StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB EERSTE VAN 4 POGINGEN OP ZOEK NAAR EEN STUNT.

Ik betwijfel of Waasland-Beveren de volgende weken voldoende zal hebben aan drie punten om zeker te zijn van behoud in de JPL, maar het is uiteraard wel mogelijk en elk komend weekend kan de beslissing (nog niet wiskundig) vallen. Ik ben mij ter dege bewust welk loodzwaar programma WB de volgende weken wacht, maar als we er zouden in slagen in deze fase van de competitie tot 4 punten afstand te nemen, ben ik ervan overtuigd dat OHL de kloof niet meer zal dichten.

Er zijn twee manieren om aan 3 punten te geraken, maar de leukste zou een stuntzege zijn, want of het nu in Genk of Lokeren is, dan wel thuis tegen Zulte-Waregem of Standard, een overwinning in een van deze wedstrijden ligt op papier vooraf niet in de lijn van de verwachtingen. Aan voldoende rust zal het WB in Genk niet ontbreken, want de match staat pas zondagavond om 20.30 uur op het programma omdat de Limburgers donderdagavond Europees aan de bak moesten in het verre Rusland (Anzji). En ook deze Europese wedstrijd heeft zowel de Genkse entourage als die van WB niet veel wijzer gemaakt. Een puntendeling in het buitenland is sowieso een goed resultaat, maar daar was donderdagavond echt alles mee gezegd.

In de heenwedstrijd op de 8ste speeldag hielden WB en Genk op de Freethiel mekaar met 0-0 in balans. Een vergelijkbaar resultaat krijgt vandaag al mijn fiat indien ik zou mogen kiezen, maar dit Genk is dezer dagen onvoorspelbaar in de Jupler Pro League. Een uiterst moeizame overwinning in Lierse afgelopen weekend, daarvoor een kansloze nederlaag voor eigen mopperende fans tegen Club Brugge en de speeldag daar nog voor een knappe driepunter in Mechelen. Het lot van de Nederlandse coaches in de JPL hangt soms aan een zijden draadje, maar die Hollandse vezels lijken van oerdegelijke kwaliteit. Al een aantal weken denken heel wat voetbalkenners dat Genk o.a. door het recupereren van een aantal lang geblesseerde titularissen zoals Mboyo en Deceulaer, elk moment kan ontploffen, maar het zijn ondertussen de supporters die op springen staan in plaats van de spelers. En toch ligt Genk ons, want vorig seizoen haalde WB er een verdienstelijke 1-1 na een doelpunt van Shish op hoekschop.

Tegen OHL deed WB afgelopen speeldag wat het moest doen. Winnen was een must en zo geschiedde ook en het was niet eens onverdiend. Die noodzakelijke stap is gezet en we staan al wat meer in het droge, maar als er wat wind is voelen we nog dikke druppels. Nog een paar stapjes in de goede richting en we staan veiliger afgeschermd. De beste manier om die passen te zette is zelf initiatief nemen en niet gokken op een uitschuiver van OHL of de vermoeidheid bij Genk na hun Europese midweekwedstrijd. Als Coosemans en Gershon de defensie op sleeptouw nemen, het middenveld nog maar een beetje beter doet dan in Cercle en Oumarou en Veselinovic hun duivels ontbinden, is er wel wat mogelijk. Natuurlijk kunnen de meest positief denkbare scenario's al binnen een paar minuten aan diggelen liggen, maar tegen een ploeg met play-off I-ambities kan WB altijd iets extra. Verliezen in Genk kan, alleen de manier waarop zou voor een ontgoocheling kunnen zorgen. Beter doen dan het povere vertoon in de uitwedstrijd op Cercle 2 weken geleden is niet moeilijk, maar anderzijds moeten we vooral ook realistisch blijven en beseffen dat uit Genk lastig wordt, zelfs al zijn de Limburgers niet in beste doen.

Patrick Van Wesemael.