Waasland_Beveren heeft zichzelf wat lucht verschaft in het vooruitzicht van het Wase derby volgende week zondag om 20.30 uur op Daknam. Het was zo goed als 90 minuten baas tegen een fel tegenvallend Oostende, maar daarmee wil ik de prestatie van onze eigen jongens niet minimaliseren.

Nooit gedacht dat een gehavend WB (toch nog altijd zonder Bojovic, Oumarou en Maric) tegen een kandidaat play-off I nagenoeg de hele wedstrijd de wet zou dicteren. Tweemaal waren de bezoekers dichtbij een doelpunt : op slag van rust miste Hoefkens onbegrijpelijk de gelijkmaker bij een hoekschop en in het wedstrijdslot (dat zal toch geen slechte gewoonte worden) had Ruiz de 1-1 aan de voet, maar ons vat pech zat al vol en er kon echt niks meer bij. Tussendoor moesten de mannen van Fred Vanderbiest lijdzaam toezien hoe WB veel halve, maar ook enkele hele kansen bijeenvoetbalde en het was een klein wonder dat de stand in blessuretijd nog slechts op 1-0 stond.
Halverwege de eerste helft belandde een diepe bal van Hubert bij Emond en die kon randje buitenspel zijn vierde van het seizoen aantekenen. Halverwege de tweede helft werd Renaud overigens vervangen en dat leverde Vangeneugden een striemend fluitconcert op, maar blijkbaar had de ex-Virtonaanvaller even daarvoor zelf gevraagd om zijn vervanging.
In de tweede helft kopte Balde een prima voorzet van Henkens tegen de lat waardoor de spanning bleef, zeker gezien de recente ervaring met blessuretijd in Kortrijk en thuis tegen Genk vorige week.
Het werd dus nog even bibberen op het laatst, maar dat was meer omwille van ons geheugen dan de indruk die Oostende maakte in zijn poging om op zoek te gaan naar de gelijkmaker.

WB boekte een verdiende, bijzonder belangrijke en deugddoende overwinning die met het oog op wat komen gaat niet eens als een luxe kan worden beschouwd. De plusjes waren voor mij het doelpunt van Emond die in zijn tweede seizoen op de Freethiel het goede waarvoor hij naar Beveren werd gehaald meer en meer bevestigt. Onlangs noemde ik Sousa de seizoensflopper, maar ere wie ere toekomt, voor heel wat supporters speelde Hugo zaterdagavond een onberispelijke wedstrijd aan de zijde van Robson. Zou het er iets mee te maken hebben dat beiden dezelfde taal spreken ? De overwinning tegen Oostende was overigens het gevolg van een collectief sterke teamprestatie.
Spijtig genoeg waren de minpuntjes het gevolg van dingen die maar blijven terugkomen. Vermeulen (speelde absoluut één van zijn betere wedstrijden) en Coosemans kregen terecht geel voor ergerlijk tijd winnen en die houding hekelt de tribune steeds meer. Toppunt was een toegekende vrijschop voor WB waaruit mogelijk gevaar kon ontstaan, maar door het nodeloos tijd rekken besloot de scheidsrechter plots de vrijschop aan Oostende toe te wijzen. Vroeger hebben we wel eens gezongen : als we winnen, winnen we zonder penalty. Dat mag van mij gerust worden : als we winnen, winnen we zonder tijd rekken !