StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB IS W-B IN STAAT STANDARD NERVEUS TE MAKEN ?

Waasland-Beveren heeft het voorbije weekend aangetoond dat het op de eigen vertrouwde Freethiel stokken in de wielen kan steken van een kandidaat-play-off I, maar is het daartoe ook in staat op verplaatsing ? In Genk zag het er geruime tijd naar uit dat een kostbaar puntje zou worden meegenomen naar het Waasland, maar in de 78ste minuut brak de veer.

Afgelopen weekend stevende Standard af op een overwinning op een diefje in Zulte-Waregem, maar in de slotminuten gaf het die nog uit handen. Het waren kostbare punten die het te grabbelen gooide, want de Rouches hadden gouden zaken kunnen doen in rangschikking en dat was ook W-B niet slecht uitgekomen. Dat Standard al bij al nog op koers ligt om een PO1-ticket in de wacht te slepen mag anders wel een klein wonder heten. Het begint stilaan een goeie, maar vooral slechte gewoonte te worden dat enkele keren per seizoen Sclessin in brand staat en zulke dingen gebeuren nu eenmaal (bij Standard toch) wanneer de motor sportief sputtert.
Maar zelfs wanneer er voor de buitenwereld relatieve rust heerst, rommelt het vaak achter de schermen in Luik. Zo moest onlangs Vukumanusic zijn job als T1 afstaan aan José Riga en dat op een moment dat er sportief geen vuiltje aan de lucht was en de rust na enkele bewogen weken was teruggekeerd. Voor president Duchâtelet primeren duidelijk andere belangen dan enkel de sportieve, want financieel moet hij in staat worden geacht (Lambrecht deed dat wel met Vanaken bij Lokeren) een talentrijke groep samen te houden en als hij dat de voorbije 3 jaar bij Standard had gedaan, hadden de Rouches thans een elftal dat aanleunde bij de Europese subtop. Maar een team op de been brengen met Europese armslag, dat lijkt niet de prioriteit van de flamboyante Duchâtelet.
Natuurlijk heeft Standard momenteel een goeie ploeg en zou het mij verbazen wanneer het naast PO1 grijpt, maar een onoverwinnelijke indruk is nog een eind weg. Veel individueel talent, maar als groep voorlopig te onsamenhangend.

De impact van een gewonnen competitiewedstrijd in de JPL is in het korte bestaan van Waasland-Beveren wellicht nog nooit zo groot geweest als die van zaterdag jl. tegen Kortrijk. Dat Cercle en Moeskroen geen betere papieren hebben dan W-B was geweten, maar de beslissende jump over dit tweetal in het klassement bleef uit. Al enkele weken had W-B tijdens een aantal wedstrijden zicht op die sprong-over, maar het was telkens net niet. Op een moment dat velen zich reeds hadden verzoend met PO3, deed Valentijn zijn duit in het zakje. Knappe winst tegen Kortrijk en Moeskroen en Cercle die bezweken onder de druk tegen Lierse en Oostende. Het onoverbrugbare kloofje van één schamel puntje werd plots een bescheiden maar hoopgevend voordelige marge van 2 punten en dat maakt echt een wereld van verschil.

De winst tegen Kortrijk was een must, de manier waarop was vooral in de eerste helft hoopgevend tegen op dat moment het beste uitteam van de JPL. Het is nu wachten op een vergelijkbare prestatie buitenshuis en die verhopen in Standard is wellicht iets te optimistisch. Zou de lang gezochte overwinning tegen Kortrijk het vertrouwen van de spelersgroep dermate hebben opgekrikt dat een nederlaag in Luik kan vermeden worden ? Als het toch niet zou lukken iets te oogsten op Sclessin wacht zaterdag een spannend alternatief op Sporza Radio, want ik ga alvast duimen voor winst van Lokeren tegen Moeskroen, van Mechelen tegen Lierse en van Zulte-Waregem in Cercle. Als het wat meezit kan een teleurstellende vrijdag op zaterdag alsnog een happy end krijgen, want als W-B dit weekend met een verplaatsing naar Standard op het programma geen schade in het klassement oploopt, zijn we weer een ferme stap dichter bij het behoud.

Patrick Van Wesemael.