StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB OM DE KNIKKERS EN DE NABIJE TOEKOMST VAN WAASLAND-BEVEREN.

Belangrijkste match in de prille geschiedenis van WB.
Er zal zondagavond omstreeks 20 uur ofwel een zware ontlading ofwel een ferme ontgoocheling waar te nemen zijn op en rond de Freethiel. Waasland-Beveren moet er voor zorgen dat het een nederlaag kan vermijden en dan verzekert het zich van een derde seizoen in de Jupiler Pro League wat gezien de financiële mogelijkheden van de club een knap resultaat zou betekenen. Zelfs in geval van verlies en wanneer OHL punten laat liggen in Bergen, is eerste klasse een feit voor Peeters en zijn mannen en dat zou een zeer terechte beloning zijn voor het uiterst lastig, maar schitterend parcours dat Bob met WB heeft afglegd sinds zijn aanstelling als coach in de wedstrijd op Zulte-Waregem van 10 november. Ook wanneer alles zou tegen zitten zondagavond (verlies van WB en winst van OHL) is het veel te vroeg om de handdoek te werpen (vraag het maar aan de Lorre en Cercle), maar dat scenario bannen we na het lezen van deze voorbeschouwing voorgoed uit onze sinds een week onophoudelijk piekerende hoofden.

Eerst de nuchtere feiten : Standard is niet toevallig de onbetwiste leider sinds de competitiestart. Het heeft tot voor een paar weken vaak wervelend voetbal gespeeld, heeft twee- of driemaal zoveel kwaliteit als WB en met Ezekiel, Mpoko, Bia, De Camargo en Batshuayi beschikt het over een voorhoede die in de JPL geen gelijke kent. Gelukkig (en dat hoeft niet onsportief te worden geïnterpreteerd) zullen Ezekiel (geschorst) en Vainqueur en Bia wegens blessures ontbreken, maar dat voelt Standard waarschijnlijk minder dan het gemis bij WB van Sibum die een schorsingsdag uitzit. Men moet dus geen kenner zijn om te voorspellen dat de winstkansen van de Luikenaars op papier een stuk hoger liggen dan die van de thuisploeg, maar hoe ongenaakbaar de Rouches bij momenten waren tot voor een paar weken, er is wel degelijk een keerzijde aan deze blinkende medaille.
De voorbije wedstrijden liep het allemaal wat stroever bij Standard met nederlagen thuis tegen Gent en uit bij Club Brugge. Zelfs afgelopen weekend zou het resultaat van Standard-KV Mechelen er heel anders hebben uitgezien wanneer De Witte een kwartier voor tijd en een 1-0 tussenstand niet had gefaald vanop de stip. De Japanse Standard-goalie had overigens eerder in die partij al enkele beslissende reddingen verricht waarmee ik enkel wil wijzen op het feit dat de mannen van Luzon nog steeds een zeer sterk team vormen, maar het onoverwinnelijke van voor de winterstop lijkt even in de koelkast gestopt, laat ons hopen tot het begin van play-off I. En niet te vergeten : weliswaar met een dosis meeval behaalde Danny De Maesschalck als interimcoach een knappe 2-2 op Sclessin.

De supporters van WB lopen al enkele weken met een dubbel gevoel rond. Hun eigen ploeg kunnen ze maar weinig verwijten na nieuwjaar, want er wordt nog amper verloren en het spelniveau is flink opgetrokken. De ploeg toont weerbaarheid en wist al enkele keren een achterstand om te buigen. Er staat een blok en vooral achterin zit het stevig in mekaar waardoor nauwelijks tegengoals worden geslikt. In onze laatste 3 uitwedstrijden naar respectievelijk Cercle, Genk en Lokeren hield Coosemans zijn netten schoon en dat zegt niet alles, maar toch iets. Jammer dat Bas Sibum die in de vorm van zijn leven steekt er zondag niet bij is vanwege een gele schorsingsdag. En waarom zou dit Waasland-Beveren in zijn huidige vorm kansloos zijn tegen de toekomstige kampioen ? Ik heb het grootste respect, ben misschien zelfs een beetje een bewonderaar dit seizoen van Standard, maar ik heb minstens zoveel vertrouwen in de eigen ploeg. Natuurlijk kan door een blunder of tegenslag deze voorbeschouwing al na enkele minuten in de prullenmand liggen, maar dat soort nachtmerrie kan ook de bezoekers overkomen.

De mogelijke scenario's die in de wereld worden gestuurd en die een invloed zouden kunnen hebben op het resultaat van zondag zijn om te smullen. De burgemeesters van Bergen en Leuven spreken niet dezelfde taal, maar behoren tot dezelfde partij (PS en SPA) en zullen dus wel iets geregeld hebben.
Of misschien is Standard wel lief voor WB om zo OHL en in het bijzonder Bjorn Ruytinckx een loer te draaien na het bewuste incident en ingediende schadeclaim. De Luikenaars hebben al te kennen gegeven weinig vertrouwen te hebben in KBVB en Profliga en als het achter de groene tafel niet lukt dan maar op de groene rechthoek zullen ze misschien in de Luikse bestuurskamer stiekem denken.
Daarbij komt nog eens dat Tim Pots (scheidsrechter uit Beveren) is aangeduid om Bergen-OHL te leiden. Daar werd maandagavond in Extra Time nogal smilend over gedaan en ik zou er niet van verschieten dat men bij de voetbalbond wakker geschoten is en alsnog een andere ref aanstelt.

Deze wedstrijd is door de omstandigheden van afgelopen weekend plots zo belangrijk geworden dat men haast zou vergeten dat er nog voetbal en leven zal zijn na zondag 16 maart. Als het lukt ontploft de Freethiel en kan een streep worden getrokken onder een heel lange en vervelende week van verschrikkelijk bang afwachten.

Patrick Van Wesemael.