StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Is er dan echt geen remedie tegen defensieve chaos ?
De Freethiel en een goeie competitiestart op het hoogste niveau, het blijft een moeilijk verhaal.
Uit een wat verder verleden heriner ik mij een vlotte 3-0 op speeldag 1 tegen Bergen en natuurlijk was de 6 op 12 van vorig seizoen met thuis overwinningen tegen Kortrijk en Waregem en verplaatsingen naar Anderlecht en Standard ver van slecht, maar het is te vaak een dubbeltje op zijn kant.
Natuurlijk speelt het programma ook mee in het creëren van verwachtingen en op dat vlak waren thuiswedstrijden tegen Zulte-Waregem en KV Mechelen en uitwedstrijden naar Charleroi, Genk en Oostende geen cadeau (sla het klassement van deze ploege er maar eens op na), maar het bizarre is dat W-B in geen van deze wedstrijden voetballend de onderliggende partij was en op Zulte-Waregem na telkens kans maakte op de 3 punten en dat tot in de slotfase van de wedstrijd.
Nu heeft Stijn Vreven in het begin het gebrek aan efficiëntie voorin wel eens aan de kaak gesteld toen er in Charleroi en tegen Zulte-Waregem een aantal niet te missen kansen toch de nek werden omgewrongen, maar het wordt de hoogste tijd dat Stijn het ook eens heeft (en nog veel liever er iets op vindt) aan onze ineffeciëntie op defensief vlak. Bijna wekelijks vallen de woorden "lullig, knullig en comedy keepers" of zoals over het eerste doelpunt dat volgens Vreven zelfs niet mag vallen bij de scholieren, knapen of miniemen. Nu ben ik de eerste om te beamen dat scoren in de meeste gevallen het resultaat is van een collectief sterk moment en een doelpunt incasseren vaak het gevolg van collectief falen, maar de goals die tegen Charleroi, Genk, ook wel de tweede tegen Mechelen en de eerste in Oostende werden geslikt, kunnen bezwaarlijk collectief falen worden genoemd. Hier gaat het toch duidelijk om individuele blunders die misschien wel het gevolg zijn van een gebrek aan ervaring. Nu weet ik dat onze sportief manager Danny De Maesschalck dat excuus niet graag hoort, maar wanneer fouten zich blijven herhalen is er iets grondig mis. Zou het een leidersfiguur in de verdediging kunnen zijn of missen Goblet en Henkinet voorlopig de uitstraling die onze verdedigers vertrouwen moeten geven ? Voor de eerste optie is er met Valtteri Moren alvast een mooi alternatief voor handen, maar Vreven lijkt het niet zo voor Skandinaviërs te hebben (toch opletten Stijn met een Viking als Ronnie Schwartz in de kern). Wat de tweede optie betreft, de clubleiding heeft het nooit willen hebben over een keepersprobleem en op zichzelf is het positief dat een directie unaniem achter zijn spelers staat, maar puntenpakkers zijn Merveille en Laurent voorlopig niet. Keepers met mogelijkheden zijn het gezien hun nog jonge leeftijd wel, maar het zou voor het team een verrijking zijn geweest wanneer het één van zijn doelmannen elders ervaring had laten opdoen en een routinier als Mandanda of Sifakis die hun broek elders op de bank verslijten, had aangetrokken. Een goeie ploeg (en het materiaal om zo ervaren te worden is er wel degelijk) begint bij een betrouwbare sluitpost en een degelijke defensie). Het meest zorgwekkend is dat W-B in bepaalde wedstrijden zoals die tegen Zulte-Waregem, Genk en Mechelen heel weinig kansen toestaat, maar er toch telkens tweemaal tegen ons wordt gescoord. Hopelijk meent Stijn Vreven niet echt wat hij in een kort interview in Stadion over het eerste doelpunt in Oostende verklaarde : "als jonge coach heb ik daar geen verklaring voor", want dan ligt een oplossing niet meteen in het verschiet.

PVW.