StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Interessante cijfers uit de krant ?
In een artikel donderdag in De Standaard werden cijfers gepubliceerd over de lonen van voetballers in eerste klasse. De cijfers zijn afkomstig uit de jaarrekeningen van alle eersteklasseclubs.
Het gaat om de lonen van het seizoen 2013-2014.
Het gemiddelde bruto jaarloon in België zou 254.000 euro zijn.
Op eenzame hoogte, ver voor de anderen, staat Anderlecht met 600.000 euro.
Standard en Club Brugge staan op twee en drie met 366.000 en 365.000.

Uiteraard zijn we meer in Waasland-Beveren geënteresseerd en daar zijn de cijfers toch wel héél verrassend. Het gemiddelde bruto jaarloon bij WB zou 186.000 euro zijn.
Daarmee staan we op de 9° plaats. Wie betaalt méér ?
Anderlecht, Standard, Club Brugge, Waregem, Genk, Gent, Mechelen, Kortrijk (in die volgorde).
Wie betaalt minder ?
Lokeren (!), Charleroi, Oostende, Lierse, Cercle, Moeskroen, Westerlo (ook in dalende volgorde)

De afstand met onze traditionele "concurrenten" is toch wel groot te noemen : Lierse 113.000, Cercle 113.000, Moeskroen 103.000, Westerlo 73.000.

Hoewel de cijfers hier en daar waarschijnlijk niet helemaal correct zijn (betaalt Lokeren écht minder aan zijn spelers dan wij ??), geeft het toch een goed idee.
De bron (De Standaard - gepubliceerde jaarrekeningen) is in elk geval OK en dan mag je toch de vraag stellen of de centjes wel goed besteed werden, er rekening mee houdend dat er toch zwaar strijd moest geleverd worden tegen de degradatie.

Uit het zelfde artikel blijkt ook dat WB in 2013-2014 een verlies van 2.500.00 euro heeft geleden, maar dat was eerder al bekend. Vermoedelijk zien de cijfers er voor 2014-2015 helemaal anders uit. Het is nu eenmaal niet mogelijk (denk ik toch) om twee keer op rij dergelijk verlies te leiden. Het gemiddelde loon zal waarschijnlijk dit seizoen lager liggen (redelijke verdieners als Trickovski, Gershon, Veselinovic, Belhocine en Sibum zijn immers vertrokken), maar de spelkwaliteit van WB was dat helaas ook het voorbije seizoen.

Cijfers blijven natuurlijk altijd cijfers, maar op basis van deze gegevens kunnen verschillende conclusies worden getrokken en dat zal ook hier wel het geval zijn, maar het blijft toch altijd een interessante invalshoek om naar een club te kijken.

PVW.