StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Graag bevestigen na Nieuwjaar.
Deze avond nemen we afscheid van 2013 en dat doen we toch wel met sportief gemengde gevoelens. Om 2013 in te leiden is het goed kort nog even terug te keren naar medio en eind 2012. Het eerste jaar van Waasland-Beveren in de Jupiler Pro League werd al bij al relatief gemakkelijk gerealiseerd. Vanzelfsprekend ging dat niet, want in november 2012 was daarvoor een jammerlijke ingreep nodig. De man die van KSK Beveren en RS Waasland op een mum van tijd een succesformule had gebrouwen met de naam WB en zijn oogappel al na 2 seizoenen naar de Jupiler Pro League loodste, moest in november 2012 na een pijnlijke 2-6 thuisnederlaag tegen Club Brugge, plaats ruimen voor Glen De Boeck.

De klik tussen De Boeck en WB was er meteen. In zijn eerste wedstrijd onder leiding van Glen werd met 0-1 gewonnen uit bij KV en de sputterende motor sloeg eindelijk aan. Het werd geen ononderbroken succesverhaal, want 3 dagen na de winst in Mechelen volgde een flinke dreun in de bekerwedstrijd tegen tweeeklasser Oostende (0-3 verlies). In competitieverband werd de eerste helft van 2013 met ups en downs afgewerkt, maar dat was wel voldoende voor een verdienstelijke dertiende plaats op amper 4 punten van Charleroi en Gent, terwijl Cercle, GBA en Lierse er niet in slaagden WB te passeren in de ranglijst. Play-off II was de beloning, maar anderzijds ook wel een vergiftigd geschenk. Van de 6 wedstrijden werd er slechts eentje gewonnen en was er verder een puntendeling met Charleroi. Teleurstellend dus en daar blijft altijd wel iets van hangen een kleine 2 maand later als de trainingen worden hervat. Een begin met twijfels dus en omdat er maar weinig lijn zat in de Wase transfermolen (het ene moment lag die een paar weken stil, het andere draaide die op volle toeren) was het benieuwd uitkijken of De Boeck voldoende tijd had om een twintigtal nieuwkomers tot een geheel te kneden. Ondanks die twijfels viel de start best mee. Gewonnen werd er in de eerste 4 matchen niet, maar evenmin verloren. Het uitblijven van die eerste overwinning ging al snel aan het vertrouwen knagen en het langdurig uitvallen van achtereenvolgens sterkhouder Gershon en kort daarna Belhocine, was een zware aderlating. Het vertoonde spel werd met de wedstrijd krampachtiger en na de kansloze thuisnederlaag tegen buur Lokeren werd Glen De Boeck na afloop van speeldag 12 eind oktober bedankt voor bewezen diensten.

Duivell-doe-al van WB Danny De Maesschalck nam over en hoe ! Een schijnbaar herboren WB pakte op Sclessin tegen leider Standard een onverhoopt puntje en het 0-1 verlies tegen Cercle was niet de sportieve weergave van de krachtsverhoudingen tussen de lijnen. Maar van Danny was geweten dat hij het liefst bij een korte interim wilde houden vanwege beroepsbezigheden en dus werd op zoek gegaan naar een opvolger.

Die zoektocht mondde uit bij de man die misschien niet bovenaan het verlanglijstje stond, maar eenzaam aan de top staat in trainersland indien de voornaamste criteria bij het aanstellen van een coach vlot in de omgang en sympathiek zijn zouden omvatten.
Het beginprogramma waarmee Bob Peeters aan de slag moest was er eentje om schrik van te krijgen. Uit Zulte-Waregem en Gent, thuis Charleroi en weer op verplaatsing naar Anderlecht en Mechelen. Op Waregem kantelde de wedstrijd pas in de 70ste minuut na de uitsluiting van Blondelle en een strafschop tegen, maar in Gent, tuis tegen Charleroi en in Anderlecht werd te weinig durf aan de dag gelegd om op zoek te gaan naar onze tweede overwinning van het seizoen. Het keerpunt kwam er (zo hopen we toch) in Mechelen. De 0-0 was te weinig voor een ploeg in hoge puntennood en de match was niet om aan te gluren. Maar in die wedstrijd speelde zich op slag van rust een negatieve ontwikkeling af die de spelers zou inspireren tot sportieve revanche. Cale werd immers te licht met rood bedacht, maar Mechelen kon die numerieke meerderheid niet optimaal benutten zodat het puntje dat vooraf als onvoldoende werd bestempeld, achteraf werd beschouwd als een morele overwinning.
De daaropvolgende thuiswedstrijd (en in ons geval zal de volgende wedstrijd nog wel een tijdje de belangrijkste zijn) werd dik verdiend gewonnen tegen rivaal Lierse en de stunt van het jaar volgde op tweede kerstdag in Jan Breydel toen een vroege 1-0 achterstand werd omgebogen tot een onwaarschijnlijke 1-2 zege. Resultaat : de strijd voor het behoud in de JPL kan opnieuw beginnen en Waasland-Beveren doet weer mee. Het is nog veel te vroeg voor euforie uiteraard, maar wie net voor de winterstop een 7 op 9 neerzet mag het vervolg hoopvol en met vertrouwen tegemoet zien. De twee opeenvolgende overwinningen tege Lierse en Club Brugge hebben ongelooflijk deugd gedaan, maar minstens even belangrijk is dat de ploeg als groep een gelaat heeft getoond. We hebben er lang moeten op wachten, maar er staat weer een blok tussen de lijnen en daar kan men mee naar de oorlog. Nu is het misschien wat luguber om in deze bij uitstek vredige tijd om het woord oorlog in de mond te nemen, maar als Waasland-Beveren in eerste klasse wil blijven zal het na Nieuwjaar nog een aantal zware veldslagen moeten winnen op de groene rechthoek. Laat die sportieve uitdaging ons uitgangspunt zijn om 2014 op 18 januari mee in te zetten.
Mag ik jullie een veilige jaarovergang toewensen deze avond zodat we mekaar aan de andere kant ervan in blakende conditie terugvinden.

Patrick Van Wesemael.