StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

nabeschouwing.jpg WIE HAD ER NU EIGENLIJK EUROPEEES GESPEELD ?

Westerlo en Eupen winnaars van de kelderkoers.
Dat het lastig zou worden voor Waasland-Beveren in Sclessin zondagavond liet zich raden, maar met het scenario van een afslachting hadden weinigen rekening gehouden. De Rouches hadden immers een zware Europese midweekmatch in de benen en dan is het een kwestie van wakker te zijn bij de aftrap om het gevreesde blitzoffensief in de kiem te smoren. Het was voorspelbaar, maar blijkbaar niet voor de Beverse spelers die zich in de eerste helft als weerloze lammetjes gewillig naar de slachtbank lieten leiden.

Het eerste kwartier was nauwelijks achter de rug of Benito Raman die mocht opdraven in de plaats van de geblesseerde Dossevi, vlamde schitterend voorbij een verraste Köteles. In de voorafgaande minuten waren al 2 Luikse goals wegens terecht buitenspel afgekeurd, maar die waarschuwing werd niet ter harte genomen door de spelers van W-B dat voor het eerst dit seizoen met 2 spitsen aan de wedstrijd begon (Schwartz en Gano) en dat mag enigszins verbazen in de wetenschap dat die gedurfde aanpak zelfs in de thuiswedstrijden geen kans maakte. Bizarre fase was er even na de 1-0 toen scheidsrechter Vandriessche een strafschop floot voor handspel van Gano, maar toen Zinho zijn bebloed gezicht als bewijsmateriaal in de strijd gooide werd de penalty onder luid protest van de thuisaanhang afgezwakt tot een hoekschop. En nog was W-B niet wakker, want in de 26ste minuut pakte Junior Edmilson uit met een fantastisch bruggetje en diens voorzet werd keurig binnengekopt door de Portugees Orlando.
Diezelfde Orlando Sa zorgde even voorbij het half uur na zwak tussenkomen van Buatu voor de vroegtijdige beslissing met een prachtig doelpunt zoals enkel W-B ze op zich afroept. De verslaggever van dienst merkte op dat alles lukte bij Standard, maar eigenlijk was de omschrijving alles mocht lukken van W-B de enige echte waarheid. Het was wachten tot de extra tijd van de eerste helft op de eerste kans voor de Waaslanders die naam waardig, maar de inzet van Boljevic belandde niet eens in het kader. Sprekende statistieken aan de rust, want 9 pogingen van Standard tegenover 2 voor W-B en 5 tegen 0 wat betreft ballen in het kader, lieten niets aan duidelijkheid over.

Er zal zeker een hartig woordje gesproken zijn in de Beverse kleedkamer, maar omdat er slechts 3 vervangingen mogelijk zijn mochten Gano en Boljevic lekker binnen blijven (een straf zullen die gasten het niet gevonden hebben) en hadden Myny en Vanzo de pech te moeten opdraven voor een kansloze missie.
Bij Standard werd er al gewerkt in functie van hun volgende opdracht, want Orlando kreeg van Jankovic vrijaf voor de tweede helft waardoor Renaud Emond de kans kreeg wat speelminuten te maken tegen zijn vorige werkgever. Stellen dat de Rouches de voet van het gaspedaal haalden is wat overdreven, maar hun eerste kans na de herneming was wel weer raak met dank aan een gretige Raman die een onfortuinlijke Köteles te grazen nam. In de 65ste minuut voetbalde W-B zowaar zijn enige goeie kans uit de wedstrijd bij mekaar na een vlotte combinatie Myny-Jans-Schwartz, maar het draaien, kappen en trappen van de Deen had beter verdiend. In de 68ste minuut gingen zelfs de Beverse harten wat sneller slaan, maar niet omwille van een Wase goal, maar omdat een sympathieke gast met een Freethielverleden door Camacho foutief werd gestuit. Het slachtoffer Emond mocht met instemming van het hele stadion (dus ook het Beverse gedeelte) de forfaitcijfers op het bord schieten. In de twintig minuten die daarna volgden was het doelkader nog tweemaal spelbreker voor een onstuitbaar Standard en was ook Schwartz nog dicht bij een goal, maar een eerredder zou dat niet geweest zijn.

Na het laatste fluitsignaal in Luik dan maar wat troost gaan zoeken in Eupen dat op een 1-2 achterstand stond tegen Gent, maar enkele minuten later was de tweede ontgoocheling van de avond een feit. In een bijzonder spektaculaire slotfase wist Eupen die achterstand echter om te buigen in 3-2 winst waarbij dient opgemerkt dat bij een 2-2 tussenstand bij het ingaan van de blessuretijd een geldig doelpunt van de Buffalo's werd afgekeurd omdat de scheids niet had gezien dat de bal (zeer waarschijnlijk) over de lijn was geweest.
Ondanks de 5 tegendoelpunten is W-B maar 3 punten kwijt, tot daar wat men het minst slechte nieuws kan noemen.
Pijnlijker is dat W-B geen moment in de wedstrijd zat en ik blijf het ergerlijk vinden dat er geen einde komt aan het spotgoedkoop slikken van tegengoals en dat terwijl er niet eens wordt overwogen een mogelijk defensief alternatief in de persoon van Valtteri Moren een deftige kans te geven. Onze bonus verworven tegen Eupen is alweer opgebruikt en donderdag tegen Moeskroen staat het mes wederom op de keel. Het wordt tijd dat bepaalde spelers zoals kapitein Seck opstaan om hun ploeg op sleeptouw te nemen, want als hij op dit niveau blijft spelen zullen de ploegen niet staan aan te schuiven op het einde van het seizoen zoals Vreven en Ibrahima zelf na de winst tegen Club Brugge hadden voorspeld. Spannend is het wel natuurlijk, want rode lantaarn Eupen maakt een sprong van liefst een vijftal plaatsen en dat hadden Lokeren en Moeskroen liever anders gezien.
STVV en Westerlo zijn solidair met W-B en doen hun duit in het zakje om het loodzwaar gewicht van een rode lantaarn te delen.

Patrick Van Wesemael.