StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

BELOFTE IN DE KIJKER : THOMAS MICHOT

Gefeliciteerd met je achttiende verjaardag Thomas !
THOMAS MICHOT Uitgerekend de dag dat dit clubmagazine in het Freethielstadion wordt verspreid voor aanvang van de competitiewedstrijd tussen WB en Zulte-Waregem (17 januari 2015), mag Thomas Michot 18 kaarsjes uitblazen waarvoor uiteraard oprechte felicitaties, maar Thomas laat er geen gras over groeien waarom dit voor hem een verjaardag is waar hij al een tijdje naar uitkijkt.

Thomas : "Eindelijk ! Rijbewijs ! Volgende week mag ik beginnen met het volgen van rijlessen waardoor ik op termijn alleen mag rijden en minder afhankelijk ben van mijn ouders voor de verplaatsingen vanuit Dendermonde naar Beveren en dat is een hele opluchting."

Thomas werd dus geboren op 17 januari 1997, is 1.84 meter groot en weegt om en bij de 73 kilo. Hij is de jongste telg in het gezin van Christian Michot en Hilde Vandenborre. Zus Sarah is er 20 en bezig haar derde jaar rechten met succes af te maken. Thomas oudere broer Jeremy is er 23 en voetbalt bij derdeprovincialer SK Lebbeke, maar hij heeft inmiddels het ouderlijke nest verlaten. Vader Christian is een Franstalige Brusselaar en bedrijfsleider, Hilde is verzekeringsagente bij Axa. Grappig om weten is dat het gezin tweetalig is, behalve Thomas die er als kind weinig voor voelde om zich de Franse taal eigen te maken, maar hij verstaat ze wel. Dit familiale overzichtje afsluiten zonder daarbij de naam van het vriendinnetje van Thomas te noemen zou ongepast zijn. Inne Van der Smissen is een jaartje jonger en heeft voor de richting economie-talen gekozen.

Thomas trapte voor het eerst in clubverband een balletje bij Dendermonde waar hij gedurende een vijftal seizoenen blijken van mogelijkheden vertoonde en daardoor op zijn tiende naar VW Hamme verhuisde. Omdat zijn voetbalkwaliteiten eerder werden opgemerkt door Lokeren, mocht hij op zijn achtste aan het einde van het seizoen al eens enkele keren mee proefdraaien op Daknam, maar dat werd geen onverdeeld succes omdat hij nog niet klaar was voor deze stap. In zijn eerste jaar Hamme polste ook SK Beveren naar zijn interesse om de overstap naar de Freethiel te maken, maar Thomas en zijn familie hakten pas na het tweede seizoen en enkele gesmaakte trainingsbeurten op de Freethiel, de knoop door. Hij ging er bij de U12 aan de slag en genoot er tot zijn voldoening de verdere jeugdopleiding. Als jeugdtrainer die hem tot nu toe het meest is bijgebleven noemt hij David Penneman.

THOMAS MICHOT Thomas Michot is een welbespraakte en vlotte kerel, maar ook op een voetbalveld weet hij zijn woordje mee te praten. Vorig seizoen in play-off II beleefde hij (samen met Tom Vermeire) een fantastisch moment toen hij eerder onverwachts werd opgesteld in de thuiswedstrijd tegen Oostende. Nog steeds nagenietend van dat moment van glorie zegt Thomas hierover : "Wat een stressmoment, niet normaal. Ik vertrok naar de club om er met de groep de gebruikelijke maaltijd voor een wedstrijd te nemen en dacht achttiende of negentiende man te zijn. Aan tafel kwam Gershon plots naar mij met de melding : "je zal moeten spelen, want ik voel mij niet zo lekker". De eerste vijf minuten van de wedstrijd was het bibberen, maar vrij snel sloeg dat om in genieten en ook wel het besef dat het misschien een uniek moment was."

Thomas bekleedt de nr4-positie in het elftal en in nood ook nr5. In niet-numerieke waarde uitgedrukt is hij een centrale verdediger en daarbij komt zijn lengte uiteraard goed van pas. Hij heeft een goeie passing met de linkervoet, kan een mannetje uitschakelen als het nodig is en zijn verdedigend kopspel is een wapen. Wat beter kan is dat het rechterbeen niet altijd nauwgezet uitvoert zoals vanuit het hoofd wordt aangespoord en ook het positiespel bij het juist inschatten van voorzetten is een werkpunt, maar te oordelen aan het enthousiasme gelooft Thomas steevast in het optimaal benutten van de resterende progressiemarge.

Thomas volgt het laatste jaar humane-wetenschappen aan het Koninklijk Atheneum in Dendermonde en wil daarna graag iets doen in de richting sport, maar hij is er nog niet helemaal uit en rekent op bijkomend advies van zijn ouders om het beslissende zetje te geven.

Ondanks zijn ontegensprekelijke voetbalpotentie, primeren bij Thomas de studies omdat hij er zich van bewust is dat die, in tegenstelling tot het voetbal, meer zekerheid bieden.

De van Chelsea naar PSG verhuisde David Luis is de favoriete speler van Thomas en dat heeft natuurlijk alles te maken met diens positie in het elftal. En wie zou de favoriete voetbalclub van Thomas zijn ? Onvoorstelbaar maar waar, ook hij gaat vol verwachting aan het televisietoestel zitten wanneer Arsenal zijn opwachting maakt. Waarom ? "Fris voetbal, veel eigen jeugdspelers en door het langdurig aanblijven van trainer Wenger, blijft het zijn aantrekkelijke speelstijl trouw. "

Thomas geeft ook mee dat hij gecharmeerd was door de manier van benaderen op training van beloftenspelers door Ronny Vangeneugden. Hij beseft als geen ander dat om door te breken op het hoogste niveau een aantal puzzelstukjes op het juiste moment bij mekaar moeten passen, maar dat vooral hard blijven werken op training het gedeelte is dat men zelf in handen heeft.

Vorig seizoen bereikten de beloften van Tim Bavré play-off I, maar in deze jaargang lukt het allemaal wat moeizamer. Te verwachten ? Thomas : "Toch wel, want we hebben een jonge groep waarin heel wat nieuwe spelers zitten die door de regelmatige afzakkers van de A-kern darenboven niet zoveel samen spelen. Er zijn inderdaad al meerdere wedstrijden geweest dat het onvoldoende tot slecht was, maar ook wel pechwedstrijden en goeie matchen waarin voldoende elementen zaten om verder mee aan de slag te gaan", luidt hiervoor de verklaring van Michot.

Deze portrettenreeks van beloftevoetballers bij Waasland-Beveren is weer een boeiende persoonlijkheid rijker. Veel succes Thomas met de studies en het voetbal !

Patrick Van Wesemael.