freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Balans na 10 speeldagen.
Een derde van de competitie zit er op en dus tijd voor een eerste tussenbalans wat Waasland-Beveren betreft. Bij de publicatie van de kalender was zowat iedereen het er over eens dat W-B met al onmiddellijk verplaatsingen naar Anderlecht en Standard en thuiswedstrijden tegen Kortrijk en Zulte-Waregem, meteen flink op de rooster zou worden gelegd. Stijn Vreven kreeg immers de beschikking over een op Maric en Emond na totaal nieuwe spelersgroep waarvan zoals naar oude maar niet al te beste gewoonte, opnieuw een aantal jongens vrij laat bij de selectie kwamen aansluiten en daardoor tot teleurstelling van Stijn Vreven het oefenkamp moesten missen.

Ondanks onze anonieme oefencampagne was W-B maar een paar seconden verwijderd van een eerste stunt, want in blessuretijd bezorgde Tielemans nog een 3-2 overwinning aan Anderlecht nadat de Waaslanders met een knappe remonte een 2-0 ruststand hadden opgehaald via goals van Lengil en Vanzo. Laatstgenoemde had zelfs de 2-3 aan de voet, maar die viel dus aan de overkant.

Op speeldag 2 volgde een moeizame 2-1 tegen Kortrijk na goals van Emond en Gano, maar de uitwedstrijd op Sclessin werd na een zeer matige eerste, maar veel betere tweede helft toch met 1-0 verloren. Op speeldag 4 kwam Zulte-Waregem naar de Freethiel en dat werd een heus spektakelstuk. W-B won dik verdiend met 2-1 door doelpunten van Myny en Gano, maar had bij de winning goal wel de hulp van Bossut nodig. Speeldag 5 beloofde op papier een haalbare kaart te worden met de komst van het geteisterde Moeskroen, maar ondanks de vroege openingsgoal van Lengil en de vaststelling dat de wedstrijd een onvervalste thriller was, stond na 90 minuten een onwaarschijnlijke 3-3 op het scorebord. Een teleurstelling ? Niet echt hoor, want de gelijkmaker van alweer Lengil tegen zijn vorige werkgever zorgde voor een euforisch sfeertje. Tussendoor had ook Zinho Gano weer zijn goaltje meegepikt. Speeldag 6 stond sinds het uitbrengen van de kalender bij veel supporters met stip genoteerd, want Vreven en Co moesten naar Daknam om er Bobke Peeters goeie dag te zeggen. Na een ontgoochelende eerste helft die met een brilscore werd besloten, tapte W-B in het tweede bedrijf uit een heel ander vatje. Gano en Myny hadden beter moeten doen met opgelegde kansen, maar gelukkig waren er Emond en Lengil om de 1-2 eindstand te bepalen en wat daarna volgde was puur genieten. De interlandonderbreking deed W-B geen goed, want leider Oostende verpletterde W-B op de eigen Freethiel met 1-5. En toch ! Bij een 0-1 tussenstand en met de rust in zicht was de Beverse gelijkmaker nog slechts een kwestie van minuten, maar toen werd een belachelijke strafschop gefloten en na ook een veel te licht toegekende vrijschop 2 minuten na rust, viel het doek veel te vroeg, maar Lengil zou alweer zijn doelpuntje (eerredder) meegraaien.
Speeldag 8 was er eentje om snel te vergeten. Een collectieve off-day in Jan Breydel kan pijn doen (vraag dat maar aan Standard). Een 5-1 pandoering na een draak van een wedstrijd was het gevolg, maar de ingevallen Deni Milosevic lukte wel een wereldgoal die meer was dan een eerredder.
Speeldag 9 bracht niet de verhoopte kentering, maar landskampioen Gent beleefde op de Freethiel wel een zeer lastige avond en mocht Kums op de blote knieën danken dat hij Matton op een moment dat de Buffalo's aan het verzuipen waren, de 0-2 aanbood. De 0-3 van Depoitre was een zware aanfnuiking van de krachtsverhoudingen tussen de lijnen, maar wederom de ingevallen Milosevic scoorde een fantastisch doelpunt dat eigenlijk voor 2 had mogen tellen.
De vrees voor een 0 op 12 was bij het vertrek naar Staaien dominant aanwezig, maar Waasland-Beveren pakte uit met een geweldige eerste helft waarin het met goals van Milosevic en Gano uitliep tot 0-2 aan de rust, maar deze cijfers hadden gerust nog wat hoger kunnen uitvallen in het nadeel van de Limburgers. In de slotfase milderde eerst Schoofs voor STVV tot, maar Myny legde in de rebound een bal die van de paal terugkeerde na een rush van Lengil, knap binnen (1-3).

Met 13 punten uit 10 wedstrijden en vooral de manier waarop, heeft W-B vriend en vijand verbaasd tot nu toe. Van de tien gespeelde wedstrijden zijn er hooguit 2 die tegenvielen en dat is gezien het programma bijzonder knap. De 4 overwinningen werden netjes verdeeld : 2 thuis en 2 op verplaatsing. Dat Waasland-Beveren het meeste goals incasseerde (24) is vreemd en toch ook weer niet gezien het feit dat Vreven 100 procent de kaart van offensief voetbal trekt, maar met 17 gescoorde doelpunten doet W-B bijzonder goed en staat het bij de top-5.

En grappend zouden we over ons klassement kunnen opmerken dat W-B na 10 speeldagen op 2 puntjes van play-off I staat ! Steeven Lengil is met zijn goals en assists zonder twijfel de figuur van de eerste 10 speeldagen, maar Deni Milosevic is zo te zien niet van plan hem ook de speeldagen 11 t.e.m. 20 te gunnen. Wat een fijne vaststelling is het toch dat bijna alle aankopen meevallers tot grote meevallers zijn. Enkel Henkinet en Gano hebben nog niet overtuigd, maar Zinho is desondanks al van waarde geweest voor het team. Bemoedigend is dat al dit fraais tot stand is gekomen door een zeer jonge spelersgroep die zeker nog groeimarge heeft. Werkpuntje, maar zolang we meer scoren dan de tegenstander vind ik het helemaal niet erg, is dat het maar niet lukt om de nul te houden.
Zou het daarom zijn dat Vreven in Sint-Truiden Merveille Goblet een kans gaf ?

Architect van dit in aanbouw zijnde project is Stijn Vreven die met aanvallend en aantrekkelijk voetbal goed bezig is de harten van de Beverse supporters te veroveren en reken maar, ook beetje bij beetje de tribunes beter te bevolken tijdens thuiswedstrijden. Dit is een coach met toekomst in wording en laat ons hopen dat hij bereid is zijn lot voor langere tijd aan Waasland-Beveren wil binden.