Waasland-Beveren of Lokeren hadden zaterdag in de vooravond gouden zaken kunnen doen mits winst, maar het gevreesde werd realiteit. Het werd een gesloten wedstrijd met een karrevracht aan slechte passen en amper beleving in de zone waarvoor supporters een ticketje aankopen. Het klassement is na 8 speeldagen voor beide ploegen dan ook keihard met een gedeelde veertiende plaats voor W-B en Moeskroen met amper 6 punten, terwijl Lokeren, STVV en Eupen een puntje meer tellen, maar de Oostkantonners moeten deze namiddag nog aan de sllag op Sclessin.

W-B heeft zijn tweede opeenvolgende slechte wedstrijd achter de rug. Nadat het vorige week met overdreven 4-1 cijfers in Sint-Truiden verloor, speelde het zaterdag in de vooravond een allesbehalve overtuigende derby tegen de buren uit Lokeren. Het waren zelfs de bezoekers die in het eerste half uur van de wedstrijd het betere spel voor hun rekening namen, maar misschien is het minst slechte een juistere weergave. Uitgespeelde kansen leverde dat niet op, maar bij een hoekschop kopte Tom De Sutter rakelings over. W-B stak zijn neus voor het eerst aan het venster in de 35ste minuut, maar Gano had pech dat zijn kopbal tegen de binnenkant van de paal spatte. Even later was ook Vanzo dichtbij de openingsgoal, maar in plaats van de bal naast Copa te stiften schoot Floriano voor iemand met zijn technische bagage onbeheerst op de Lokerse sluitpost. Waasland-Beveren speelde een aanvaardbaar derde kwartier, maar de brilscore hield stand tot aan de rust.

De thuisploeg ging in het eerste kwartier door op het elan van net voor de pauze en Copa moest enkele keren alert tussenkomen bij o.a. een afstandstrap van de voor Michel ingevallen Marquet. Een versnelling hoger schakelen waardoor Lokeren zeker op de knieën was gegaan lukte echter niet en op het uur herstelde de bezoekers het evenwicht met tot gevolg in de 65ste minuut een onnodige strafschopfout van Buatu. Ari Skulason klaarde de klus vanop 11 meter. W-B was even van slag en ondanks veel goeie wil kon het te weinig gevaar stichten in de zone van de waarheid. De verdiende gelijkmaker kwam er toch al was het daarvoor wachten tot de 84ste minuut. De eveneens ingevallen Ronnie Schwartz probeerde Lokerenverdediger Carlos te passeren, maar de Braziliaan viel ongelukkig met zijn arm op de bal en Scheids Wim Smet zag er een penalty in. Siebe Schrijvers zorgde voor gerechtigheid vanop de elfmeterstip, want ondanks het feit dat het een zeer ontgoochelende Wasico werd zouden de bezoekers te veel hebben gekregen met 3 punten.

Het Wase voetbal zit duidelijk in een dipje en dat was ook te merken aan de publieke belangstelling. Het Lokerse vak was, in tegenstelling met de voorbije jaren, slechts voor 2/3de gevuld en daar heeft het klassement van W-B en Lokeren alles mee te zien. Waasland-Beveren slaagt er slechts moeizaam in een mindere wedstrijd om te zetten in een winstpartij en dat is een probleem wanneer ook de matchen waarin goed wordt gespeeld geen driepunter opleveren. Aan het huidige gemiddelde zal het moeilijk lukken om snel uit de onderste regionen weg te raken en dat is wat mij betreft een onaangename verrassing voor wie de mannen van W-B de eerste 5 wedstrijden aan het werk zag.