StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

bloemen IN MEMORIAM : MARCEL RELAES.

Dinsdag 3 juni is gewezen ondervoorzitter van SK Beveren Marcel Relaes op 78-jarige leeftijd overleden. Marcel was vele jaren lid van de Raad van Bestuur van SK Beveren, zat een tijd lang op de stoel van ondervoorzitter en heeft heel wat spelers kunnen overtuigen om voor SK Beveren te kiezen. Het lijstje is uiteraard veel te lang om op te sommen, maar iemand als Peter Van Vossen werd in een grensrestaurant waar aan het ene tafeltje RWDM zat te wachten om met Van Vossen te onderhandelen en aan een ander SKB vertegenwoordigd door Marcel, over de streep getrokken om de kleuren van Vlissingen te ruilen voor die van SK Beveren. Ik kan toch een klein boekje schrijven over het soms gespannen verloop van onderhandelingen met spelers of hun manager. Eentje daarvan over waarom Eric Viscaal uiteindelijk niet aan een tweede seizoen in Beveren begon vertel ik vast binnenkort eens in de Freethielsprokkels. Ik heb altijd een vertrouwelijke band met Marcel gehad en meermaals heeft hij mij gebeld om te vragen wat ik wist van een bepaalde speler die hoog op hun verlanglijstje stond. Meestal lukte het mij om dankzij mijn parate voetbalkennis een steentje bij te dragen, maar ik herinner mij een keer dat Marcel belde en zei : "hebt ge iets om te schrijven, want ik weet niet hoe de naam van deze speler wordt uitgesproken". Schrijfgerief had ik niet bij de hand, maar ik stelde natuurlijk wel voor de naam eens te spellen. E-K-E-K-E klonk het toen en toegegeven, ik moest voor de eerste maal Marcel teleurstellen. Zijn voornaam ging nog (Eugène) en Kameroen zei me natuurlijk ook wel iets als voetballand. We hebben er later nog dikwijls mee gelachen, maar ondertussen weet ik uiteraard wel wie Eugène Ekeke is. Een paar dagen na dat telefoontje debuteerde hij voor SKB in een tornooi op Mechelen tegen Ajax (Rudy en Geert mogen mij tegenspreken als het niet klopt, ik zal het graag corrigeren).

Marcel Relaes was een man die regeerde met ijzeren hand en die hardheid vond wellicht zijn oorsprong in zijn jeugd als kind van een landbouwersgezin. Maar hoe hard en genadeloos hij soms kon uithalen, de stoere bonk Relaes had echt wel een klein hartje op de juiste plaats als het er op aankwam. Zo zal ik hem eeuwig dankbaar blijven dat hij destijds op eigen initiatief zijn nek heeft uitgestoken binnen de club om voor mij een anders onbetaalbaar toestel aan te schaffen dat het mogelijk maakte om de tekst die op een computerscherm verschijnt in braille om te zetten waardoor ik artikels voor het clubblad van SK Beveren kon maken. Een steunkaart van onze supportersclub kreeg ik hem niet verkocht, maar genoemd hulpmiddel moest en zou er komen. Geweldig Marcel waarvoor een laatste keer dank.
De supporters lagen trouwens Marcel Relaes nauw aan zijn hart. Jarenlang was hij voorzitter van de toenmalige Supportersfederatie waar toen ook mensen als Luc Foncke, Willy Deceuster, Theo Bauwens en Guy Roosen deel van uitmaakten. Ik heb immer met volle teugen genoten van de imposante wijze waarop Marcel deze druk bijgewoonde vergaderingen van de federatie met ijzeren hand leidde en ik was dan ook fier als een gieter toen Marcel mij op een gegeven moment vroeg of ik het zag zitten hem op te volgen als voorzitter van de Supportersfederatie zodat hij zich nog meer en beter kon toeleggen op het bestuurlijk werk bij SKB.

Omer Ampe, Peet Covens, Marcel Van Goethem en nu dus Marcel Relaes. Het lijstje van bijzonder boeiende mensen die een belangrijke rol in de geschiedenis van SK Beveren hebben gespeeld is ongetwijfeld stukken langer en we moeten vrezen dat de frequentie waarmee dit lijstje aangroeit alleen maar zal toenemen.

Ik hou er aan langs deze weg de echtgenote van Marcel, zijn kinderen en kleinkinderen en hun respectievelijke partners, in naam van de vele supporters van SK Beveren die hem hebben gekend ontzettend veel sterkte toe te wensen met het verwerken van dit verlies.
De uitvaart zal volgende week woensdag 11 juni plaatsvinden te Melsele, maar verdere gegevens ontbreken voorlopig.

Patrick Van Wesemael.