StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

schroyenjens1.jpg BELOFTE IN DE KIJKER : Jens Schroyens

Bevers gezin met een unieke voetbalcombinatie.
In dit magazine maken we kennis met de zeventienjarige Jens Schroyens die in een concurrentiestrijd is verwikkeld met een aantal collega's bij de U19 van Waasland-Beveren, maar ondanks zijn jeugdige leeftijd is hij op maandagavond regelmatig bankzitter bij de beloften van Tim Bavré. Het bijzondere aan het gezin Schroyens-Callaert is dat Jens een 4 jaar oudere broer Birgen heeft die bij Yellow Blue Beveren speelt, maar die uitzonderlijke combinatie is voor de talentrijke doelman van Waasland-Beveren de normaalste zaak van de wereld en zo hoort het uiteraard te zijn.

Jens werd geboren op 3 juli 1997, zijn oudere broer Birgen is er 21. Het gezin Schroyens-Callaert is het knap resultaat van vader Dirk en mama Nancy die zich hebben gevestigd in de Van Brouchhovenstraat te Beveren nabij het station. Dirk Schoyens is ambtenaar bij de stad Antwerpen, zijn echtgenote Nancy Callaert is een trouwe verschijning in het Beverse straatbeeld als lid van het lokale politiecorps. schroyenjens.jpg

Jens weegt +- 73 kilo en is met zijn 1.83 meter een flink opgeschoten kerel waarbij zijn imposante gestalte zeker geen nadeel is als doelman. Dat Jens in het keepersvak is gerold heeft ongetwijfeld te maken met de voetbalroots van vader Dirk die ten tijde van de opkomst van Jean-Marie Pfaff keepte in de Beverse jeugd. Toch sloot Jens voor het eerst in clubverband aan bij het inmiddels opgehouden Kalloo omdat zijn vader daar keeperstraining verzorgde. De overstap van Kalloo naar Waasland kwam met een gelukje tot stand omdat Jens de kans werd geboden zijn broer naar Puyenbeke te volgen. Via de gewestelijke en provinciale jeugd bij Waasland schopte Jens het tot de nationale reeksen. Daarna volgde 3 seizoenen Sporting Lokeren. Het eerste jaar verliep alles naar wens op Daknam, maar mede door blessures (o.a. sleutelbeenbreuk) en een gebrekkige communicatie eindigde het verhaal na 3 seizoenen. De logische keuze was Beveren (ondertussen Waasland-Beveren) omdat het dichtbij huis was en de pa van Jens er keeperstraining geeft bij de jeugd (Dirk is overigens momenteel ook keeperstrainer van het eerste elftal van Kruibeke). schroyenjens.jpg

De Freethiel werd in het verleden steeds geroemd voor zijn geweldige keepersopleiding. Jean-marie Pfaff, Filip De Wilde, Dirk Rosez en Geert De Vlieger om er maar enkele te noemen, werden bij SK Beveren hetzij opgeleid, hetzij verder gevormd. Nu ook wordt Jens af en toe gecontacteerd om met de eerste ploeg mee te trainen en het moet toch zalig en uiterst leerzaam zijn om met een belofte als Colin Coosemans de knepen van het keepersvak aan te scherpen. Jens is een beloftevolle doelman, maar het is tegelijkertijd grappig en veelzeggend dat hij even diep moet nadenken op mijn vraag welke hij als keeper zijn sterke punten vindt. Die gezonde dosis nuchterheid is een vaak onderschatte, maar o zo belangrijke kwaliteit. Na enig aandringen komen we het volgende te weten : "ik ben een lijnkeeper, bezit de nodige sprongkracht en een op een situaties liggen mij wel. Het beter meevoetballen als keeper blijft een werkpunt op training." Over zijn keeperstrainer bij WB Willy Smolders zegt Jens : "daar heb ik een heel goeie band mee. Streng maar rechtvaardig is zijn leuze."

Jens Schroyens volgt de richting industriële wetenschappen aan het GTI Beveren. Die studies hoopt hij aan het einde van dit schooljaar met succes af te maken om daarna aan de hogeschool of univ industrieel ingenieur in de chemie aan te vatten. Er is dus nog een lange weg te gaan, maar ook die uitdaging ziet Jens best zitten omdat hij de waarde van een goed diploma hoog inschat.
Het is vanzelfsprekend dat Jens zijn voetbalidool in de keeperswereld zoekt.
Jens : "de meesten kiezen voor Courtois omdat hij inderdaad een fantastische keeper en landgenoot is en daar sluit ik mij grotendeels bij aan. Mijn absolute voorkeur gaat echter uit naar Manuel Neuer Van Bayern die ik een completere keeper vind, maar dat heeft natuurlijk ook te maken met zijn leeftijd en ervaring. Hij heeft voorlopig iets extra's ten opzichte van Thibaut, maar op termijn zal hij door Courtois worden afgelost aan de top. Overigens, Neuer is niet voor niks genomineerd voor de gouden Bal 2014." schroyenjens.jpg

Als keeperstrainer waarvan Jens het meest heeft opgestoken noemt hij Yves Vanderstraeten (ex-Lierse) met wie hij bij Waasland samenwerkte. Schroyens hoopt zijn sportieve ambitie bij Waasland-Beveren nog een tijdje te kunnen verder zetten, maar momenteel is de concurrentie groot en de speelkans bij de beloften gering. Zijn sportief potentieel niveau inschatten is moeilijk, maar de lat zo lang mogelijk hoog leggen is wel een streven. De weinige vrijetijd waarover Jens beschikt spendeert hij aan de vriendin, door iets te gaan drinken met de vrienden of een bezoekje aan de bioscoop te brengen. Jens is een spontane gast waardoor ik moeiteloos te weten kom dat vader Dirk best veeleisend is en niet enkel op sportief vlak. En natuurlijk kon ik een interview met een doelman niet afsluiten alvorens hem te confronteren met het gezegde hoe de buitenwacht over een keeper denkt.
Jens : "Klopt. Je moet wel wat apart/gek zijn om in het doel plaats te nemen", waarop ik meteen de vraag voorleg of een keeper zich soms eenzaam voelt tussen zijn palen en Jens op zijn beurt verbaasd reageert. "Eenzaam met 21 spelers voor mij, dat valt best mee ! Faalangst omdat elk foutje genadeloos kan worden afgestraft heb ik niet, want dat hoort nu eenmaal bij het keepersmetier."

Patrick Van Wesemael.