StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

nabeschouwing.jpg FREETHIEL EXPLODEERT NA LATE GOAL VAN VANZO.

Collectieve topprestatie.
We zullen er maar geen verklaring voor zoeken, maar onbegrijpelijk toch dat de op 1 na meest gepasseerde defensie (met dank aan Westerlo) er zondagavond in geslaagd is de nul te houden tegen Anderlecht en daar heeft het niet eens veel hulp voor nodig gehad van Dame Fortuna. Enkel in de tweede helft moest Buatu (overigens met een knappe inspanning) een bal van de lijn keren, maar voor het overige leverde het hele elftal een bijzonder hoogstaande colectieve prestatie af die in de 86ste minuut werd bekroond met de winninggoal van invaller Floriano Vanzo die een vrijschop van uitblinker Moulin tegen de netten kopte. De media zal het vandaag uitvoerig hebben over de zwakke vertoning van Anderlecht en dat was het ook, maar enkel dat verhaal aanhoren zou toch wel veel te kort doen aan het knappe antwoord dat Stijn Vreven had gevraagd aan zijn spelers na de ondermaatse wedstrijd in Genk.

Vreven had blijkbaar zijn mannen deze week als afschrikmiddel een routeplanner richting de stadions van Tubeke en Virton voorgehouden, maar die stond bij het begin van de wedstrijd tegen Anderlecht nog ingesteld op de weg naar het doel van de Brusselaars, want binnen het kwartier stelden Lengil en Schrijvers al meteen Proto flink op de proef en vooral Siebe had beter kunnen/moeten doen toen hij oog in oog kwam te staan met de Anderlechtse sluitpost. Na het openingskwartier kwamen de bezoekers beter in de wedstrijd zonder echter veel dreiging en als die er zat aan te komen kon W-B rekenen op een zeer secure Laurent Henkinet die wel een beenveeg nodig had om Djuricic van de 0-1 te houden. Opschudding even voorbij het half uur toen een sterk spelende Milos Maric met een te wilde tackle uitpakte en onmiddellijk mocht gaan douchen. In de comotie die daarbij ontstond werd ook trainer Vreven uit de neutrale zone gestuurd. Weinige minuten later plantte Badji zijn elleboog in het aangezicht van Schrijvers, maar scheidsrechter Laforge vond hier geel voldoende. Die ongelijke behandeling werkte als een rode lap op een stier, want met een mannetje minder nam de thuisploeg opnieuw het commando in handen, maar de brilscore bleef tot de pauze overeind.

Anderlecht ging meteen na de herneming op zoek naar een bevrijdende voorsprong en zette W-B met de rug tegen de muur, maar tot uitgespeelde kansen kwam het tegen een pikfijne wase organisatie niet. Henkinet mocht zich onderscheiden met alert pluk- en pakwerk met telkens Acheampong aan het kanon en daarbij kon hij een keer rekenen op de assistentie van Buatu die de bal van de doellijn kon halen. Vreven haalde met Lengil en Gano 2 aanvallers naar de kant, maar bracht met o.a. Nabab en Vanzo 2 vervangers tussen de lijnen die bepalend zouden worden voor het eindresultaat. Eerst mispakte Praet zich aan de snelle Nabab waardoor de ex-Gouden Schoen met 2x geel werd uitgesloten en uit de daaropvolgende vrijschop van Moulin zette de ingevallen Vanzo met een kopbal de Freethiel in vuur en vlam. De lang verhoopte en broodnodige stuntzege leek in de maak, maar blessuretijd meegerekend moest Waasland-Beveren toch nog een zevental minuten overleven. Door de collectief ijzersterke prestatie kon Anderlecht niet één keer meer echt gevaarlijk worden en was de 1-0 overwinning een feit.

Een volle Freethiel glunderde met op kop een zielsgelukkige Stijn Vreven die een antwoord vroeg aan zijn spelers op de dramatische wedstrijd in Genk vorig weekend en er eentje kreeg op universitair niveau. Tevens de bevestiging dat de negatieve uitschieter in Genk een uitzondering was en niet strookte met de realiteit van de zeer degelijke wedstrijden na de winterstop waarin echter en daar kunnen we niet omheen, onvoldoende punten werden gepakt op basis van het vertoonde spel.
En plots ziet de wereld er weer heel anders uit, want zowel plaats 9 als plaats 16 zijn een kwestie van 4 punten meer of minder. Play-off II zou ons nu niet meer mogen ontsnappen en Stijn Vreven heeft al enkele keren laten verstaan dat in zijn geval deelnemen synoniem is met ambitie tonen en dat was niet eerder het geval. Hopelijk deelt hij die ambitie met de clubleiding en mogen we hopen op nog een drietal bijkomende leuke affiches. Maar na de toch wel uiterst onwaarschijnlijke ontwikkelingen de voorbije weken onderin het klassement, heb ik geleerd dat goeie wedstrijden de aandacht durven afleiden van het uitblijven van punten en die punten maken nu eenmaal deel uit van het globaal pakket met als naam "succes".

Patrick Van Wesemael.