* Van bankzitter tot nationale held.
Zondagavond heeft Ivoorkust zich gekroond tot winnaar van de Africa Cup en alhoewel hier in Europa niet zo hoog oploopt met het niveau van dit landenkampioenschap, blijft het toch een bijzonder knappe prestatie. Barry Boubacar Copa zat het hele kampioenschap op de bank, maar mocht in de finale tussen de palen om zijn onfortuinlijke collega-doelman te vervangen en hoe ? In de wedstrijd zelf had Copa tot tweemaal toe het geluk aan zijn kant toen hij 2 ballen tegen de paal zag vliegen. Verder had de match weinig om het lijf en ook de verlengingen leverden geen winnaar op. De strafschopreeks werd een thriller waarin een hoofdrol voor de ex-Beverenkeeper was weggelegd. Copa pakte in totaal 2 strafschoppen waaronder die van zijn Ghanese collega en schoot zelf de beslissende binnen. Zowel in Lokeren als bij Ivoorkust heeft Copa al betere tijden gekend, maar de winst van het Afrikaans kampioenschap met Ivoorkust zou wel eens een nieuwe start kunnen betekenen. Tof ook voor Gervinho (die stond met 2 uitsluitingen iets TE scherp) en Yaya Touré, maar of er in de prijzenkast van Yaya nog plaats is voor een zoveelste trofee valt te betwijfelen.
Zou het bij dit genoemd trio blijven als aanwezige ex-KSKB'ers op de Africa Cup ? Dikke proficiat Copa, Yaya en Gervinho met het behalen van deze prijs.

* Bornem en Yellow Blue doen gouden zaken.
Bornem heeft, afgaande op de cijfers maar die zeggen niet altijd alles, een moeizame, maar uiterst belangrijke overwinning behaald. Tegen rode lantaarn Doornik werd met 2-1 gewonnen en weet het zich zo goed als zeker van het behoud en dat was ongetwijfeld de enige doelstelling die werd opgelegd bij de aanstelling van Bart Selleslags als coach.
YB SK Beveren incasseerde afgelopen weekend zijn eerste doelpunt in 2015, maar zolang men er meer maakt dan binnen krijgt, is dat geen enkel probleem en dat was overduidelijk het geval. Geert De Vreese zag het zo : zoals verwacht werd heeft Yellow Blue zaterdagavond een vlotte zege behaald tegen de hekkesluiter uit Sinaai. Nog voor het kwartier lag de partij reeds in een beslissende plooi. Yellow Blue zat na vijf minuten reeds op rozen door een strafschopdoelpunt na een handsspel. In de twaalfde minuut werd de score verdubbeld via een afstandsschot dat toch niet echt onhoudbaar leek en één minuut later viel dan het derde Beverse doelpunt. Daarna was het ruim 20 minuten windstil tot in het laatste kwartier voor de pauze Yellow Blue opnieuw tweemaal wist te scoren in enkele minuten tijd, ruststand 5-0.
Toen kort na de rust Schippers zijn derde goal van de avond wist te scoren leek de evenaring van de monsterscore op de openingsspeeldag tegen Baasrode (8-0) in de maak maar zover kwam het uiteindelijk niet want vijf minuten voor tijd konden de bezoekers toch nog de eer redden : 6-1, meteen de eindstand in een faire partij zonder gele kaarten.
De concurrenten van Yellow Blue lieten dit weekend allemaal van hun pluimen waardoor het een schitterende zaak doet. Leider Eksaarde kwam niet verder dan een 2-2 gelijkspel uit bij Sombeke terwijl Rupelmonde zelfs met 3-0 ging verliezen bij Bosdam Beveren.
En ook Moerbeke ging onderuit bij Haasdonk B met 1-0. Eksaarde is nog steeds leider maar met nog slechts één puntje voorsprong op Yellow Blue en met twee punten meer dan Rupelmonde dat wel nog een wedstrijd te goed heeft. Moerbeke en Sombeke staan nu gedeeld vierde met zes punten achterstand en lijken de rol een beetje te moeten lossen alhoewel het is nog lang.
Volgende week is er een vrij weekend maar de week daarop is de onvervalste topper Rupelmonde-Yellow Blue. Met dank aan GDV.