StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB KAN WB OPNIEUW TEGEN LOKEREN BEHOUD VEILIG STELLEN.

Vorig seizoen verzekerde Waasland-Beveren op de 28ste speeldag het behoud in de JPL en dat gebeurde na een brilscore op de Freethiel in de derby tegen Sporting Lokeren. En alsof de geschiedenis zich bij benadering herhaalt kan dat ook nu zaterdag weer het geval zijn, weliswaar een speeldag later dan vorig seizoen. Het resultaat telt, niet de manier waarop en of het nu komt omdat de tegenstander steken laat vallen of door een eigen sterke prestatie zoals tegen Zulte-Waregem, in deze knock-outfase van de competitie zijn alle middelen goed om het doel te bereiken.

Het zou toch al flink moeten fout lopen indien Waasland-Beveren zijn Jupiler Pro Leagueschap niet met minstens een jaartje kan verlengen. Het eigen programma (uit Lokeren en thuis Standard) is zwaar, maar niet onmogelijk, terwijl de voornaamste concurrent zich geen enkele misstap meer kan veroorloven en dan is thuis Anderlecht en uit Bergen niet eens zo'n veel gemakkelijker schema voor OHL. Een scenario waarbij OHL en Anderlecht het op een puntendeling houden na 90 minuten is al voldoende voor WB om een feestje te bouwen, maar uiteraard zouden de mannen van Bob Peeters liever de klus in schoonheid klaren en een mooi resultaat meenemen uit Daknam.

Lokeren stak vorig weekend KV Mechelen een handje toe om het degradatiespook voor dit seizoen een definitieve genadeklap te verkopen. Het team van Peter Maes speelde geen onaardige partij Achter de Kazerne, maar de drive om het de thuisploeg echt lastig te maken ontbrak. De Lokerse coach voorvoelde nog voor de eerste balomwentelingen dit gevreesde scenario, want het bereiken van de bekerfinale en het veilig stellen van play-off I zou voor decompressie zorgen, zeg maar 10 of 15 procent minder scherpte en dat is misschien wel het percentage dat vaak de doorslag geeft.

Naast een altijd ongewenste nederlaag liepen Copa en co nog meer averij op. Odoi met direct rood en seizoensrevelatie Hans Vanaken zullen morgenavond ontbreken in de derby en dat wordt dus sleutelen voor Lommelaar Maes. Een zware handicap hoeft dat niet per se voor 's lands beste trainer te zijn, want Lokeren heeft een ruime kern en de bankzitters moeten meestal niet of amper onderdoen voor de titularissen. Daarenboven heeft Maes de voorbije jaren in Daknam een bijzonder stabiel spelconcept uit de grond gestampt dat niet meteen door enkele noodgedwongen wijzigingen aan het wankelen gaat. Maes zet gewoon andere spelers op dezelfde plaatsen die tot in de geringste details weten wat van hun wordt verwacht en daardoor naadloos worden ingepast. Hij heeft duidelijk een herkenbaar systeem in tegenstelling tot een aantal van zijn collega's.

Bob Peeters is José Mourinho niet, maar Bobke heeft het zo goed als voor mekaar om WB uit een diep moeras te hebben gesleurd. Als het behoud dit of volgend weekend wordt verzekerd en rekening houdende met het aantal punten dat WB totaliseerde bij de trainerswissel, het loodzwaar programma dat Bob de eerste 5 matchen kreeg voorgeschoteld, evenals de sinds zijn komst verzamelde punten en ondertussen degelijk spelniveau, mag dat een bijzonder knappe prestatie worden genoemd. En het hoopgevende aan de huidige toestand is dat we allemaal het gevoel hebben dat er nog rek in zit en indien play-off II wordt gehaald er nog iets mogelijk is.
Kortom, misschien wordt het wel dat weekend waar we met zijn allen zo naar uitgekeken hebben, maar waarvan op een gegeven moment weinigen in geloofden dat het er zat aan te komen.
Ik begon deze voorbeschouwing met de vaststelling dat OHL zich geen enkele misstap meer kan veroorloven of WB profiteert van de situatie. Maar WB heeft zijn lot in eigen handen, want als het zaterdagavond in Lokeren wint is de wedstrijd OHL-Anderlecht van geen belang meer. Zou dat een waardige wijze zijn om de reguliere competitie en de derby mee af te sluiten !
Tegen ploegen met een play-off I-status heeft Waasland-Beveren in het verleden bewezen zijn mannetje te kunnen staan. Persoonlijk vind ik het elftal van Peter Maes over een heel seizoen bekeken en na Standard, misschien wel de best voetballende ploeg. Een hoopvol vooruitzicht ?

Patrick Van Wesemael.