StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB DE VISIE VAN DANNY !

Sinds Danny De Maesschalck enkele weken geleden tot voltijds sportief manager van Waasland-Beveren werd aangesteld heeft hij zich volgens mij nog geen seconde verveeld. Na een tweetal overvolle weken nemen we dus vandaag weer de draad op met onze rubriek "De Visie van Danny".

Na het ontslag van Stijn Vreven kreeg Bart Wilmssen het sportieve roer in handen en hoe ? Een wedstrijd voor de geschiedenisboeken tegen Anderlecht en een niet eens zo slechte in Gent. Een dikke 8 op 10 voor Wilmssen ?
Danny : "Ik zie het ruimer dan enkel het werk van Bart. Het is de combinatie Bart en Johan (Van Rumst) geweest en dit met de volle steun van Jonas en Gerry. Jammer dat de prestatie in Gent niet het niveau haalde van Anderlecht. Er lagen in de Ghelamco-Arena zeker mogelijkheden om op een diefje met een puntje naar Beveren terug te keren, maar dat kan enkel wanneer elke speler top is en dat was in Gent niet het geval. Qua organisatie stond het redelijk goed zondag, maar onze balvaste spelers haalden niet het niveau van Anderlecht."

Is het een optie geweest om met het resterende gedeelte van de technische staf het seizoen uit te doen ?
Danny : "Nee, daarover is snel en duidelijk gecommuniceerd naar de spelers toe en het was tevens de wens van Bart Wilmssen om zo snel als mogelijk iemand aan te stellen van buitenaf."

Anderlecht was, voor zover dat bestaat, DE perfecte wedstrijd. Was dat voor de clubleiding het bewijs dat de juiste beslissing werd genomen door het stopzetten van de samenwerking tussen W-B en Vreven ?
Danny : "Het is logisch dat de spelers die overwinning, gemeend of gespeeld, opdroegen aan Stijn. Wie je ook bent of wat je ook hebt gepresteerd als trainer, er zijn altijd jongens waarbij het klikt met de coach en anderen met wie het botst. Het is wel te kort door de bocht om de winst tegen Anderlecht te verhalen op het ontslag van Stijn. Het efect van die beslissing moet op iets langere termijn worden beoordeeld en heeft geen impact gehad op het resultaat van betreffende match. Voor mij persoonlijk was er geen link tussen de winst tegen Anderlecht en het ontslag van Stijn. Het enige wat die bewuste zondagavond telde waren 3 uiterst kostbare punten en natuurlijk zal er nog lang worden nagepraat over het bizar verloop van de wedstrijd zelf."

Zijn Janevski en Vreven tegenpolen op het oefenveld ?
Danny : "Ik heb Cedomir al enkele trainingen zien leiden en op het vlak van gedrevenheid ontlopen ze mekaar weinig. Vreven is wel verbaler en qua volume nadrukkelijker aanwezig dan Janevski. De manier waarop die gedrevenheid wordt getoond is meer expliciet bij Stijn en daar schuilt het grootste verschil tussen de twee."

Los van beide trainers heb ik Heinz Schönberger wel eens met de vaststelling geconfronteerd dat de ene trainer als een gek zijn spelers tijdens een match aanport en anderen, wat er ook gebeurt, rustig blijven toekijken. Heinz zag zichzelf bij die laatste categorie met als commentaar : "als de match begint en je werkt met profs is het voornaamste werk achter de rug. Hoe zie jij dat ?
Danny : "Dat hangt er een beetje van af welke groep je hebt. Kwestie ook van aanvoelen wanneer het een keer nodig is om een scheidsrechter, tegenstander of eigen speler aan te pakken, net zoals men moet aanvoelen wanneer in te grijpen om rust in de ploeg te brengen. Door wild gesticulerend langs de lijn te staan kunnen kleine accenten worden bijgestuurd, maar niet het totale wedstrijdbeeld. De spelers tijdens een wedstrijd bereiken met de bedoeling tactisch bij te sturen lijkt mij zeer moeilijk en meer op zijn plaats tijdens de rust."

De voorstelling van een nieuwe trainer is vaak een profielencreatie waaraan uiteindelijk in het geval van W-B (en ook elders) meestal niet veel langer dan een seizoen wordt voldaan. Is het zo lastig om een profiel op langere termijn uit te tekenen ?
Danny : "In het geval van Janevski werd het vooropgestelde profiel bepaald door de situatie waarin W-B zich bevindt. Kwestie van een goeie mix vinden tussen rust uitstralen naar de groep toe, de competitie kennen en gedrevenheid. Het ontbrak Stijn bv. aan ervaring in eerste toen hij naar W-B kwam, maar dat was geen probleem omdat er een aanloopperiode was via de voorbereiding. Daarom is het nuttig dat we met Janevski iemand in huis halen die ervaring heeft met onze huidige problematiek."

Is hij ingehaald als crisismanager ?
Danny : "Dat is een overtrokken benadering, want zo voel ik althans het niet aan. Gezien onze positie in de rangschikking snap ik wel dat dit soort termen te pas en te onpas worden gebruikt, maar één overwinning kan al volstaan voor diezelfde mensen om een crisismanager te bombarderen tot succestrainer en dan praten we over 3 punten verschil."

We zijn pas november en niet enkel Anderlecht en Club Brugge, maar zowat half Europa zit blijkbaar achter Laurent Jans aan.
Danny : "Ik heb dat ook gehoord, maar er is geen enkel concreet bod binnen op dit moment en we hebben niet de intentie daaraan mee te werken, laat staan het zaakje te promoten. Momenteel wordt wel bekeken hoe aan de winterstop te anticiperen op de zware blessure van Floriano, want zijn uitvallen betekent een optie minder op diens positie. Verder verwacht ik weinig wijzigingen aan het huidige spelersmateriaal tijdens de wintermercato."

Patrick Van Wesemael.