StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB SPROKKELT W-B EERSTE PUNT(EN) BUITENSHUIS.

Net zoals Moeskroen thuis een speciale wedstrijd was (voor het eerst in vijf wedstrijden als favoriet aan de aftrap verschijnen), is ook de match in Lokeren dat en dan heb ik het niet eens over het derbykarakter van deze partij die vast weer onder hoogspanning wordt betwist. Op speeldag 1 en 3 kon Waasland-Beveren zich in respectievelijk Anderlecht en Standard veroorloven de kat wat uit de boom te kijken (onze eerste helft was er telkens niet zo best), maar waar de voorbije jaren Lokeren steeds torenhoog favoriet was (zowel uit als thuis), hebben de afgelopen 5 speeldagen aangetoond dat de sportieve verhoudingen tussen beide clubs veel dichter bij mekaar aanleunen. In de rangschikking bedraagt het verschil amper 2 punten, maar in de praktijk lijkt het verschil toch iets groter. Waasland-Beveren kreeg tot nu toe veel lof voor zijn fris en sprankelend voetbal, terwijl Lokeren voorlopig worstelt met het post-Peter Maessyndroom en dat hoeft niet eens zo verwonderlijk te klinken.

Met Hans Vanaken, Galitsios en Niil De Pauw liet Lokeren 3 sterkhouders vertrekken, maar wellicht minstens even zwaar weegt het opstappen door van de nagenoeg volledige technische staf met op kop Peter Maes. Laatstgenoemde heeft een vijftal seizoenen schitterend werk geleverd op Daknam uitgedrukt in 2 bekeroverwinningen. Het was bijna voorspelbaar dat zijn opvolger er hoogstens zou in slagen de successen van zijn voorganger op afstand te benaderen, maar een werkloze Bob Peeters is ook in het verleden wel eens vaker de wanhoop nabij geweest (ontslag bij Cercle en amper 2 weken later aan de slag gaan bij Gent). Ach ja, ik heb Bob altijd graag gehad, maar voor een jonge coach die nog zijn pad moest uitstippelen in het trainerswereldje, vond ik de manier waarop hij een einde maakte aan de samenwerking met W-B en vooral het tijdstip waarop, Peeters onwaardig.

Op verplaatsing blijft Lokeren tot nu toe ver onder het niveau waarvoor het de voorbije jaren bij zijn tegenstanders werd gevreesd en in de JPL zo vaak geprezen. Knap voetbal en een o zo lastig te manoeuvreren blok. In de uitwedstrijden bij Zulte-Waregem, Kortrijk en Anderlecht bleef van die geciteerde kwaliteiten maar weinig meer over. In zijn thuiswedstrijden echter tegen Charleroi (2-2) en Mechelen (2-1 winst) kwam het een stuk beter voor de dag en wanneer Bolbat in blessuretijd tegen Charleroi niet een onmogelijk te missen kans onbegrijpelijk had gemist, stond het nu op gelijke hoogte met W-B en pakte het thuis 6 op 6. Kortom, het draait nog niet lekker bij Lokeren, maar in eigen Daknamstadion blijft het een te duchten ploeg.

De voorbije 3 seizoenen in de JPL waren spektakel en Waasland-Beveren vijanden voor mekaar, een beetje als water en vuur. Aan die verhouding moest dringend worden gewerkt vond de clubleiding van W-B en met Stijn Vreven vond de club een coach die de daad bij het woord voegde. De afgelopen 5 matchen werd op spektakelvlak een inhaalbeweging ingezet en aan dit tempo zal de achterstand van enkele jaren snel zijn opgehaald. Het prettige is daarenboven dat de combinatie spektakel/resultaat er eentje is die niet enkel door de supporters wordt gesmaakt, want ook de buitenwereld heeft er de mond van vol. En ja, een beetje meeval op het juiste moment kan elke club gebruiken, maar de kans erop is groter wanneer men zelf aan zet is. Bossut tegen Zulte-Waregem op een missertje betrappen of de voorzet van Langil tegen Moeskroen die voorbij alles en iedereen in doel valt, dat kan voornamelijk gebeuren wanneer men in die zone nadrukkelijk aanwezig is en in zijn kansen gelooft. En toch ! Wat zal ik blij zijn wanneer de eerste oogst op verplaatsing een feit is, want punten pakken buitenshuis, wat gebeurde dat de voorbije jaren uiterst moeizaam voor Waasland-Beveren. Op dat vlak moet Laurent Henkinet mij nog wat overtuigen, want ondanks zijn meerdere goeie interventies tijdens een wedstrijd, gaat hij bij een aantal doelpunten (o.a. het eerste tegen Moeskroen) niet vrijuit en dat zijn dikwijls cruciale momenten in een wedstrijd. Maar Laurent is nog jong, bezit veel kwaliteiten en kwam rijkelijk laat waardoor nog geen sprake kan zijn van blind vertrouwen tussen Henkinet en zijn defensie.

Patrick Van Wesemael.