StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB NIKS TE VERLIEZEN ? TOCH WEL !

De troosteloze 0-0 van eergisteren tegen een zwak Moeskroen heeft uiteindelijk de kop gekost van Stijn Vreven. Of het de juiste keuze is van het bestuur om de samenwerking met Stijn te beëindigen zal de toekomst uitwijzen, maar de club zat in een toestand waarbij het kiezen of delen was en elke wedstrijd aanvangen met het mes op de keel (helaas was dat de realiteit geworden) is geen gezonde situatie voor spelers en technische staf, bestuur en supporters. Er was de voorbije wedstrijden in de zogenaamde matchen van de waarheid niet de minste progressie meer en dan heeft een bestuur met 12 van de 30 wedstrijden gespeeld weinig keuze. De beslissing nemen om met dezelfde coach door te gaan was op zichzelf de gemakkelijkste en goedkoopste oplossing was geweest, maar dan bestaat het gevaar wanneer er geen verbetering meer komt dat de omgeving laksheid en te laat ingrijpen verwijt. Wanneer de clubleiding overtuigd is dat de huidige spelersgroep voldoende kwaliteiten heeft om beter te doen dan ons actuele klassement laat zien, blijven er nog 18 matchen van de reguliere competitie om hun gelijk te halen. Als dat niet lukt moet het de moed hebben de hand in eigen boezem te steken en laat ons in dat geval hopen dat die vergissing geen degradatie tot gevolg heeft. Maar Waasland-Beveren kan niet bij de pakken blijven zitten, want reeds morgen zakt Anderlecht naar de Freethiel af en gaat het maar beter op zoek naar compensatie voor de vergooide punten tegen Moeskroen. Wat zal het pijn doen bij Stijn om die clash en de herinneringen aan vorig seizoen toen in het wedstrijdslot de match kantelde in het voordeel van W-B, te moeten missen.

Het is een wat vreemde vaststelling, maar in een tijd dat qua budgetten de grote clubs meer en meer afstand nemen van de kleinere, staat in schril contrast met de vaststelling dat een wedstrijd tegen Anderlecht niet meer bij voorbaat een kansloze missie hoeft te zijn. Vorig seizoen nog slaagde Waasland-Beveren er in aan het eind van de reguliere competitie in de slotfase van de wedstrijd dankzij een treffer van Floriano Vanzo de Brusselaars met een 1-0 nederlaag naar huis te sturen. En alhoewel Anderlecht een tweetal weken geleden voor een weekje de koppositie van Zulte-Waregem kon overnemen, moest het die na het verlies in Brugge weer afstaan. Midweeks werd weliswaar moeizaam tegen KV Mechelen gewonnen, maar ondanks die zege en het feit dat RSCA in de rangschikking enkel Zulte-Waregem moet laten voorgaan, kan de neutrale voetballiefhebber zich niet van de indruk ontdoen dat het "voorlopig" te stroef loopt bij de veelvoudige landskampioen. Tijdens Anderlecht-Mechelen van afgelopen woensdag hoorde ik de verslaggever op een gegeven moment zeggen dat het allemaal te lang duurde met als eenvoudige verklaring dat de spelers de indruk gaven niet te weten welke ploegmaat aan te spelen. Ik vond het belachelijk overkomen voor een club van het niveau Anderlecht, maar toch ook een beetje begrijpelijk aangezien het Constant Vandenstockstadion in het tussenseizoen veel gelijkenissen vertoonde met een duiventil. En toch, na de nederlaag in Brugge werd in de media gedaan alsof Anderlecht zijn kansen op de landstitel had gehypothekeerd, maar niets is minder waar wanneer men het klassement er op naslaat. Het klopt dat Anderlecht vooral in het eigen Vandenstockstadion ver onder zijn waarde presteert, maar ik keek wel even op toen ik afgelopen maandag in Extra Time manager Van Holsbeeck de resultaten van dit seizoen buitenshuis hoorde opsommen. Europees zagen die er prima uit en met uitoverwinningen in o.a. Genk en Standard, zijn er volgens mij enkele Belgische toppers die meer redenen tot klagen hebben. Het wachten is voorlopig op de ontbolstering van de met veel bravoure ingehaalde Roemeen Nicolae Stanciu die het slachtoffer dreigt te worden van het prijskaartje dat Paars-Wit voor hem betaalde. Het zal je als Waasland-Beveren toch maar overkomen dat die volgens insiders schitterende speler morgenavond plots zijn lang verwachte draai vindt en alles op een hoopje speelt. Want reken maar, die dag zit er zeker aan te komen als we de "kenners" mogen geloven. Voor wie deze dag niet meer moet aanbreken is Lukasz Teodorczyk die met zijn ogen toe de weg naar de netten vindt en blijkbaar geen aanpassingsperiode nodig had in tegenstelling met zijn collega Stanciu.

Tegen Moeskroen ontgoochelde Waasland-Beveren vooral in de buurt van de zestien, maar misschien was dat wel het gevolg van het feit dat we nu al meerdere wedstrijden geen middenveld hebben en wanneer men als aanvaller maar zelden een bal ziet is het lastig een goeie match te verwachten.
Marquet was zwak tegen Moeskroen, maar wanneer een speler met zijn offensieve mogelijkheden de bal bij de centrale verdedigers moet gaan opeisen klopt er iets niet. Aan de tijdelijk ingekrompen technische staf om oplossingen te zoeken zodat we aanvallend hopelijk evenveel dreiging kunnen brengen dan vorig seizoen. Tegen Moeskroen werd de nul nog eens gehouden, maar dat zou toch niet ten koste van het aanvallend compartiment mogen gaan.

Patrick Van Wesemael.