StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB IJZERSTERKE THUISREPUTATIE AANVALLEN.

We zullen zoals in het geval van Standard-WB een paar weken geleden maar niet speculeren op vermoeidheid bij de tegenstander vanwege Europese verplichtingen, want hoe dat uitpakte is genoegzaam bekend. Donderdagavond nog was Sjachtjor Donetsk een maatje te groot voor een vooral in de eerste helft sterk Gent, maar in de tweede helft werd net zoals in Ukraïne het klasseverschil wederom in vijf tegengoals uitgedrukt. Het zou wel eens kunnen dat de Buffalo's met deze zware wedstrijd in de benen, net zoals donderdag tegen Sjachtjor, vroeg op zoek zullen gaan naar een openingsgoal. Feit is dat Gent dit seizoen twee gezichten heeft en zondagavond moeten we het meest gevreesde daarvan in de ogen kijken.

Er zit voorlopig een wereld van verschil tussen het Gent in de Ghelamco-Arena en dat buitenshuis. In zijn begeerde thuishaven lieten de Buffalo's nog geen enkele steek vallen en dat is uiteraard razend knap. Maar hoe verbluffend de thuisreputatie er ook uitziet, op verplaatsing loopt het des te moeizamer. Gent pakte elders tot nu toe slechts 3 schamele punten met afgelopen zondag nog een matige wedstrijd in Mechelen die met 2-0 werd verloren. Het is overigens aan te raden na een mindere uitwedstrijd van de Gentenaren op zoek te gaan naar interviews met Hein Vanhaezebrouck, want die zijn meestal om te smullen.

Het seizoen wat Gent doormaakt en ook dat van vorig jaar doen mij vaak terugdenken aan ontwikkelingen die ook KSK Beveren destijds moest ondergaan. Een goeie ploeg die prachtige resultaten haalt en vervolgens wordt leeg geroofd. Amper een paar maanden geleden waren Sels, Kums en Depoitre nog gegeerde sterkhouders bij de Buffalo's, maar ondanks de ambitie die De Witte en co luidop uitspreken konden zij de Ghelamco-Arena verlaten. Financiële voltreffers voor spelers en club, maar sportief voor dezelfde partijen niet altijd een succes (Depoitre is bij Porto in het beste geval bankzitter). Probleem is immers dat vaak veel geld binnenkomt, maar nog al te vaak kwantiteit op kwaliteit primeert met als gevolg een pak nieuwkomers met pagina's vol referenties tot wanneer ze op het veld staan en daar niet zoveel van te merken valt.

Waasland-Beveren schreef vorig weekend op meerdere vlakken geschiedenis. De snelste uitsluiting (22 seconden) om vervolgens de nagenoeg volledige wedstrijd met een man minder en als tegenstander Anderlecht, de match 90 minuten onder controle te houden. De uitsluiting van Badji kort voor het einde was enkel voor de statistieken van belang. Hoe valt zo'n glansprestatie te rijmen met het bedroevende spel van een paar dagen eerder tegen Moeskroen ? En eigenlijk is W-B een beetje in hetzelfde bedje ziek als zijn opponent van zondagavond. Op de Freethiel groeit er zowaar iets wat men een bescheiden thuisreputatie zou kunnen noemen (5 keer na mekaar niet verloren), maar op verplaatsing is de oogst met 1 op 18 (2-2 in Genk) bedroevend. Meer zelfs, de uitwedstrijden in het begin van het seizoen waren best hoopgevend (Charleroi, Genk en Oostende), maar wat daarna volgde (STVV, Westerlo en Standard) was onvoldoende. Vreemd, want vorig seizoen pakte Waasland-Beveren ongeveer evenveel overwinningen buitenshuis dan op de Freethiel en dat is eerder uitzonderlijk voor een ploeg uit de onderste regionen van de rangschikking.

Na de wedstrijd in Gent is er weer een interlandbreak en kan de nieuwe trainer zijn opwachting maken met afgezwakte troepen, want dit seizoen worden er behoorlijk veel jongens opgeëist door de diverse nationale ploegen. Wat zou het zalig zijn nog eens een interlandbreak in te gaan zonder nederlaag ! Tot slot : ik ben absluut geen voorstander van zondagavondvoetbal, maar wat mij betreft mag de match van morgenavond in Gent een even gunstige afloop kennen als onze laatste zondagavondervaring en wanneer was dat nu ook weer ?

Patrick Van Wesemael.