StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Tussenbalans.
Vrijdag begint met Club Brugge - KV Mechelen de terugronde en dus past het even stil te staan bij het verloop van de Jupiler Pro League na 15 speeldagen. Wat geweldig en daar hoort een dikke proficiat bij voor de fantastische leider Zulte-Waregem. Met wat die club doet zou heel voetbalminnend België (van Brugge tot Luik en van het Waasland tot Limburg) super blij moeten zijn. Een prestatie die kan tellen van Dury en co en alhoewel een herfsttitel louter symbolisch is, men moet het maar doen met een ten opzichte van zij die zich een grote club durven noemen, beperkt budget. Dit is een ontegensprekelijk bewijs van stabiliteit en het gevolg van de langdurige samenwerking tussen club en coach en het wederzijds vertrouwen in de te volgen visie. Waregem en Beveren hebben vele jaren veel gelijkenissen en sympathie geoogst als bescheiden provinciale clubs, maar op dat vlak hebben de West-Vlamingen zich al meerdere jaren losgerukt van de Waaslanders en reken maar dat de drijvede kracht van het Waregemse succes naar de naam Dury luistert.
En dat we niet te snel spelers mogen veroordelen bewijst de Waregemse keeper Kenny Steppe. Op de Freethiel een paar jaar geleden niet echt ernstig genomen, ook al omdat Coosemans het uitstekend deed, maar toch knap van Kenny dat hij zich bij de huidige koploper staande houdt en hiermee de twijfelaars de mond snoert. En het klassement halverwege lijkt wel een feest van de underdogs, want 5 punten achter Zulte-Waregem volgt KV Oostende en dat hebben de kustboys gerealiseerd, net als Waregem, met "afdankertjes" van elders. Hoe groot mijn respect voor Oostende en in het bijzonder Yves Vanderhaege ook is, zonder Marc Coucke zou KVO momenteel niet dezelfde rol vervullen in de JPl als het thans wel doet. Hier speelt geld een minstens even grote rol dan visie, maar wees gerust, die heeft Coucke ook wel.
Op een gedeelde derde plaats vinden we Gent, Club Brugge en Charleroi op toch al 6 punten afstand van de fiere Gaverbeekbewoners en hoe zou het komen dat we van dit trio veruit het meeste sympathie hebben voor Sporting Charleroi. Ook bij de Zebra's is er een meester-architect aan het werk genaamd Mazzu met als grootste verschil dat Felice elk seizoen van nul moet beginnen en zijn arbeid zo mogelijk nog meer aanzien verdient dan die van Dury. En stabiliteit, daar lachen ze eens goed mee in Charleroi, want de boel af en toe eens op zijn kop zetten houdt de entourage ook scherp denken ze daar. En wat Club Brugge en Gent betreft, maar laat ons er ook gerust Anderlecht bij betrekken op de zesde plaats, zij zouden zich op meerdere vlakken moeten schamen ten opzichte van ploegen als Zulte-Waregem, Oostende en Charleroi. Hun voebal is soms niet om aan te zien, hun transferbeleid bedenkelijk en het gedrag van sommige van hun sportief verantwoordelijken laagbijdegronds.
Genk en Kortrijk bezetten met 24 punten de plaatsen 7 en 8 en ook hier kan ik niet onder stoelen of banken steken dat mijn voorkeur qua respect naar de West-Vlamingen gaat. Louter voetbalistisch gezien ben ik echter van mening dat Genk bij momenten het beste voetbal brengt na Zulte-Waregem. Knap werk van Peter Maes dus, maar voorlopig slaagt Peter er niet in gedurende langere periodes het dominante voetbal te brengen van bij Lokeren. Geldig excuus is dat hij een jonge groep heeft en met de vele Europese wedstrijden is dat niet te onderschatten.
Standard is en blijft Standard en dat betekent regelmatig in zijn onregelmatigheid. De strijd voor een play-off I-ticket wordt gezien de concurrentie ver van eenvoudig. Stiekem is KV Mechelen naast de Luikenaars geslopen, maar echt meedingen naar een plaatsje bij de top6 lijkt mij bijzonder lastig voor de Maneblussers.
En wat een kloof gaapt er tussen Mechelen op plaats 10 en Eupen op plaats 11 ! Liefst 7 punten bedraagt het verschil tussen beide clubs waardoor een jump van Eupen en co naar de uitgebreide kopgroep zo goed als uitgesloten is. De Oostkantonners mogen wel fier zijn als promovendus het peletonnetje van kandidaat-degradanten aan te voeren en dat met vaak zeer aantrekkelijk voetbal. Ook aan de Kehrweg worden wetten van stabiliteit met de voeten getreden, maar ook dat is een kwestie van gebrek aan eigen Belgische middelen.
Waasland-Beveren staat op een niet eens zo dramatisch slechte twaalfde plaats met ondertussen toc al 5 punten bonus op rode lantaarn Westerlo. Die twaalfde plaats zal de clubleiding wel toejuichen, maar wat diezelfde bestuurslui ongetwijfeld kopzorgen baart is het grote gat naar Mechelen en Standard, want stilletjes leefde zeker de hoop om de afstand naar de linkerkolom speelbaar te houden al was het maar om de progressie van de gevoerde politiek bevestigd te zien. Het besef dat die afstand, ondanks de vele inspanningen en goeie bedoelingen, alleen maar groter wordt stemt tot nadenken en heeft de clubverantwoordelijken aangezet om andere opportuniteiten te overwegen waarover de komende dagen meer.
W-B is in ieder geval al enkele weken "ploeg van het Waasland", want Lokeren zag zijn achterstand dit weekend van 1 naar 2 punten oplopen. Te verwaarlozen natuurlijk, maar het is duidelijk dat de vette jaren op Daknam dit seizoen al zullen terugkeren.
Moeskroen met 11, STVV met 10 en Westerlo met 9 punten maken dit overzichtje compleet waarbij Sint-Truiden wat mij betreft op basis van het gebrachte voetbal enkele puntjes meer had verdiend. In Moeskroen is het bijna onmogleijk werken en daarom zal het duo De Boeck-Staelens alles wat beter is dan degradatie als het hoogst haalbare beschouwen. En ondanks mijn grote waardering voor de vereniging Westerlo en hetgeen zij in het verleden met weinig middelen, maar veel voetbalverstand heeft gerealiseerd, denk ik dat Westel zonder noemenswaardige versterkingen tijdens de winterstop het bijzonder lastig krijgt om plaats 16 van de hand te doen. Het heeft tegen Anderlecht en W-B een kortstondige opleving gekend (dat kan geen toeval zijn) en gezien de kleine verschillen met de 5 ploegen die Westerlo voorafgaan in de rangschikking, blijft natuurlijk alles mogelijk in het besef dat een overwinning (verdiend of onverdiend) een wereld van verschil kan uitmaken.
Kortom, de Jupiler Pro League lijkt halverwege op een onofficiële en ongewilde groep A en groep B, maar het positieve is dat de spanning in beide groepen verzekerd lijkt.

PVW.