StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Limburger volgt gouwgenoot op.

Sinds maandagmiddag is de kogel door de kerk. Guido Brepoels krijgt de moeilijke, maar niet onmogelijke taak om Waasland-Beveren in eerste klasse te houden en als het kan uiteraard liefst via de kortste weg en dat is uiteraard play-off II. Alhoewel het zeer close is, heeft Brepoels het voordeel uit poleposition ten opzichte van Cercle te kunnen starten, maar anderzijds zijn de Bruggelingen de voorbije dagen sterk bezig hun elftal opvallend te versterken met het oog op de laatste 9 cupmatchen van de reguliere competitie. Maarten Martens heeft reeds onderdak gevonden in Jan Breydel en de kans is reëel dat Lokeren-middenvelder Kaya hetzelfde voetbaldak boven zijn hoofd krijgt de komende maanden.

Ronny Vangeneugden opgevolgd door Guido Brepoels : het contrast kon niet groter zijn. Van de immer rustige en introverte Vangeneugden naar een man die bezeten is door het voetbalspelletje en daarenboven van zijn entourage verwacht dat zij door dezelfde voetbalmicrobe gebeten zijn. Een man die vooropgaat in de strijd en uiterste discipline eist van zijn spelers. Maar Brepoels is ook een vaderfiguur die, als zijn kroost het verdient, wel eens snoepjes uitdeelt in de groep.
Guido Brepoels zal bij een ruim voetbalpubliek altijd gelinkt worden met STVV dat hij van tweede naar eerste klasse bracht en meteen in het jaar van de promotie play-off I uit de brand sleepte met de Kanaries. In dat jaar was hij meermaals de gast in Extra Time en hing voetbalminnend België aan de lippen van de overenthousiaste Limburger. Maar het was natuurlijk zo te voorspellen dat het mooie liedje geen al te lang leven was beschoren, want coach zijn van een vereniging met beperkte financiële mogelijkheden is, vooral als men successen boekt, een riskante job. De omgeving duldt niet de minste terugval en spelers zijn er als de kippen bij om het succes te verzilveren met een transfer. Gevolg : het huis wordt sportief leeg geplunderd en de entourage voelt er weinig voor om daar rekening mee te houden. Zo ongeveer moet het gegaan zijn de eerste periode die Guido op Staaien doorbracht, want er volgde nog een tweede die minder succesrijk was, maar clubliefde overtuigde hem er toch aan te beginnen.
Maar Guido Brepoels is veel meer dan de gewezen succescoach van Sint-Truiden.
Hij leerde de knepen van het vak in de jeugdreeksen van het Nederlandse MVV. Daarna tekende hij voor opvallende prestaties als T1 van o.a. Hasselt, Tongeren, OHl en KVSK United waarna het succesverhaal bij STVV begon. Vorig seizoen slaagde Brepoels erin Dessel in tweede klasse te houden en alhoewel dat niet meteen tot de verbeelding spreekt, mag dat een prima resultaat worden genoemd. Persoonlijk vergelijk ik Guido Brepoesl een beetje met Peter Maes. Een veeleisende coach die geen vrede neemt zolang de citroen niet volledig is uitgeperst. Uiteraard is hun palmares onvergelijkbaar, maar hun gedrevenheid is dat wel. Ik hou er aan Guido ontzettend veel succes toe te wensen met de reddingsoperatie, maar het past evenzeer Ronny Vangeneugden te bedanken voor het geleverde werk in soms bijzonder moeilijke omstandigheden op de Freethiel en als WB straks het behoud kan verzekeren, is dat zonder twijfel ook dankzij de inbreng van Ronny. Ik was niet meteen zijn grootste fan, maar wie ben ik om de trainerskwaliteiten van Vangeneugden in vraag te stellen. Als voetballer daarentegen liep ik bijzonder hoog op met Ronny en heb ik altijd betreurd dat hij nooit het shirt van KSK Beveren droeg als voetballer.

PVW.