StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB DE VISIE VAN DANNY.

Cedomir Janevski maakte zijn debuut voor Waasland-Beveren met een duur bevochten puntje tegen Kortrijk, maar de voldoening over die late gelijkmaker van Siebe Schrijvers stond voor heel wat supporters op gelijke hoogte met de tevredenheid over de genietbare manier van voetballen van Waasland-Beveren. Deze vaststelling legde ik als eerste vraag aan sportief manager Danny De Maesschalck voor.
Danny : "Op voetballend vlak maakten we inderdaad, vooral in de eerste helft, een betere beurt dan de afgelopen weken. De hand van Janevski is in die zin merkbaar dat wat ik op training waarneem ook terugzag in de match. Concreet vertaalt zich dat in het tijdens de wedstrijd terugzien van bepaalde looppatronen waaraan op training veel aandacht wordt besteed. Ik zie in ieder geval beterschap in het voetbal, maar dat vraagt om bevestiging tegen Charleroi. "

Zou het kunnen dat bv. Gano die een slechte wedstrijd speelde nog onvoldoende vertrouwd was met die looplijnen, want hij moest volgens Tom Boudeweel op Sporza Radio nogal wat banbliksems trotseren van zijn ploegmaats.
Danny : "Als spits zijnde moet Gano zorgen dat hij in beweging is in de nabijhid van de zestien op het vlak van voorzetten. Er hadden een drietal gevaarlijke centers kunnen komen waarop hij positie koos achterin en dat is de moeilijkste bal."

Is de derde uitsluiting van Seck in de heenronde iets wat zorgen baart ?
Danny : "De rode kaart in Oostende was volkomen terecht, maar de fase tegen Anderlecht was een reflex die iedereen zou hebben en helemaal geen vuile fout. Bij de tweede gele kaart tegen Kortrijk mag Ibrahima nooit in de tackel gaan en ondanks het feit dat ik de eerste kaart heel licht vond, had hij slim genoeg moeten zijn om naast de speler te blijven lopen. Maar 3 uitsluitingen in 15 wedstrijden is inderdaad te veel van het goede."

Niels De Schutter op de plaats van Jans en Valtteri Moren in de positie van Buatu waren 2 aangename ontdekkingen.
Danny : "Niels is een karakterspeler die daarenboven een heel goed karakter heeft en in principe steeds zijn niveau haalt. In die optiek is De Schutter ook aangetrokken.
Valtteri heeft ook vorig seizoen enkele goeie partijen gespeeld, maar zijn optredens waren omwille van blessures kortstondig en beperkt tot 1 of 2 wedstrijden. Ik ben alleszins niet verrast dat hij zaterdag een zeer degelijke match afleverde, want die kwaliteiten heeft hij nu eenmaal. Alleen is het nu afwachten of hij die positieve lijn op iets langere termijn kan doortrekken. Wanneer dat het geval is hebben we met Rudy, Valtteri, Jonathan en Cauffriez die flink aan het duwen is, een luxeprobleem."

En dan is er die fijne vaststelling in de heenronde op de Freethiel enkel van herfstkampioen Zulte-Waregem te hebben verloren. Als mededegradatiekandidaat staat dat toch keurig op het visitekaartje wat een tegenstander in handen krijgt.
Danny : "Men heeft het niet altijd voor het kiezen, maar voor het seizoen was het opzet wel degelijk op de Freethiel liefst zoveel mogelijk punten te pakken gekoppeld aan een hoge amusementswaarde. Daarbij heeft ook de tegenstander iets te vertellen natuurlijk, want met Anderlecht of Club brugge als opponent is er meestal geen gebrek aan amusement en spanning, maar met een defensief ingestelde ploeg als Kortrijk rekenend op een paar counters die er in elke wedstrijd wel komen, is de kans op spektakel al heel wat kleiner aangezien men daarvoor met twee moet zijn."

Wat moeten we van de eerste competitiehelft onthouden en mogen we verwachten van de tweede ?
Danny : "Ik kan alleen maar herhalen dat we onze momenten die er sowieso in de heenronde zijn geweest, onvoldoende hebben genomen. Dat verklaart grotendeels waarom het verhoopte aantal punten uitbleef en er met kostbare punten werd gemorst die we in bepaalde wedstrijden op sportieve basis hadden verdiend. En er waren toch ook een drietal wedstrijden waarin we totaal niet thuis gaven en zwaar onderuit gingen. Het zou wel eens mogen om in dat soort ondermaatse wedstrijden een keer punten te pakken."

Je hebt hier in dat verband de voorbije weken meermaals het woord "efficiëntie" laten vallen. Kan je daaraan werken of is dat gewoon een kwaliteit van een speler of een groep ?
Danny : "Dat is uiteraard deels een aangeboren kwaliteit, maar het is wel mogelijk zijn efficiëntie te verhogen door in gelijk welke actie voor 100 procent of meer te geloven. Soms wordt er iets te veel gerekend en het gebrek aan dat tikkeltje intensiteit kan het begin van een beslissend moment zijn. Niet nadenken, maar gaan en 9 niet beloonde inspanningen kunnen soms worden gevolgd door een succesvolle tiende. Wat de verwachtingen voor de terugronde betreft is het inderdaad jammer van die afscheiding tussen Eupen met 15 punten op de elfde plaats en Mechelen en Standard op een gedeelde negende positie met 22 stuks. Men moet al een reeksje neerzetten van 2 of 3 opeenvolgende overwinningen om de sprong te maken waardoor de kans groot is dat de 6 onderin het gedeelte spanning onder mekaar moeten verdelen."

Patrick Van Wesemael.