StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB WIE WORDT DE BESTE VAN DE SLECHTSTE ?

Zulte-Waregem en Waasland-Beveren hebben nog maar weinig plezier aan hun play-off II beleefd en verwonderlijk is dat niet, want eigenlijk is het een voortzetting van hoe hun hele seizoen is verlopen.
Alhoewel wiskundig nog geen beslissingen zijn gevallen, staat het vast dat geen van beiden in aanmerking komt om op 9 mei als groepswinnaar een vervolg aan hun desastreus seizoen te breien. Toch moeten Z-W en W-B beseffen dat de respectievelijke entourages het niet blijven pikken kansloos te zijn in de resterende 4 confrontaties, want dat zou met het oog op volgend seizoen wel eens voor averij kunnen zorgen.

Omdat er weinig nieuws valt te rapen in het Beverse kamp, is het interessant even langer te blijven stilstaan bij Zulte-Waregem en de positie van Francky Dury. Waregem en Beveren zijn provincieclubs die in het verleden veel raakpunten hadden. Het grote verschil is dat na de fusie die beide clubs noodgedwongen moesten ondergaan, er aan de Gaverbeek een structuur werd uitgetekend die herhaling moest voorkomen en zo geschiedde, maar een dergelijk ernstige toekomststrategie is in het Waasland voorlopig uitgebleven. Het resultaat is dat Zulte-Waregem de voorbije jaren met wellicht min of meer een vergelijkbaar budget, is uitgegroeid tot een stevige subtopper die een paar jaar geleden de kampioenstitel op de slotdag liet ontglippen. Gevolg : zelfs na een kwakkelseizoen zoals Zulte-Waregem het nu meemaakte, blijft er relatief sportieve rust in de tent en mag Dury gewoon verder blijven werken omdat men in de Waregemse bestuurskamer ongetwijfeld heeft ingezien dat er het voorbije seizoen geen kwalitatieve balans was tussen de inkomende en uitgaande transfers. Zelfs met prima structuren kan zich een rotseizoen zoals Z-W er eentje achter de rug heeft voordoen, maar het geloof in de trainer en zijn aanpak is gebleven. En laat dit nu juist het grote verschil met Waasland-Beveren zijn. Omdat er te weinig stabiele structuren bestaan waarop kan worden teruggevallen (soms heb ik nochtans de indruk dat er te veel zijn), wordt steeds voor de gemakkelijkste oplossing gekozen en dat is de trainer bedanken voor bewezen diensten in plaats van misschien eens te overwegen wat vaker de hand in eigen boezem te steken. Zelfs in de beste huishoudens worden wel eens verkeerde beslissingen genomen, maar als er voldoende basis/stabiliteit is hoeft dat niet meteen faliekant af te lopen.

Of het mogelijk is iets zinvols te voorspellen over de sportieve afloop van ZW-WB ? Ik vrees van niet, maar ik heb een soort Oostende - W-B-gevoel. Toen moest het voor Oostende ook niet echt, maar met de 4-3 nederlaag kwamen onze jongens al bij al nog goed weg. Deze avond staat er voor beide ploegen niks meer op het spel, maar ik ben een beetje bang dat Waregem ter compensatie van de vele gemiste afspraken dit seizoen, nog eens wil vlammen voor eigen publiek. Of gunnen de Wase spelers Guido Brepoels een vertrek langs een zij-ingang, want dat is nog altijd beter dan de achterdeur.

Patrick Van Wesemael.