StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

nabeschouwing.jpg IN STIJL EN OP KARAKTER..

Late gerechtigheid is dan toch geschied.
Het moest al een paar weken eerder gebeurd zijn, maar zondagavond in een afgeladen vol Freethielstadion heeft Waasland-Beveren de puntjes op de "i" gezet en zich volkomen verdiend verzekerd van een bijkomend seizoen JPL-voetbal. Omdat in Bergen-OHL de logica werd gerespecteerd (OHL won in de reguliere competitie geen enkele wedstrijd buitenshuis), had WB zelfs met een nederlaag feest mogen vieren, maar er is niets mooier dan het behoud realiseren in stijl en geheel op eigen krachten.

Het is mij wel een weekje geweest. Na het knap punt in Lokeren, maar de onverwachtse winst van OHL tegen Anderlecht, moest speeldag 30 de beslissing brengen over wie Bergen zou vergezellen in play-off III. Ik had best veel vertrouwen in de weg die WB de voorbije maanden (echt zolang duurt het al) heeft afglegd en heb de afgelopen dagen heel wat supporters trachten te overtuigen dat in te zien, maar toegegeven, zodra Delferiere de wedstrijd tegen leider Standard op gang had gefloten bekroop mij toch een vreemd gevoel. Qua potentieel zijn de Luikenaars immers veel rijkelijker bedeeld en ze hadden er zondagavond alle belang bij hun gunstige koppositie minstens te behouden waardoor er geen ruimte meer was voor een aantal fantasierijke pistes van supporters zoals het geval-Ruytincx en meer van dat fraais. Een wedstrijd dus met wederzijds grote belangen en dan is een volle Freethiel het meest fantastisch denkbaar décor. Alhoewel de Rouches in de eerste minuten wat meer balbezit hadden, was het WB dat vrij snel overnam met de beste van een aantal kansen voor Oumarou, maar diens knal was hard, echter pal op de Luikse portier Kawashima.
Standard speelde niet als een toekomstige kampioen, maar daar zat een sterk WB uiteraard voor veel tussen. De beloning voor die inzet volgde in de 38ste minuut met een hoekschop van Henkens die door Belhocine werd verlengd en door Veselinovic met het hoofd verzilverd (toch al nummer 9 voor de aanvankelijk fel verguisde spits). De bezoekers konden daar in de eerste helft slechts één poging van Batshuayi tegenover zetten, maar de 1-0 ruststand was dik verdiend en omdat Bergen na 45 minuten 2-1 leidde tegen OHL smaakte het pintje tijdens de pauze al naar play-off II.

Guy Luzon had zijn spelers aan de rust blijkbaar met een donderpreek bedacht, want Standard kwam veel gretiger uit de kleedkamer en zette WB bijna voortdurend het mes op de keel. Er speelden zich enkele hete standjes af in het doelgebied van Colin Coosemans, maar op karakter en op dat moment ook wel een beetje meeval raakte de thuisploeg beetje bij beetje uit de ontknelling. Uitgerekend toen de storm leek over gewaaid kwamen Van Damme en co langszij. Een afstandstrap van Ciman werd ongelukkig beroerd door Belhocine waardoor Coosemans het nakijken had. Met iets minder dan een half uur op de stadionklok gingen de Beverse supportersharten enkele versnellingen hoger slaan en moest plots weer rekening worden gehouden met de gebeurtenissen in Bergen. Toen het daar 2-2 werd dreigde kortstondig een doemscenario, maar WB herpakte zich na de gelijkmaker goed en was via Trickovski opnieuw dichtbij een voorsprong. Omstreeks de 89ste minuut kwam het bevrijdende nieuws uit Bergen waar Tim Matthys op strafschop voor de 3-2 had gezorgd. Ongeveer gelijktijdig begon de eerste van 3 minuten blessuretijd en dat was quality time van een niveau zaligheid waar men het als supporter allemaal voor doet en er vaak eerst vele momenten van twijfel zijn voorafgegaan. Momenten ook die als supporter/voetballiefhebber definitief een plaatsje krijgen in ons eeuwig voetbalgeheugen. Ik weet niet of engelengezang zo mooi is, maar het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter klonk toch alsof hierboven de poorten heel even open mochten om de engeltjes de kans te geven Bob Peeters en co te komen feliciteren voor hun fantastische prestatie.

Toen Bob Peeters half november overnam van Glen De Boeck was Waasland-Beveren bijna dood en begraven en na enkele nederlagen onder leiding van de sympathieke Peeters dreigde ook hij datzelfde lot te ondergaan. Wat Peeters met WB sindsdien heeft gerealiseerd is om de woorden van voetbaldokter Peter Vandenbempt deze morgen op Radio1 te gebruiken is "een prestatie trainer van het jaar waardig". En het fantastische aan dit hele verhaal is dat er misschien nog rek op deze groep zit. Veel van de spelers die werden gehaald en voordien weinig aan de bak kwamen, halen nu stuk voor stuk hun al iets eerder verhoopte niveau en wie weet levert dat nog een leuke play-off II op. Daarin neemt WB het op tegen Oostende, Lierse en Gent, maar zodra het speelschema bekend raakt zullen we dat graag publiceren. Ik hou er aan alle supporters van WB te bedanken die hun ploeg gisteren massaal en in de afgelopen maanden zeer trouw hebben gesteund. Het sfeertje tegen Standard in vak E was om van te smullen.

Patrick Van Wesemael.