StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Dirk Poppe ruilt het voetbal voor een normaal gezinsleven.
Het hing al geruime tijd in de lucht, maar donderdag jl. kwam Waasland-Beveren er zelf mee naar buiten. CEO Dirk Poppe zet in die functie eind juni een punt achter het hoofdstuk W-B, maar zal begin volgend seizoen waar nodig en volgens gemaakte afspraken aanvankelijk nog advies verstrekken.

Sinds de fusie 5 jaar geleden tussen SK Beveren en RS Waasland heeft Dirk Poppe bij het Beverse gedeelte van de samensmelting altijd ter discussie gestaan. Goeie redenen waren er daarvoor niet te bedenken gezien zijn schitterende staat van dienst bij RS Waasland, maar als grote bezieler voor en achter de schermen van de fusie, daarbij gesteund door het Beverse gemeentebestuur, stond zijn crediet al meteen onder nul. Het feit dat hij er in geslaagd is die schieronmogelijke opdracht tot een goed eind te brengen, zegt iets over het doorzettingsvermogen van de vaak als dictator verguisde ex-militair. Ik heb Dirk Poppe onvoldoende gekend om zijn pro's en contra's precies te kunnen inschatten, maar het succesvol afronden van de fusie, het binnen de 2 jaar realiseren van de promotie naar de Jupiler Pro League en het verblijf erin gedurende 3 seizoenen (weliswaar met meer geluk dan kunde), zijn geen evidentie in een door centen gedomineerd en verziekt voetbalwereldje.
Het was geen pretje voor de supporters om 3 seizoenen lang tegen de degradatie te vechten en pas in het absolute competitieslot opgelucht te kunnen ademen, maar de degradatie van traditieclubs als Lierse en Cercle bewijzen hoe moeilijk het is voor clubs met een beperkt budget om in de JPL-jungle te overleven. De gestelde doelen werden inderdaad de voorbije 2 seizoenen niet gehaald, maar anderzijds is het verschil tussen vrezen voor po3 en onbezorgd po2 halen soms detailafhankelijk. KV Mechelen was bv. tot voorbij de 20ste speeldag een ploeg die zich net als W-B kopzorgen moest maken over een goeie afloop, maar zit thans in de gunstigste positie om een Europees ticket in de wacht te slepen. Kortom, uitersten liggen in het voetbal vaak veel dichter bij mekaar dan we beseffen.

Het was lastig zoeken naar supporters van SK Beveren die in het verleden geen kennis hadden gemaakt met het licentie-trauma, want jaar na jaar was het steevast prijs. Het moet toch worden onderstreept dat de supporters sinds de fusie op dat vlak veel minder wakker moesten liggen. Vroeger had ik wel eens de indruk dat sommige van onze bestuurders eerst de boel lieten aanslepen/ontploffen in de wetenschap dat het toch wel zou in orde komen en op die manier onterecht later goeie punten konden scoren en er de slechte publiciteit van voordien graag bijnamen.

Een doren in het oog bij veel supporters was het chaotische transferbeleid waaraan onze club zich de voorbije jaren heeft bezondigd en waarvoor Dirk Poppe als eindverantwoordelijke terecht mee in de klappen deelt, zeg maar alle klappen zelf moest incasseren. Hier hebben de supporters zeker een punt, maar of één iemand, zelfs al gaat het om de eindverantwoordelijke, als enige met de vinger gewezen moet worden is twijfelachtig. Op dit vlak beter doen is wellicht niet eens moeilijk, want er zijn de afgelopen jaren veel te veel spelers aangetrokken die hun profstatuut onwaardig waren en daardoor niet enkel bij de supporters een doren in het oog waren, ook bij de beloften zal men die evolutie met lede ogen hebben aangezien.

Ik weet dat veel mensen na het lezen van dit tekstje mij een overtuigde pleitbezorger van Dir Poppe zullen vinden en dat is hun volste recht, maar ik heb altijd geprobeerd om te durven tegen de stroming in te denken en het op te nemen voor mensen die hun verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan. En natuurlijk is het veel gemakkelijker om zoals in het geval van Poppe de populaire jongen uit te hangen en steeds ja te knikken binnen zijn entourage, maar hoe zinvol is dat wanneer het algemeen belang van de club er niet mee wordt gediend. Dirk heeft veel mensen tegen de schenen geschopt en dat is niet goed te praten, maar ik ga er van uit dat dit nooit een kwestie van persoonlijke afrekening was. En toch blijf ik bij mijn mening dat, indien een man met de kwaliteiten van Dirk Poppe de laatste jaren van SK Beveren CEO was geweest, die unieke club nog steeds had bestaan. Het is immers een kwaliteit om op een bepaald moment eigen belang weg te cijferen in het voordeel van zijn vereniging en dat is een groot verschil met voor 500.000 Euro een club over te nemen om een vrijgeleide te krijgen om een onemanshow op te voeren. En voor wie er zou aan twijfelen : ik weet niet of Dirk Poppe van plan is een afscheidsfeestje te geven, maar ik ben alvast niet uitgenodigd.

PVW