NATUURELEMENTEN MAKEN NORMALE WEDSTRIJD ONMOGELIJK.

In een wedstrijd die geen normaal verloop kende vanwege de stormwind en een vrij snel omgeploegd veld door de plensbui van even voor de aftrap, bleef Oostende de natuurelementen net iets beter de baas dan de Waaslanders. Uiteraard zijn weersomstandigheden voor de beide ploegen gelijk, maar de thuisploeg slaagde er wel in na rust met de wind tegen te scoren en daarin was WB in de eerste helft niet geslaagd. Verliezen in Oostende is dezer dagen geen oneer, maar voor de zoveelste keer profiteert de concurrentie optimaal van het Beverse verlies. Dat KV in Bergen triomfeerde is sinds de komst van Vercauteren geen verrassing, maar dat OHL tegen Zulte-Waregem en Lierse op Kortrijk de volle inzet pakten is een lelijke streep door onze rekening.

Oostende begon het best aan de wedstrijd en zette de bezoekers flink onder druk. Net op het moment dat de voetbalstorm van KVO wat was afgezwakt en WB zijn intrede in de partij maakte, beging D’Ulivo een lichte overtreding op Muchekwi en die werd met de zwaarste sanctie bestraft. Het was overigens de eerste strafschopfout die scheidsrechter Peter Vervecken dit seizoen floot. Toeval ? Siani liet de kans niet liggen om zijn ploeg na 19 minuten op voorsprong te brengen. Even was WB van slag, maar Coosemans moest evenmin wonderen verrichten. In het slotkwartier kwamen de mannen van Peeters nadrukkelijker hun neus aan het venster steken en de man in het zwart liet een vergelijkbaar strafschopgevalletje in het voordeel van WB ditmaal onbestraft. WB putte moed uit dit onrecht en was tweemaal dicht bij de 1-1, maar o.a. Veselinovic raakte niet voorbij doelman Ovono van Oostende zodat de ruststand met 1-0 werd bereikt.

Met de wind in de rug ging WB meteen na de hervatting op zoek naar de broodnodige gelijkmaker. In de 57ste minuut mocht Henkens een hoekschop trappen en die belandde door toedoen van enkel de wind rechtstreeks in doel. Of om het met de woorden van de VRT-teletekst te zeggen : “een wereldgoal van Henkens, maar met een oscar voor de wind als hoofdrolspeler. Vanaf dat moment had ik het gevoel dat WB er wel eens op en over zou gaan en aanvankelijk zat de 1-2 er ook in, maar WB kon die indruk niet langer dan een klein kwartiertje ophouden. Daarna knokte de Vanderbiest-boys zich tegen de wind in en op een bewonderenswaardige wijze weer in de wedstrijd. Toch had Oostende een blundertje nodig van Coosemans om als winnaar uit de bus te komen van deze levensbelangrijke wedstrijd. In de 75ste minuut kwam Colin uit zijn doel, maar hij rateerde de bal waardoor Brillant voor de 2-1 eindcijfers tekende. Het slotoffensief van WB was die naam niet echt waardig, ondanks de inbreng na rust van achtereenvolgens Maric, Emond en Lebbihi.

Pijnlijk verlies dat te vermijden was en omdat OHL en Lierse op verplaatsing wel de volle buit pakten, extra zuur. Met een puntendeling bleef Oostende op 2 punten, terwijl het nu, net als Lierse, een beetje verder afstand neemt. Met nog 7 wedstrijden te gaan en 21 punten te verdienen, is er echter niks beslist. OHL moet volgende week naar Gent en komt in het Valentijnsweekend naar de Freethiel. WB heeft zijn lot nog mee in eigen handen, maar thuis Kortrijk, uit Cercle en thuis OHL moet er weer ruim geoogst worden, maar het zou onterecht zijn na het verlies in Oostende plots alle vertrouwen in de ploeg te verliezen. Het was niet goed zaterdagavond, maar de barre weersomstandigheden hebben ongetwijfeld een invloed gehad. Zonder de wind had Henkens zijn doelpunt mogen vergeten, maar ik had liever gedurende 90 minuten een normaal wedstrijdverloop gekend. Fredje Vanderbiest droeg na afloop de overwinning van zijn ploeg mee op aan de uitbater van Café 33 die een weerspecialist is en constant op diverse weerwebsites snuffelt om een goeie inschatting van de wedstrijdomstandigheden aan de trainer voor te leggen. Zo zie je maar dat een match winnen vaak het werk is van een heel team waarvan de hoofdrolspelers niet allemaal tussen de lijnen staan.