StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

nabeschouwing.jpg HENKENS EN OUMAROU ZETTEN WB OP TREIN NAAR PLAY-OFF II.

Waasland-Beveren opent de deur voor ontslag Mario Been.
Een dikke week geleden stond Waasland-Beveren nog een puntje achter OHL en wie het voetbal op afstand volgt en deze morgen zijn krant openslaat zal merken dat de Waaslanders plots 5 punten voorsprong hebben genomen op de Vlaams-Brabanders. Bob Peeters mag een tevreden coach zijn na de 0-2 winst van zondagavond in Genk. Eerder deze week had ik het in de Freethielsprokkels over een serietje neerzetten, maar Bob is nu zelfs aan een serie bezig en dat klinkt altijd nog iets overtuigender.

Als supporter een mooi scenario in gedachten hebben is één zaak, de spelers op het veld dat scenario tot in de puntjes zien uitvoeren een andere. Met een bijna foutloze Coosemans, rots in de branding Gershon en een goeie Oumarou die elke verdediging pijn "kan" doen, had ik het gevoel dat we Genk na een Europese wedstrijd het vuur aan de schenen konden leggen. Dat waren de verwachtingen vooraf en wat geweldig dat de spelers na 90 minuten dit scenario tot in de geringste details wisten uit te voeren. Qua inzet en organisatie overtrof WB zijn prestatie van tweede kerstdag in Brugge. De voorbije weken kwamen de mannen van Peeters niet uitgeslapen aan de aftrap, maar zondagavond hebben ze met die vervelende traditie gebroken. Na 4 opeenvolgende nederlagen zou men van Genk verwachten dat het WB meteen het mes op de keel zou zetten, maar niks daarvan. De waaslanders hadden vanaf het eerste fluitsignaal de controle over de wedstrijd en ook de eerste enorme kans. Met iets meer dan 20 minuten gespeeld had Siebe Blondelle een niet te missen kans aan de voet, maar hij wou het te mooi doen. Zijn onbegrijpelijke misser was echter het signaal voor de groep dat er wel iets mogelijk was en dat besef werd op het half uur beloond na een prachtige aanval die in eerste instantie pechvol door Henkens binnenkant paal werd besloten, maar Robin kon in de herneming de verdiende 0-1 binnen knallen. Coosemans was in het resterende kwartier nog een keertje bijna de pineut toen hij een bal loste, maar ook een keertje de reddende engel zodat WB met een verdiende voorsprong naar de kleedkamer mocht.

De tweede helft was amper 3 minuten jong toen de bezoekers het misschien wel belangrijkste doelpunt van het seizoen scoorden. Trickovski en Demjan namen de voorbereiding voor hun rekening en Oumarou kreeg alle tijd van de wereld om zijn productie te verdubbelen van 1 naar 2 goals.
Genk kon niet anders dan risico's nemen en Coosemans moest ten koste van lijf en lede de aansluitingstreffer verhinderen, maar anderzijds likte een vrijschop van Henkens de bovenkant van de lat en werd WB nog een keer door volkomen onterecht buitenspel van de 0-3 gehouden.

Na de levensbelangrijke 1-0 winst tegen OHL van vorige week doet WB opnieuw een schitterende zaak in de strijd voor een play-off II-ticket. Winnen op verplaatsing lukt niet tegen de ploegen van ons niveau, maar tegen kandidaat-play-off I-ploegen kunnen onze jongens blijkbaar altijd iets meer. Met Zulte-Waregem, Lokeren en Standard de komende weken in het verschiet hebben we dus goeie vooruitzichten. WB betrekt nu ook KV in de degradatiestrijd, maar wanneer men met de voetjes op de grond blijft en vanuit een degelijke organisatie blijft voetballen, moet het alleen naar zichzelf kijken. We mogen de huid van de beer nog niet te vroeg verkopen, maar zonder het te beseffen zouden we volgend weekend in theoroie al zekerheid kunnen krijgen over een verlengd verblijf in de Jupiler Pro League. Misschien is dat een wat te voortvarende inschatting, maar als de spelers er nu nog geen vertrouwen in hebben zullen ze het niet meer krijgen dit seizoen.
In Genk moest WB het stellen zonder zijn geblesseerde topschutter Veselinovic en was er een korte invalsbeurt voor Emond en Gabriel. Wanneer men bedenkt dat Peeters nog spelers als Godemèche, Maric en Maman achter de hand heeft, kan ik niet anders dan overtuigd zijn dat we met deze groep goed gewapend zijn om het behoud te verzekeren. OHL heeft in een week tijd 3 gevoelige tikken gekregen : het verlies in Beveren, de eigen nederlaag tegen Club Brugge en de winst van WB in Genk. Het zou straf zijn als ze deze situatie nog kunnen recht zetten, maar in de eindfase van een seizoen gebeuren wel eens vaker rare dingen en wie de resultaten van dit weekend overloopt zal het met mij roerend eens zijn.
Wedden dat er in de pers vandaag meer zal worden gesproken over het ontslag van Been dan over de knappe winst van WB ?

Patrick Van Wesemael.