StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Vanavond is er Willem II - WB.
Deze avond om 19 uur speelt WB vriendschappelijk tegen promovendus Willem II uit Tilburg. Interessante match voor Waasland-Beveren om eens te zien of de goeie prestatie van afgelopen dinsdag tegen Zulte-Waregem kan worden overgedaan. Zou David Meul nog bij de Tilburgers zitten ?

* Over het belang van kameraadschap en mentaliteit.
Het is meestal geen nadeel dat een spelersgroep veel kwaliteiten heeft, maar het is evenmin een garantie dat een pak talent goeie resultaten waarborgt. De kleine en grote ergernissen van elke dag zullen in de ene spelersgroep een ravage aanrichten, terwijl een andere spelersgroep daar heel nuchter en volwassen op reageert. Er wordt wel eens gezegd dat bepaalde spelersgroepen het nodig hebben dat er een bommetje wordt gegooid om wakker te worden. Het meest recente voorbeeld van een spelersgroep die onwaarschijnlijk zwaar op de proef werd gesteld is dat van Zulte-Waregem afgelope seizoen. De verhuis naar Beerschot, alle strubbelingen met Hazard over eerst het aanvoerderschap en later zijn mogelijk vertrek, het was een soap zonder voorgaande, maar al bij al speelde ZW de finale van de Beker van België en eindigde het keurig bij de top-4. Ik heb altijd gedacht : zoiets is alleen mogelijk wanneer een spelersgroep een hecht blok vormt, zeg maar als een groep vrienden door het leven gaat en doof is voor kritiek van binnen en buiten de club. Die stelling werd deze week bevestigd door de onvoorspelbare Louis Van Gaal die zich liet ontvallen dat zijn huidige spelersgroep de beste is waarmee hij ooit heeft gewerkt, maar dat sloeg vooral op de mentaliteit en kameraadschap en minder op kwaliteit. Natuurlijk weet slimme Louis ook dat hij hierdoor zijn eigen inbreng extra in de verf zet, maar anderzijds kunnen we er niet omheen dat Nederland met Van Persie en Robbe wereldspitsen heeft, maar de overige spelers gewoon goeie voetballers zijn.
De vraag die ik mij met deze inleiding naar Waasland-Beveren toe stel is : kan er in een spelersgroep die voortdurend grote wijzigingen ondergaat (nu al meerdere jaren bijna opnieuw van nul wordt samengesteld), sprake zijn van een groep vrienden of een noodzakelijk minimum aan homogeniteit ?
De voorbeelden van Zulte-Waregem en Oranje tonen aan dat begrippen als vriendschap en mentaliteit in een spelersgroep, al te vaak worden afgedaan als tof maar normaal zeker, dat helemaal niet zijn en fel onderschat worden. Vanuit die optiek vind ik het knap wat Bob Peeters op een half jaar tijd met zijn mannen heeft gerealiseerd. Een spelersgroep die het winnen was verleerd een metamorfose laten ondergaan, het is geen evidentie.

PVW.