StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

nabeschouwing.jpg REVANCHE WERD COPY VAN BLESSURETIJD IN CHARLEROI.

Vorig weekend kostte een blunder van K&omlteles punten en ook gisteren lag een zware individuele fout van ditmaal Niels De Schutter aan de basis van puntverlies tegen huidig nummer 2 Sporting Charleroi. Bijzonder zuur omdat de winninggoal van Baby op geen slechter moment kon vallen (de laatste seconden van de toegevoegde tijd), maar ook omdat de bezoekers in elke helft amper één bal tussen de palen kregen en aan het spel nooit te merken viel wie de nr2 en wie de nr12 was. Weg ook de keurig opgebouwde thuisreputatie, maar aanleiding tot twijfel hoeft dat niet te brengen, want ook in de heenronde verloor W-B zijn eerste wedstrijd op de Freethiel met 0-2 van Zulte-Waregem waarna een begin werd gemaakt met een mooi serietje eindigend op 7 opeenvolgende ongeslagen partijen in eigen stadion.

Voor de tweede keer in een week tijd (het waren wel thuiswedstrijden, maar toch tegen de nr2 en de nr7 of 8 (Kortrijk en Charleroi), heeft Waasland-Beveren met keurig verzorgd voetbal zijn opponenten grotendeels voor schut gezet. Niet onbelangrijke vaststelling is echter dat dit door de supporters gesmaakt voetbal te weinig diepgang en uitgespeelde kansen opleverde, om nog te zwijgen over de efficiëntie bij de afwerking. Zinho Gano staat ondankbaar op een geïsoleerd eiland, maar doet toch onvoldoende met datgene wat hem wordt aangereikt. De wedstrijd van zaterdag was een perfecte copy van die een week geleden tegen Kortrijk. Zo goed als alles verliep naar wens, maar eens in de buurt van de zestien ontbreekt de scherpte en zuiverheid. Gano, Marquet en Michel hadden ook gisteren beter moeten doen met wenkende kansen, maar verzaakten zodat de rust werd ingegaan met 0-0 en tegen een bijzonder bleek Charleroi had W-B wat mij betreft (al was het maar voor de goeie bedoelingen die het zeker had) beloond mogen worden met een kleine voorsprong.

In de tweede helft brachten de bezoekers meer evenwicht in het spel, maar op hun enige kans was het wachten tot de 79ste minuut. Bij Beveren waren het opnieuw Gano en Michel die zich het meest nadrukkelijk presenteerden, maar enkel op de poging van Julian diende Penneteau zijn kunnen te tonen. De wedstrijd was gedoemd op een niet eens zo teleurstellende 0-0 te eindigen tot minuut 92 bijna was uitgetikt. Niemand in het stadion begreep wat Niels De Schutter bezielde om een ongevaarlijke bal waarmee hij alle kanten op kon, terug te koppen naar Köteles en daarbij de toegesnelde Amara Baby uit het oog was verloren. De Senegalees bedankte met de voor W-B dramatische 0-1. Net als in het openingsweekend liep W-B op die manier tegen een volkomen onterechte nederlaag aan, maar dat zal Mazzu en co worst wezen.

Nederlagen zijn nooit prettig, maar eentje die men totaal niet verdiend doet extra zeer. Wat sneu voor een bijzonder secure defensie onder leiding van een autoritaire Moren waardoor ook Camacho beter tot zijn recht komt. Het meest van al was dit verlies een ramp voor Niels De Schutter die als vervanger van Jans (toch geen simpele opdracht) tot minuut 91 mocht terugblikken op een goeie wedstrijd. Over het gespeelde voetbal zijn de supporters best te spreken, maar het is enerzijds vreemd dat meerdere goeie combinaties zo weinig uitgespeelde kansen opleveren. Anderzijds lijkt mij een belangrijke basisvereiste om kansen te creëren en te scoren, simpelweg goed voetballen en niet lukraak en zonder ideeën ballen naar voor trappen. Ik had na de trainerswissel alvast geen wonderen verwacht, maar vind het positief dat er onder Janevski wordt getracht voetbal te spelen en het zou toch flauw zijn om voor die ene blunder van De Schutter het hele elftal te laten boeten. Trouwens, wie mij vorige week had gezegd dat we zonder Jans, Seck en Schrijvers in staat zouden zijn de nr2 van de JPL gedurende 91 minuten volledig onder controle zouden hebben, had ik niet ernstig genomen.
De volgende wedstrijden, te beginnen met volgend weekend een bezoek aan leider Zulte-Waregem, zijn niet van de poes, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat W-B na 30 speeldagen het behoud kan verzekeren. Alleen is het maar de vraag of dat vooruitzicht gezien het huidige systeem waarbij enkel de nr16 degradeert, een kunst is waarmee de supporters tevreden kunnen zijn. Al bij al vallen de resultaten van zaterdagavond nog mee, want alhoewel Westerlo een puntje nadert en buur Lokeren haasje-over speelt met W-B, blijft er een kloofje van 4 punten met STVV en Westel en houdt het wellicht ook Moeskroen nog achter zich na hun bezoek aan het Constant Vandenstockstadion vanavond. Dan maar revanche nemen op Genk woensdag in de Croky Cup.

Patrick Van Wesemael.