StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

nabeschouwing.jpg KUNNEN NIEUWKOMERS DE KARREVRACHT AAN TEGENGOALS EEN HALT TOEROEPEN ?

Het is misschien wat ver gezocht om te verwachten dat de nieuwelingen Siebe Schrijvers en Ousseynou Cissé als eerste opdracht hebben om het groot aantal tegengoals van W-B een halt toe te roepen (39 om precies te zijn en enkel Westerlo heeft de weinig benijdenswaardige eer met 43 slechter te doen), maar om het met een voetbalcliché uit te drukken : "aanvallers zijn de eerste verdedigers enz.". Bovendien zou het van weinig kennis en respect getuigen enkel de defensie met de vinger te wijzen wanneer te makkelijk doelpunten worden gepakt.

De thuisnederlaag tegen Lokeren op tweede Kerstdag is toch wel hard aangekomen, zowel bij de supporters als bij spelers, trainers en bestuur. Misschien minder de nederlaag op zichzelf, maar wel de manier waarop. Verliezen is nu éénmaal 1 van de 3 mogelijkheden die een voetbalwedstrijd na 90 minuten kan hebben, maar een 2-0 ruststand uit handen geven op een moment dat daar niet de minste aanleiding toe was, veel meer zuur kan de pap niet smaken. Wat het bijkomend rot maakte was het ingaan van de winterstop na afloop van de derby waardoor het rot gevoel bleef hangen en sportieve revanche minstens voor een paar weken in de koelkast diende opgeborgen.

Maar is sportieve revanche wel realistisch wanneer een programma wacht met de moeilijkheidsgraad : uit Oostende, thuis Club Brugge en uit Gent ? Niet echt, maar lijdzaam toezien tot opdracht 4 er aankomt in het Westelse Kuipje, dat zou Stijn Vreven niet overleven. De pijlen staan dus gericht op het Albertparkstadion in Oostende waar seizoensrevelatie Oostende gastheer speelt voor Waasland-Beveren en dat lijkt mij geen onaantrekkelijke affiche. Het huidig nr4 in de JPL is bezig aan een schitterend seizoen, was de voorbije maanden zelfs enkele keren fier lijstaanvoerder en zoiets smaakt natuurlijk naar meer.
Deze week nog kreeg de eeuwige belofte Yassine El Ghanassy een zoveelste kans om zijn ontegensprekelijke kwaliteiten aan de kust ten gelde te maken en eerder al werd Tomasevic bij Kortrijk ontfutseld, maar geen idee of men het er al over eens is of die direct komt of na afloop van dit seizoen. Kortom, Oostende is met de hulp van de gulle hand van Marc Coucke uitstekend bezig om de successen van dit seizoen ook volgende jaargang van de JPL te bevestigen. Het heeft gekozen voor een bewuste politiek om zogenaamde gebuisde nog jonge talenten zoals Lukaku, Canesin en dus recent El Ghanassy een nieuwe kans te geven en wanneer dit soort spelers in een omgeving met minder prestatiedruk belanden en het voetbalplezier terugvinden, is het geen verassing dat de puzzelstukjes in mekaar vallen en er iets moois tot stand komt, zeker met een klasbak als Yves Vanderhaeghe aan het sportieve commando.

Waasland-Beveren trok tijdens de winterstop naar Spanje en ik neem aan dat daar alles volgens plan is verlopen. In tegenstelling met voorgaande jaren stapte een volledige spelersgroep op het vliegtuig (de nieuwkomers Schrijvers en Cissé inbegrepen) en dat maakte de trip des te interessanter. Gehoopt wordt dat mede door hun inbreng meer balans in het elftal komt en daardoor het aantal tegengoals een stuk wordt gereduceerd. Nogmaals, dit is geen vingerwijzing naar enkel de defensie, maar een werkpunt vor de hele ploeg. Het wordt benieuwd uitkijken hoe een groot talent als Siebe Schrijvers in een totaal andere omgeving zal evolueren en of Cissé de kwaliteiten zal etaleren die hem op de website bij zijn komst werden toegemeten. Kortom, het reguliere gedeelte van de JPl na nieuwjaar bedraagt slechts 9 speeldagen, maar daarin is er zowel in positieve als negatieve zin veel mogelijk. Zelf voor goeie resultaten zorgen is veel leuker dan gokken op misstappen van anderen. Wat zou het geweldig zijn indien W-B al meteen in de geciteerde 3 lastige wedstrijden wat punten pakt en ongedwongen het competitieslot kan aanvatten, want er zitten wel wat jonge gasten in de wachtzaal om eens te proeven van het grote werk en daarop wordt vermoedelijk pas beroep gedaan zodra het behoud voor volgend seizoen een feit is.

Patrick Van Wesemael.