhang nog geloofde in een goede afloop na rust, nam zichtbaar de onzekerheid toe bij de Blauwzwarte spelers, ook al omdat Waasland-Beveren het in die tweede helft niet hield bij louter verdedigen, het probeerde er af en toe een counter uit te persen. In de 51ste minuut was daardoor de verrassing compleet. Sibum bediende Demjan die op zijn beurt Ivan Trickovski het genoegen liet smaken te scoren tegen de ploeg die hem op uitleenbasis aan WB ter beschikking stelt. Langer dan een jaar had WB op verplaatsing niet meer gewonnen en nu stond het plots op 1-2 voorsprong bij de ploeg die in geval van winst de koppositie minstens voor een dag van Standard zou overnemen. De 3-1 tegen Lierse en de 1-2 voorsprong in Jan Breydel gaven de mannen van Boob Peeters vleugels, terwijl het Brugse kerststalletje met de minuut dieper inzakte. Elke voorzet (en het waren er best veel hoor) belandde in de grijpgrage handen van een glunderende Coosemans en aan de overkant scheelde het maar weinig of Veselinovic en Trickovski met zijn tweede, hadden voor een ongeloofwaardige tussenstand op het scorebord getekend. Door de 1-2 bleef het voor de buitenwacht spannend tot de laatste seconde, maar Tom Boudeweel gaf op Sporza Radio al lang geen eurocent meer voor de kansen van Club vanwege de perfecte organisatie die WB gedurende de hele wedstrijd probleemloos handhaafde. Wat had ik na het laatste fluitsignaal eens graag de hartslag van Bob Peeters gekend !

Wat een wondere voetbalwereld ! Al maanden is het kommer en kwel op de Freethiel en zonder het te beseffen sluit WB 2013 af met een uitstekende 7 op 9. De weg naar play-off II is nog een eind verwijderd, maar een betere afsluiter van 2013 is niet denkbaar en de zin om er in 2014 tegen Bergen aan te beginnen zal een stuk groter zijn dan in geval van een afstraffing tegen Blauw-Zwart. Bob Peeters lijkt (en dat schrijf ik met bevende vingers) goed op weg om de gevoelige snaar van deze spelersgroep te hebben gevonden. De mannen gaan nu wel voor mekaar door een vuur en de invallers van de voorbije weken (Sibum, Demjan enz.) zijn goed bezig of er al mee klaar om hun status van invaller te wijzigen en dat is een hoopvolle vaststelling wetende dat Maric, Blondelle, Gershon en Oumarou straks weer beschikbaar zullen zijn. Alle credits ook voor het interim-centraal duo Bojovic-Belhocine die, net als Cale, met de week groeien in hun rol met als eenvoudige verklaring dat het komt door matchritme op te doen. Mag ik deze fantastische overwinning ook een beetje opdragen aan een aantal bestuurders die de voorbije weken zwaar onder vuur lagen omwille van hun zogezegd falend transferbeleid. De buit is ver van binnnen, maar zoals steeds zal de waarheid wel ergens middenin liggen.

Patrick Van Wesemael.

PVW.