StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB NU GAAT HET ECHT OM DE PLOEG VAN HET WAASLAND.

Het zou van overdreven optimisme getuigen om de derby van morgenavond te bestempelen als van geen belang meer met het oog op degradatie, want ook al is de hoogdringendheid voor beide ploegen voorlopig afgewend, naarmate het competitieslot dichterbij komt nemen gewoonlijk ook de onvoorspelbare resultaten toe. Lot dus maar in eigen handen nemen en niks aan het toeval overlaten is het devies en reken maar dat de Freethiel zaterdagavond in vuur en vlam staat wanneer het W-B zou lukken om de winterstop in te gaan met de achtste overwinning van het seizoen. Overigens, het zou dan voor het eerst dit seizoen zijn dat W-B er in slaagt tweemaal na mekaar te winnen en met een rangschikking waarin de ploegen zo aan mekaar gewaagd zijn (W-B staat op een puntje van plaats 8 die wordt gedeeld door Kortrijk en Standard en slechts op​ 4 punten van een plaats die recht geeft op play-off I), zijn dan de gekste dingen mogelijk.

Ook al zijn de acute degradatiezorgen voor zowel W-B als Lokeren niet meteen aan de orde, door de geschiedenis heen is dit streekduel uitgegroeid tot een prestigewedstrijd en waar KSK Beveren sinds eind de jaren zeventig tot midden de jaren tachtig de plak zwaaide in het Waasland, werden de rollen de voorbije jaren omgedraaid. Destijds was er geen discussie over wie de ploeg van het Waasland was (al had KSKB wel een vette kluif aan het Lokeren van Hogemboom, Verheyen, Somers,Mommens, Lato, Gudjonson, Larsen en Lubanski), maar de trofeën kwamen steevast in de prijzenkast van SK Beveren terecht. Sinds echter Roger Lambrecht Achter de Kazerne Peter Maes kaapte veranderde Lokeren op korte tijd van een bijna dood vogeltje tot een bijzonder aantrekkelijk voetballend elftal dat ditmaal ook prijzen in de wacht sleepte en tot tweemaal toe in 3 jaar de Beker van België won. Maar het laatste seizoen van Maes smaakte de citroen al redelijk zuur en toen die in het tussenseizoen naar Genk vertrok en ook een aantal sterkhouders zin in andere lucht hadden, werd Bob Peeters aangesteld om de eerste pagina's van een nieuw hoofdstuk te schrijven. Hoe dat afliep is genoegzaam bekend. Hopeloze Bob wist geen raad met deze vergiftigde erfenis en slaagde er nooit in het zand uit de sputterende Lokerse motor te verwijderen. Een panikerende Roger Lambrecht belde vriend Leekens en nadat George zijn echtgenote met positief gevolg had laten informeren bij de slager of er nog konijnenpoten verkrijgbaar waren, gaf hij zijn woord aan de Lokerse preses. En het moet gezegd, met het beschikbare materiaal was slechter doen dan Peeters onmogelijk, maar Leekens slaagde er wel in de organisatie binnen het elftal op punt te stellen waardoor de weg naar boven werd ingeslagen. Het is lang niet allemaal goed wat Lokeren thans doet, want ik herinner mij een draak van een bekermatch in Brugge enkele weken geleden en zowel in de thuismatchen tegen Kortrijk als Zulte-Waregem haalde Lokeren met het einde van de wedstrijd in zicht telkens een achterstand op. Veel keuze heb je als ploeg natuurlijk niet dan bij een achterstand op zoek te gaan naar de gelijkmaker, maar met o.a. de inbreng van nieuwkomer Coelho heeft het aanvallend meer mogelijkheden en die zullen er alleen maar ruimer op worden nu Handi Harbaoui speelgerechtigd is. En waar Lokeren tegen Zulte-Waregem en Kortrijk in de slotminuten een nederlaag kon afwenden of zelfs omkeren in winst, werden afgelopen woensdag in blessuretijd tegen Anderlecht 3 gouden punten uit handen gegeven, maar op basis van hun tweede helft hadden de Leekens-boys geen recht op meer.

Het mag gerust een wonder worden genoemd dat Waasland-Beveren na 20 speeldagen nog in het gezelschap vertoeft van zijn tegenstander, want de financiële mogelijkheden van beide ploegen zijn onvergelijkbaar. Het bewijs dat wie niet zo sterk is door slim te zijn veel kan goed maken en dat is de uitdaging die W-B dit seizoen met succes is aangegaan. In de gewonnen wedstrijd op Moeskroen stond er lange tijd een elftal tussen de lijnen met een gemiddelde leeftijd van 22,8 jaar en dat is bijzonder hoopvol met het oog op de nabije toekomst. Deze spelersgroep heeft potentieel en gericht bijsturen zou perspectief bieden op de gestelde doelen bij de promotie naar de JPL om op termijn uit te groeien tot een middenmotor en in de Belgische competitie liggen subtop en middenmoot vaak in mekaars buurt (zie huidig klassement van de JPL).

Stijn Vreven liet meteen na de winst in Moeskroen al verstaan dat het geweldig zou zijn om met 27 punten de winterstop in te gaan en dat kan natuurlijk enkel mits winst tegen Lokeren. Om die uitdaging waar te maken heeft de Beverse coach een gezond selectieprobleem, want wellicht zijn Maric en Coulibaly opnieuw beschikbaar. Benieuwd of Stijn Moren laat staan en op zoek gaat naar een oplossing voor Coulibaly op het middenveld. Wie herinnert zich niet de fantastische beelden van de heenwedstrijd toen de winnende goal van Lengil voor een onvergetelijk feestje zorgde bij de Beverse supporters en in de kleedkamer. Derby's en hun bijbehorend pittig sfeertje zijn volgens mij een kolfje naar de hand van Stijn Vreven en het is aan de supporters om daarbij het laatste zetje te geven. Laat dit een warme oproep zijn om zaterdag massaal naar de Freethiel af te zakken en niets aan het toeval over te laten om onze ploeg in de moeilijke momenten mee over de streep te helpen trekken. Eindejaarsfeesten en sportief goeie vooruitzichten waren tot nu toe geen geslaagd huwelijk met Waasland-Beveren. Thans staan we op een zucht van die ongekende luxesituatie en we kunnen niet anders dan er voluit voor gaan !
Tot slot : Harbaoui is speelgerechtigd, maar Lokeren mist door schorsing zeker Overmeire en kan ook geen beroep doen op de geblesseerden Persoons en Ngolok. De kern van Lokeren is echter voldoende breed, want de geciteerde spelers waren er ook tegen Anderlecht niet bij en zij werden uitstekend vervangen.

Patrick Van Wesemael.