StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB KAN W-B GEHAVEND KORTRIJK PUNTEN ONTFUTSELEN.

KV Kortrijk slaagde er vorig weekend toch maar in een onder stoom geraakt Standard in eigen Sclessin tot een puntendeling te dwingen en daarmee op een puntje te naderen van Genk dat na winst in OHL op een virtuele play-off I-positie staat. Een prima resultaat voor de mannen van Johan Walem die echter niet zonder kleerscheuren uit Luik terugkeerden, want Rolland (geblesseerd) en Pavlovic (vijfde gele kaart aan zijn been) zullen waarschijnlijk morgen ontbreken en dat zijn niet van de minste.

Dat Kortrijk voorbij halverwege het seizoen op een zeer keurige zevende plaats pronkt is wat mij betreft een aangename verrassing. Het moest in de zomer na veel heisa zijn coach Yves Vanderhaeghe laten vertrekken met bestemming Oostende, maar ook sterkhouders als Santini, Matton en Chevalier om er maar enkele te noemen, zochten andere oorden op. Daarenboven was Johan Walem op weg om bij Moeskroen te tekenen, maar nam hij alshetware per ongeluk de verkeerde afslag en kwam zo in het Guldensporenstadion terecht om er aan een ondankbare taak te beginnen als opvolger van Vanderhaeghe, een beetje vergelijkbaar vind ik met het aanstellen van Bob Peeters bij Lokeren in plaats van de naar Genk vertrokken Peter Maes. De tussenbalans na 16 speeldagen is echter zeer positief voor de onervare bouwheer Johan Walem (zat ook met W-B samen toen het naar een opvolger op zoek was voor Brepoels), want met 22 punten en een zevende plaats heeft het, net als vorig seizoen, nog uitzicht op play-off I en een herhaling van die stunt zou echt wel bijzonder knap zijn. Maar ondanks deze gunstige evolutie valt het op dat een sterkhouder als Gertjan De Mets openlijk kritiek geeft op de vooral thuis te behoudende speelstijl van Walem en dat is gedurfd. En natuurlijk pikt de media wat graag in op dat soort interviews en zo hoorde ik afgelopen zondag Wim Deconinck in Stadion (Boskamp trad hem zelfs graag bij) opmerken dat het op verplaatsing allemaal best meevalt met KVK, maar dat het in eigen stadion bijna voortdurend in de eigen 16 kampeert. Dik overdreven als men het mij vraagt, maar afgaande op het doelsaldo (amper 11 goals gemaakt, maar ook nauwelijks 11 tegengoals), valt er uiteraard wel iets te zeggen over de misschien iets te voorzichtige aanpak van de Kortrijk-coach. Kan ook gewoon zo zijn dat Johan zijn ploeg laat spelen volgens de mogelijkheden van het team en op dat vlak is het onmiskenbaar een feit dat er heel wat aanvallend talent bij de Kerels is vertrokken. Maar er blijft nog wel wat over hoor, want Papazoglu (die naam moet je Boskamp echt een keer horen uitspreken), Stijn De Smet en Marusic zijn jongens die men beter niet uit het oog verliest als verdediger.

Waasland-Beveren boekte tegen STVV zijn zesde overwinning van het seizoen en doet op dat vlak zelfs beter dan de Kortrijksanen. Heb het even nagekeken en vorig seizoen na 16 speeldagen telde onze club 14 punten waardoor we mogen stellen dat de 20 die momenteel op de teller staan een opmerkelijke verbetering is. En wat het plezant maakt is dat deze jonge en onervaren spelersgroep (eigenschappen die de groep deelt met zijn trainer) zeker nog doorgroeimogelijkheden heeft. Precies daarom is het een voordeel dat op regelmatige basis punten worden gepakt waardoor zij dit seizoen wellicht niet met degradatiestress worden geconfronteerd.
Elke overwinning is kostbaar, maar die tegen STVV in het bijzonder omdat de puntenoogst op de Freethiel te mager was tot nu toe en vooral ook omdat het van 3 oktober geleden was dat een driepunter werd binnengehaald, uitgerekend op Staaien tegen ditzelfde STVV. De wedstrijd tegen Sint-Truiden kwam niet in aanmerking voor een schoonheidsprijs, maar kende wel zijn goeie momenten. Het zou mij verbazen dat gezien de hierboven beschreven thuisreputatie van Kortrijk we morgen een spektakelstuk krijgen, maar anderzijds is spektakel geen garantie voor punten.

Patrick Van Wesemael.