StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

bloemen IN MEMORIAM : FREDDY VAN RANST.

Afgelopen nacht is in het St.-Jozef ziekenhuis van Bornem op 68-jarige leeftijd en dit na een slepende ziekte, Freddy Van Ranst overleden. De Fred was, samen met Bob Van Pottelbergh en Frans Spiessens, stichter van de supportersclub van SK Beveren in het toenmalige Café Rio in de Barelstraat te Bornem. Freddy heeft de steile opgang van SK Beveren vanaf het begin meegemaakt en die inspiratie gebruikte hij om gedurende een 30tal jaar deel uit te maken van onze Bornemse bestuursploeg. Toen een paar jaar geleden de impact van een slepende ziekte steeds meer energie ontfutselde, ruilde onze president zoals we hem GRAAG vertederend noemde, het voorzitterschap in voor de titel van ere-voorzitter. Maar ondanks de neerwaartse tendens in zijn gezondheidstoestand, bleef Fred SK Beveren en Waasland-Beveren met meer dan buitengewone belangstelling volgen via de kranten, de televisie en zoon Kevin die het SKB-virus alshetware van bij de geboorte meekreeg van Fred en Angèle.

Freddy Van Ranst was een icoon van onze supportersclub. Bezeten van dat ploegske op de Freethiel dat SK Beveren noemde en dikwijls heb ik gedacht : Fred, denk aan uw gezondheid. In het dagelijks leven was Fred een man van weinig woorden, maar als het over SK Beveren ging werd hij plots een spraakwaterval. Niet moeilijk, want de avonturen die hij met vriend Bob Van Pottelbergh meemaakte tijdens hun supporter zijn zouden hoge kijkcijfers halen wanneer ze waren verfilmd. Fantastische verhalen die zelfs na hun zoveelste keer horen nooit een seconde verveelden. Ik zou een clubmagazine vol kunnen pennen met anekdotes, maar laat ik het houden bij een beeld dat mij altijd zal bijblijven en waarvan ik weet dat de Fred zo genoot. Destijds in ons lokaal 't Land van Bornem zat hij tijdens het jaarlijks supportersfeest buiten op het terras een gemoedelijke babbel te slaan met gewezen voorzitter Jan Van Ussel van SK Beveren. Jan met een dikke sigaar en een glas Whisky, de Fred trots als een pauw en dit zalig moment beseffend met een sigaretje en glas Cognac.
Alhoewel het al bijna nacht was en er op dat moment weinig vliegen waren, was ik het toch graag geweest om die twee bezig te horen.

De voorbije weken werd de gezondheidstoestand van Fred met de dag wankeler, maar ondanks het besef dat een goede afloop uitgesloten was, heb ik hem nooit horen klagen. "Het gaat wel", klonk het voortdurend zijn ongelijke strijd verwerkend. Of toch, een tweetal weken geleden belde ik hem en op mijn traditionele openingsvraag, hoe gaat het, liet zijn antwoord niets aan duidelijkheid te wensen over : "slecht". Maar daar bleef het ook bij, want moedig als hij was verplaatste hij het onderwerp van gesprek meteen naar die knotsgekke match in Zulte-Waregem. Hierover vertelde hij : "toen we kort voor de rust op 1-0 achterstand kwamen dacht ik, het is weer gebeurd. Ik heb de televisie afgezet en ben in bed gekropen, maar was mijn verbazing groot toen ik zondagmorgen op de radio het 1-4 resultaat vernam". Dat is nu precies wat men bedoelt met, getrouwd zijn met een favoriete club, zelfs tot bijna zijn laatste adem.

Met Freddy Van Ranst verliest onze supportersclub een monument en hoeksteen.
Ik ben bijzonder dankbaar met mensen als Fred en zijn voormalige schatbewaarder Frans Spiessens gedurende vele jaren te hebben samen mogen werken. Hun begeesterende wijze van beleving heeft altijd een diepe indruk op mij nagelaten en in de talloze moeilijke momenten die we als supporter in het verleden hebben meegemaakt, was die begeestering mijn drijfveer om door te gaan.
Bedankt Fred voor een fantastische erfenis aan een rijkdom van onvergetelijke momenten die we met SK Beveren mochten ervaren. Alhoewel ik wist dat dit moment er zat aan te komen, zal het nog een tijd duren alvorens het echt tot mij doordringt dat ons telefoontje van 2 weken geleden het laatste is geweest. Fysiek ben je nu niet meer in ons midden, maar je naam zal voor altijd onlosmakelijk verbonden blijven met onze supportersclub. Bedankt president voor een geweldig verleden en de stijlvolle manier waarop je onze supportersclub en SK Beveren als club bent trouw gebleven. You'll never walk alone makker !

In naam van de SK Beveren en Waasland-Beveren familie in Bornem hou ik er aan Angèle en de kinderen Kurt en Kevin en de kleinkinderen, ontzettend veel sterkte toe te wensen bij het verwerken van dit zwaar verlies.

De uitvaartdienst voor Fred heeft plaats op zaterdag 11 oktober om 10 uur in de kapel van de abdij van Bornem in de Kloosterstraat.

Patrick Van Wesemael