Exact een week geleden realiseerde Waasland-Beveren zijn eerste stunt van het seizoen door Anderlecht in een thriller met 1-0 de baas te blijven en het deed daarmee een schitterende zaak in het klassement. Die stunt kreeg al meteen 7 dagen later een opvolger, want in de laatste wedstrijd van speeldag 28 ging W-B na een voortreffelijke tweede helft met 2-3 winnen in Charleroi en dat is een resultaat met belangrijke consequenties voor beide ploegen. Charleroi stond op een play-off I-plaats, maar krijgt het door de winst van Waregem en het puntje van Standard in Anderlecht bijzonder moeilijk om alsnog in de top-6 te eindigen met amper 2 speeldagen in het verschiet. En om Waasland-Beveren nog te zien degraderen is een klein wonder onvoldoende. Opmerkelijk : voor het eerst dit seizoen pakt W-B een 6 op 6 en de 2-3 van zondagavond is toch al overwinning nr5 buitenshuis dit seizoen.

Herman Vermeulen nam op de bank de plaats in van de gestrafte Stijn Vreven, terwijl Tortol Lumanza hetzelfde deed voor de geschorste Milos Maric. Verder viel het mij op toen ik de bankzitters van Waasland-Beveren vernam voor aanvang van de wedstrijd (Myny, Nabab, Milosevic, Moren en Vanzo), dit is wel een bank met mogelijkheden. Het zag er aanvankelijk naar uit dat de bezoekers uit Beveren de traditie in stand wilden houden om vroeg op achterstand te komen, want al in de vijfde minuut mocht Perbet gemakkelijk scoren na een knappe vrijtrap van Saglik, maar het doelpunt werd volkomen terecht afgekeurd voor buitenspel. De thuisploeg die op 6 plaatsen was gewijzigd ten opzichte van het verlies vorig weekend in Standard, was hongerig naar de bal en een voorsprong en werd daarvoor even voorbij halverwege de eerste helft geholpen door Buatu die met het betere knuffelwerk uitpakte in de 16 met Perbet als gewillige partner en dat was uiteraard geen verstandig idee. Saglik klaarde de klus vanop de stip en de Zebra's stonde verdiend op voorsprong. Charleroi bleef dominant aanwezig, gunde W-B geen bal en Henkinet had een goeie beenveeg in huis om Ndongala van de 2-0 te houden. De Waaslanders konden op 45 minuten slechts één keer voor dreiging zorgen, maar de inspanning en prima voorzet van Schrijvers werd onkundig behandeld door Gano waardoor de rust bij 1-0 werd bereikt en W-B met het luxevooruitzicht dat het na rust alleen maar beter kon, aan de thee mocht.

Aan de rust werd een bleke Lumanza gewisseld voor Olivier Myny en hoe dramatisch de eerste helft van W-B ook was, de tweede kon niet beter beginnen. Nauwelijks 2 minuten na de hervatting werd een schot van uitblinker Moulin zonneklaar met de handen bewerkt door Sajkov en Thibault nam zijn verantwoordelijkheid om de score in evenwicht te brengen. De wedstrijd was definitief gelanceerd met de mannen van Vermeulen als evenknie van Charleroi, maar aanvankelijk waren de gevaarlijkste kansen toch voor het team van Mazzu wat op het uur resulteerde in de 2-1 van Perbet na alweer klungelig ingrijpen van de Wase defensie. Waasland-Beveren opnieuw op achtervolgen aangewezen en het bracht met Livio Nabab voor Cissé bijkomende offensieve versterking. Het bleek een gouden wissel te zijn, want amper een minuut nadat hij op het veld stond zorgde Livio voor de 2-2, maar het was vooral de voorafgaande actie van Moulin die door de verslaggever van dienst Filip Crols als "de beweging van het weekend" werd bestempeld. Op een weergaloze manier de bal recupereren en in dezelfde beweging een geniale pass uit de voeten schudden voor Nabab, zeker weten dat deze actie hoog zal scoren in de talloze nabeschouwende voetbalprogramma's te beginnen vanavond in Extra-Time. De ontbolstering van Thibault Moulin is sinds de komst van Cissé onmiskenbaar en laat ons hopen dat de clubleiding die bewust voor deze combinatie heeft gekozen, dit duo nog voor enkele seizoenen aan de Freethiel kan binden. De gelijkmaker was een mokerslag voor de thuisploeg en met niet te missen kansen voor Nabab en Gano had W-B bij het ingaan van het slotkwartier de wedstrijd op slot moeten gooien, maar dat gebeurde niet. Een ondermaatse Langil werd in de 80ste minuut vervangen door een gemotiveerde Floriano Vanzo die wat graag zijn succesnummer van tegen Anderlecht wou overdoen. De ook al ingevallen David Pollet was op een zucht van de 3-2, maar een fysiek sterk Beveren sloeg in de 92ste minuut genadeloos hard toe. Geweldige actie van Siebe Schrijvers die foutief werd gestuit door Dessoleil en dat uitgerekend klasbak Thibault Moulin met zijn tweede penalty de overwinning en het haast zekere behoud mocht verzilveren, was een mooie bekroning voor de ijzersterke wedstrijd van de Fransman.

Totale Euforie in het Beverse kamp na het laatste fluitsignaal van scheids Eric Lambrechts en dat is niet meer dan logisch, want voor het aantrekkelijke voetbal dat Waasland-Beveren dit seizoen op de mat bracht, was het verblijf de voorbije weken in de kelder van de rangschikking een grote onrechtvaardigheid. Mits doelgerichte bijsturing is dit een selectie met toekomst die niet enkel de supporters van Waasland-Beveren moeten koesteren, maar ook de Jupiler Pro League omdat W-B met deze ploeg en intenties nu eenmaal een aanwinst is voor onze eerste klasse.
Op weg nu naar een galawedstrijd zaterdagavond tegen KV met als inzet een aantrekkelijke tiende plaats in het klassement en daar wordt ook de Wase kassier straks beter van.