Een zwaar aangeslagen Stijn Vreven vertelde na de 6-1 pandoeing in Genk dat hij dit niet had zien aankomen en dat naar excuses zoeken geen enkele zin had. Er valt natuurlijk wel iets te zeggen voor de wijze waarop de Beverse coach zijn teleurstelling verwoordde, maar alhoewel het achteraf moeilijk te bewijzen valt, meen ik dat scheidsrechter Joei Vandevelde een beslissende invloed heeft gehad op het verloop van de wedstrijd. De door Vandevelde bijzonder licht toegekende strafschop in de 26ste minuut goed voor de 2-1 die een minuut later werd gevolgd door de 3-1 van Bailey, nam plots alle weerstand in het Wase kamp weg en dat is uiteraard niet goed te praten.
Maar dat Vreven deze afstraffing niet had zien aankomen is perfect begrijpbaar na al het hoopgevende sinds de winterstop waarbij enkel de niet onbelangrijke punten ontbraken. Deze wedstrijd paste dus niet in het post-winterstoprijtje en ik weiger daarom het vele positieve uit de voorgaande wedstrijden over boord te gooien en deze rammeling beschouw ik als een accident de parcours die elke club enkele keren per seizoen overkomt.

De klassieke vroege achterstand kwam er in Genk na 9 minuten dankzij een kunststukje van de Griek Karelis. Nog eens 9 minuten later bewees Waasland-Beveren over veerkracht te beschikken, want met een alweer ingestudeerde hoekschop van de voet van Milosevic via Moulin, was het Gano die knap de gelijkmaker binnen knalde. Weinige seconden later ontbeerde Moulin en W-B het tikkeltje meeval dat een vereniging nodig heeft om zich uit de nesten te werken, want een afgeweken schot van Thibault Moulin strandde op de deklat. Geen 1-2, maar wel 2-1 in de 26ste minuut toen scheids Vandevelde de zwaarste sanctie floot voor een alledaags duel in de zestien tussen Buatu en Karelis. Kebano nam het geschen met beide handen aan en nog voor de Beverse spelers goed beseften dat ze wederom op achtervolgen waren aangewezen, had Bailey er met een prachtig schot 3-1 van gemaakt. Wat daarna volgde is enkel voor de geschiedenisboeken van belang. Karelis zorgde in de 31ste minuut voor de 4-1 ruststand Buffel en Kabasele dikten de score in een ruim slotkwartier aan tot 6-1, maar Henkinet en de paal verhinderden dat de eindstand nog meer beschamende vormen aannam.
Een wedstrijd met een onwaarschijnlijke evolutie, want geen Genk-supporter zal bij de bal op de lat van Moulin en een 1-1 tussenstand, hebben gedacht dat er een uur later zo’n rooskleurige eindstand op het scorebord zou staan. En als er met 6-1 wordt verloren zullen er wel meer zwakke punten zijn geweest dan enkel de defensi mag ik veronderstellen. Gelukkig zijn we na zo'n wanprestatie slechts 3 punten kwijt en kan de schade pas definitief worden opgemeten wanneer omstreeks 20 uur het resultaat van Westerlo-Standard is gekend. Die ongewone denkwijze is voorlopig het voornaamste wat de Beverse supporters tot dan zal bezig houden. Een harde dreun voor Vreven en zijn mannen, maar de realiteit is anderzijds dat volgende week zondag tegen Anderlecht beide ploegen op de Freethiel gewoon weer met 0-0 aan de aftrap verschijnen en laat ons hopen dat die tweede nul eens 90 minuten zal overleven.