StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

logoWB DIT IS ECHT EEN DEGRADATIETOPPER.

Wat een gekke, weliswaar korte voorgeschiedenis. Wekenlang sleepten Waasland-Beveren en Bergen zich kleurloos door de speeldagen zonder resultaten, spektakel en vooruitzichten op ook maar een beetje beterschap. Men kan heilig overtuigd zijn tot beter in staat te zijn, maar als regelmaat en een opwaartse lijn uitblijven, krijgen zelfs de grootste optimisten het moeilijk. Bergen zette Scifo aan de deur, WB deed hetzelfde met De Boeck, maar zowel Janevski als Peeters konden het beoogde trainerseffect niet bewerkstelligen. En plots, ik ga niet beweren dat beide ploegen zich al afgeschreven voelden, sloeg de motor aan. Bergen had de grootste achterstand en begon er een speeldag vroeger aan door eerst te verbazen met 1-0 tegen Lokeren en vervolgens Zulte-Waregem op 1-1 te houden. De derby in Charleroi leverde een 0-2 op en op tweede Kerstdag werd Gent in blessuretijd in het verlies geduwd. Tien op twaalf is de knappe, maar onverwachtse balans voor de drager van de rode lantaarn. Dé ploeg in vorm ?

Waasland-Beveren kwam niet aan voetballen toe in Mechelen, maar kwam als morele winnaar uit de bus omdat het 45 minuten lang met 10 man kon stand houden Achter de Kazerne na licht rood voor Cale. Die morele opsteker wierp zijn vruchten af tegen Lierse, want op de 3-1 winst viel niks af te dingen en er werd bij momenten zelfs vlot gecombineerd. Tweede Kerstdag was er voor WB eentje om niet snel te vergeten. Een vroeg opgelopen achterstand werd bij een in feeststemmng verkerend Blauw-Zwart op bewonderenswaardige wijze opgehaald en omgezet in 1-2 winst. Bijzonder aan deze wedstrijd was dat WB niet eens de hulp van Dame fortuna nodig had, maar deze heuse stunt op eigen krachten realiseerde. Niet gelogen dus als ik stel dat dit een onvervalste degradatietopper wordt, want de twee teams hebben net voor de winterstop een flinke scheut vertrouwen getankt in aanloop naar deze veelbeslissende wedstrijd. Allesbeslissend ? Valt moeilijk te zeggen, want ondanks de felle remonte die ze beiden hebben ingezet, zou verlies wel eens fataal kunnen zijn.

Als Waasland-Beveren er zou in slagen de drie punten op de Freethiel te houden, bestaat de kans dat het voor het eerst sinds lang op een play-off II-plaats prijkt. Dan is uiteraard het werk nog ver van klaar, maar het behoud verzekeren zal in stappen moeten gebeuren en dan is winnen tegen de Draken een must.

Patrick Van Wesemael.