StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

TWEE PLOEGEN DIE MET DE NODIGE TWIJFELS STARTEN.

Deze avond openen Standard en Charleroi het seizoen 2014-2015 en in een vooruitgeschoven partij om 18 uur volgen morgen zaterdag Waasland-Beveren en Club Brugge hun voorbeeld.
Beide ploegen doen dat ongetwijfeld in een sfeer van onzekerheid en in de overtuiging dat het betere werk nog niet voor morgenavond zal zijn, maar omdat de winnaar sowieso 3 belangrijke en hoogst interessante punten (de eerste driepunter is dat altijd) mag bijschrijven, zal de gelukkige van die avond zeker niet moeilijk doen over de geleverde spelkwaliteit.

Club Brugge koesterde een paar maanden geleden de onterechte hoop dat het omstreeks deze periode klaar zou zijn om aan de voorronde Champions League te mogen beginnen, maar dat viel zwaar tegen, ondanks het binnen halen van een psychiatrierijpe figuur als Michel Preud'Homme. Opgelet : ik twijfel geen moment aan de trainerscapaciteiten van een naast het veld best sympathieke en prima tweetalige man als Preud'Homme, maar zodra het eerste fluitsignaal heeft geklonken van een wedstrijd waaraan zijn team deelneemt, is Michel het prototype van wie men een stadionverbod moet opleggen en voor iemand met zijn ervaring en voorbeeldfunctie is dat compleet uit den boze. Het mislopen van voorronde CL was en is nog steeds een lelijke streep door de rekening van Blauw-Zwart, want het was op de transfermarkt vleugellam en zit stiekem nog altijd te hopen dat er gegadigden opduiken voor sterkhouders Odjidja en Lestienne. Maar natuurlijk heeft Club Brugge in zijn beschikbare manschappen voldoende spelers die het een club als Waasland-Beveren bijzonder lastig kunnen maken.

Bij Waasland-Beveren is het niet anders. Het hoofddoel (JPL behoud verzekeren) werd op de laatste speeldag bereikt en play-off II was enerzijds fantastisch om het te halen, maar louter sportief een te voorziene ontgoocheling. En toen viel als een donderslag bij heldere hemel de Peeters-bom, uitgerekend op een moment dat Bob op het punt stond een vijftal spelersdossiers waarvan hij initiatiefnemer was, af te ronden. Gershon, Belhocine, Sibum, Trickovski en Veselinovic zagen mede daardoor een langer verblijf op de Freethiel niet zitten (met Gershon lag dat net iets anders omdat hij bij Gent opnieuw wordt verenigd met Hein Vanhaezebrouck) waardoor WB bijna van nul moest herbeginnen. Bijzonder jammer aangezien de ploeg van vorig seizoen niet eens op zoveel plaatsen versterkt diende te worden om zeer aantrekkelijke vooruitzichten op een leuk seizoen te hebben. Erger nog, zij die als volwaardige eersteklassers werden gehaald (Robson, Hubert, Ibou en laat ons hopen ook Corstjens), kwamen na het oefenkamp pas in dienst van WB waardoor trainer Vangeneugden zich genoodzaakt zag om in het grootste geheim een extra oefenwedstrijd in te lassen (in Venlo tegen Dnepro Dnepropetrovsk) om een minimum aan automatismen in te bouwen. Bovendien kende Vangeneugden brutte pech omdat hij nog eens één van die nieuwkomers (Robson) enkele oefenduels moest missen met een blessure. Chaos troef is misschien wat overdreven, maar ik heb op bepaalde momenten toch ingezeten met die brave Limburger die vroeg of laat als de resultaten wat lang uitblijven, als eerste met de vinger zal worden gewezen.
Het goede nieuws is dat Ronny nog wel wat mag verwachten en daarenboven is hij als trainer zeker geen prutser. Ga maar eens na hoeveel punten WB tegen OHL heeft gehaald op een moment dat Vangeneugden trainer was ? Onder zijn leiding bouwde OHL aan Den Dreef overigens een ijzersterke thuisreputatie uit en ik twijfel er geen moment aan dat hij op zijn manier en in zijn stijl op de Freethiel dezelfde ambitie koestert.

WB-Club Brugge wordt een totaal onvoorspelbare wedstrijd, mede door de vele twijfels en onzekerheden, maar het is uiteraard perfect mogelijk dat we morgen een boeiende pot voetbal voorgeschoteld krijgen die een winnaar oplevert. Want het mag duidelijk zijn : 22 superbegaafde acteurs op een voetbalveld zijn niet de minste garantie op een goeie match.
Laat ons in ieder geval duimen dat WB als underdog zijn stunt van vorig jaar tweede Kerstdag in Jan Breydel kan benaderen of overdoen, want dat was een verdiende sportieve revanche voor de manier waarop WB in de thuiswedstrijd op 1 september werd bestolen met een onterechte 1-2 als pijnlijk gevolg.

Patrick Van Wesemael.