StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB GOEIE UITGANGSPOSITIE VERWERVEN VOOR DEGRADATIETOPPER TEGEN OHL.

Afgelopen weekend is het verschil in de rangschikking tussen OHL en WB gehalveerd tot de kleinst mogelijke marge, weliswaar nog altijd in het voordeel van de Vlaams-Brabanders. Het is ontzettend belangrijk komend weekend dat ene puntje achterstand op zijn minst te consoluderen en waaro niet goed maken. In dat geval zou een overwinning in het onderling duel tijdens het Valentijnsweekend misschien een psychologisch voordeel kunnen opleveren om het veel besproken zwaar programma van WB van de laatste 4 competitiematchen in te gaan.

Nergens anders dan in het voetbal liggen uitersten zo dicht bij mekaar en hoopgevend is vooral dat die vaststelling niet enkel geldt voor de beter bemiddelde clubs. Zaterdag trekt WB naar de Vereniging Cercle en over die uitersten weten ze daar sinds vorig seizoen alles. Het is onwaarschijnlijk dat Cercle aan een rampzalig seizoen alsnog een happy end wist te breien. Zelfs bij het begin van play-off III leek de Vereniging nog kansloos tegen Beerschot, maar een onomkeerbare situatie werd toch nog en tot eenieders ongeloof, rechtgezet. Daarna volgde een sterke eindronde met de tweedeklassers met als resultaat de vaststelling dat Cercle ook dit seizoen aan het JPL-circus kan deelnemen.

Architect van deze fantastische wederopstanding is Lorenzo Staelens. De altijd rustige gewezen Rode Duivel heeft op zijn eigen wijze iets gerealiseerd waardoor hij in de diverse referenda die omstreeks de jaarwisseling worden georganiseerd, best wat hoger mocht eindigen. Lorenzo werd nochtans niet op zijn wenken bediend, want wat boven de middelmaat uitstak zoals recentelijk nog Gregory Mertens en Lukas Van Eenoo, mochten/moesten de Vereniging verlaten om het budget in balans te houden. Er werd in het tussenseizoen ook nogal gewichtig gedaan over een samenwerking met de Franse topclub Monaco, maar veel kwam er deze richting niet uit en van hetgeen arriveerde is er ondertussen al eentje teruggestuurd en gewoon vervangen door een aan Rc Mechelen uitgeleend eigen jeugdproduct. Bescheidenheid troef dus, maar wat is dan wel het geheime wapen van Staelens waardoor hij Cercle bijna geruisloos naar een rustig seizoen wist te piloteren. Ik denk een paar van zijn geheimen te kennen en het zijn er waar veel van zijn collega's met naam en faam "hopelijk" respect voor kunnen opbrengen. Staelens heeft veel van de spelers die er al waren bij Cercle simpelweg beter gemaakt. Spelers met potentieel die aanvankelijk niet brachten waarvoor zij werden aangetrokken, halen onder leiding van de Lorre plots wel hun niveau. En, maar dat is vaak een noodgedwongen oplossing : clubs die de eindjes aan mekaar moeten knopen, vallen als laatste redmiddel terug op hun jeugdarsenaal en het kan geen toeval zijn dat daar telkens ook één of meerdere jongeren worden ontdekt. Dat Lorenzo Staelens de stille kracht achter het succesverhaal van Cercle is, wordt het best duidelijk aan de hand van de volgende bedenking : als ik zou vragen voor de vuist weg 3 spelers op te noemen van Groen-Wit, zullen sommigen toch al eens flink de hersenen moeten pijnigen.

Voor Waasland-Beverencoach Bob Peeters is de confrontatie met Cercle Brugge van morgenavond ongetwijfeld een speciale wedstrijd. Bob stapte als onervaren coach van Cercle in het trainrswereldje en maakte meteen furore. De positieve herinneringen aan de Vereniging zullen ruim de overhand nemen op de negatieve en ik ben ervan overtuigd dat hij er heel wat vrienden heeft gemaakt. Zaterdagavond zal hij die vriendschappen echter even aan de kant moeten schuiven, want eigenlijk kan WB in Jan Breydel alleen maar tevreden huiswaarts keren als het drie punten in de tas meeneemt. Op die manier zou het de 1-1 tegen Kortrijk kunnen compenseren en met een gunstige uitgangspositie aan de wedstrijd tegen OHL beginnen. En misschien is het wel een goed moment om Cercle in de ogen te zien, want ondanks de terechte lof die ik club en trainer toezwaaide, heb ik de indruk dat Cercle thans niet meer in zijn beste vorm verkeerd. Maar indrukken kunnen bedriegen en daarom doen onze jongens er goed aan op hun hoede te zijn. Gershon neemt haast zeker de plaats in van de geschorste Bojovic, maar of D'Ulivo hersteld is en of bv. Gabriel zijn debuut maakt voor WB, daar heb ik geen idee van.

Patrick Van Wesemael.