StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB VEEL VRAGEN EN HOPELIJK OOK AL ENKELE POSITIEVE ANTWOORDEN.

De eerste wedstrijd van het seizoen is er voor de meeste ploegen eentje van verwachtingen, maar dikwijls ook van minstens evenveel vragen. Op papier goed of minder goed gekocht, er bestaan geen zekerheden in het voetbal. Vinden de nieuwkomers hun draai en wat met de blijvers ? Waar we wel zeker van zijn is dat de toekomst leert of de puzzelstukjes geleidelijk in mekaar gaan passen of men voor de rest van het seizoen gedoemd is om te blijven zoeken/puzzelen.

Zowel Anderlecht als de bezoekers uit Beveren zijn ongetwijfeld bijzonder nieuwsgierig wat de eerste 90 minuten van de jaargang 2015-2016 van de JPL in petto heeft. Op afstand bekeken heb ik de voorbije weken het gevoel gehad dat men in Anderlecht ooit betere vooruitzichten kende om het seizoen te beginnen.
De kater van het mislopen van de titel en die van vice-kampioen waardoor het circus van de Champions League niet langs het Vandenstockstadion passeert, laat zijn sporen na. Met Obradovic en Ezekjel werden potentiële uitblinkers binnen gehaald, maar verder bleef het naar Brusselse begrippen erg stil en is het maar de vraag of het late vertrek van Gouden Stier Mitrovic en Mbemba voldoende kan worden opgevangen. Als het klopt dat Anderlecht interesse heeft in Renaud Emond, is het veelzeggend dat het gezien zijn status deze zaak zolang laat aanslepen, wetende dat de vraagprijs van Waasland-Beveren voor Anderlechtse begrippen net iets meer dan wat handgeld voorstellen. Maar ondanks deze op het eerste zicht sombere vooruitzichten, loopt er in het vroegere Astridpark nog een schat aan jeugdig talent rond waarvan Praet en Tielemans de exponenten zijn. Stuk voor stuk jongens die het collectief overstijgen en met één enkele actie een wedstrijd die op slot zit kunnen open breken en dat is een niet te onderschatten wapen. En natuurlijk mogen ze ons ook gasten als Defour, Deschacht enz. wel eens voor een paar maanden uitlenen.

Bij Waasland-Beveren werd voor de derde opeenvolgende keer het mes gezet in de selectie en Emond, Maric en Destorme zijn zowat de enige spelers die de grote schoonmaak overleefden. Van dit trio maakt Emond de meeste kans om als titularis aan het seizoen te starten, maar als de voorbereiding iets duidelijk heeft gemaakt is het wel dat Renaud voorlopig ijverig op zoek blijft naar zijn neus voor goals en valt voor hem te hopen dat er snel klare wijn wordt geschonken over zijn toekomst. Het is extra benieuwd uitkijken naar het debuut van Stijn Vreven op het hoogste niveau. Waar de meeste supporters de kalender van W-B met verplaatsingen naar Anderlecht en Standard op speeldag 1 en 3 als niet slecht ervaren, deelt Vreven die mening niet. Hij heeft totaal geen oor naar het Kalimero-verhaal. Respect voor een tegenstander mag, maar verder houdt het op. Iedere match zijn er 3 punten te verdienen en dat is voor Stijn de inzet bij het begin van elke wedstrijd.
Een hoopgevend gedachtengoed en we moeten er voor duimen dat Vreven het, zelfs als die onvermijdelijk mindere periode er aankomt, trouw blijft.

Na een dramatisch seizoen met een weliswaar onwaarschijnlijk happy end en een erbarmelijke po2, had ik nooit durven hopen dat er een dag voor de eerste competitiewedstrijd (en eigenlijk al enkele weken eerder), een dergelijk positief klimaat de Freethiel zou innemen. Een nieuwe frisse wind, wijzigingen in het management van de club, toekomstgericht ingekocht, de hele entourage is vol verwachting om na een drietal pijnlijke jaren een ernstig bijgestuurd beleid een deftige kans te geven. Een deftige kans wil in dit geval zeggen tijd hebben om de kinderziektes uit te roeien en niet meteen bij de eerste de beste tegenslag wild om zich heen schoppen. Met die ingesteldheid is veel mogelijk, want insiders zijn het er over eens dat deze spelersgroep tot beter in staat moet zijn dan hetgeen de voorbije jaren op de Freethiel werd vertoond. Geef dit gloednieuww elftal het geduld om ingespeeld te raken en dan zie ik het wel goed komen.

Patrick Van Wesemael.