StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB RESPECT EEN AVONDJE OPZIJ SCHUIVEN.

Als voeballiefhebber moet men het lef hebben zich in vraag te durven stellen wanneer het moeite kost om niet automatisch sympathie te koesteren voor hetgeen Zulte-Waregem overkomt. Maar overkomen lijkt alsof hun schitterend seizoen tot nu toe op een toevalstreffer zou berusten, maar dat is allerminst het geval. Het succesverhaal van deze fusieclub is het resultaat van een zorgvuldig uitgestippeld beleid met als spilfiguur Francky Dury. Dat dit kan gebeuren met een budget van dubbele omvang in vergelijking met dat van W-B maakt vergelijken wat lastig, maar in de wetenschap dat het Waregemse budget op zijn beurt een keer of 4-5 kleiner is dan dat van onze traditionele topclubs, bewijst dan weer dat er niet altijd een link is tussen succes en de grootte van een budget.
Misschien toont Zulte-Waregem wel aan dat een flinke dosis boerenverstand een niet te onderschatten deel van het budget kan compenseren, lees : wie niet sterk is moet slim zijn.

Natuurlijk speelt Essevee een geweldig seizoen en is het volkomen terecht de fiere koploper in de JPL, maar dat het vlotjes herfstkampioen kon worden heeft uiteraard ook een beetje te maken met het bij momenten ondermaats presteren van Club Brugge, Anderlecht en Gent, clubs die niet eens het schaamrood op de wangen meer krijgen wanneer hun respectievelijke coaches of clubverantwoordelijken voor de zoveelste keer het eigen falen zoeken bij de scheids of pers. Daarom is het prettig dat clubs als Zulte-Waregem en Oostende zich vooral toeleggen op het (prima) spelen van het bewuste spelletje met een bal en minder bezig zijn met toekomstige vermoeidheid en maandagavondvoetbal.

Zulte-Waregem leed zondag in de vooravond een overdreven nederlag op Sclessin en werd allerminst gediend door enkele scheidsrechterlijke beslissingen. Moedig dat de betreffende spelleider toegaf in de fout te zijn gegaan, maar dat inzicht levert de West-Vlamingen geen gerecupereerde punten op. Tegen Waasland-Beveren zullen zij alvast willen aantonen dat er van enig verval in Luik geen sprake is en ik verwacht een heet avondje voor Köteles en co. Schade beperken voornaamste opdracht ?
Maar ook in de Beker van België liep het woensdagavond voor ZW niet echt van een leien dakje. Het had in Geel verlengingen nodig om voorbij Verbroedering te geraken, maar het grote verschil met de bleke bekerprestatie van W-B is dat Dury heel wat basisspelers een avondje rust gunde.

In zijn derde thuiswedstrijd op rij is Cedomir Janevski er niet in geslaagd zijn team een eerste keer naar een overwinnng te leiden. Integendeel, de bekerwedstrijd tegen Genk was veruit de minste van de 3 en we moeten hopen dat deze teleurstelling kan worden verklaard door het specifieke karakter van bekerwedstrijden. Het ergst van al is nog dat supporters de indruk hadden dat zij woensdag niet eens het sterkste Genk hadden gezien. Maar wie weet kan Janevski wel iets doen aan de zeer belabberde uitreputatie van dit seizoen waar hij niet de minste verantwoordleijkheid in draagt. Slechts é& eacuten puntje op verplaatsing in de heenronde, daar moeten er dringend bijkomen, maar wie zou er geld op durven zetten dat dit zaterdag in het Regenboogstadion gaat gebeuren ?

Misschien is het goed nog even een blik te werpen op het programma van onze concurrenten, want een kloofje van amper 4 punten (gelukkig op 2 ploegen) + 3 op Moeskroen, is zo goedgemaakt.
Vanavond moeten we hopen dat Mechelen revanche zal nemen voor de bekeruitschakling midweeks in Sint-Truiden, want Eupen is de tegenstander Achter de Kazerne. Genk plaatste zich vlot in Beveren voor de kwartfinales, maar heeft zondagavond thuis tegen Lokeren iets goed te maken na de 6-0 pandoering in Oostende. Mede rode lantaarn Westerlo ontvangt in Het Kuipje Gent en de Buffalo's kunnen zich om meerdere redenen geen misstappen veroorloven. Het wekelijkse kelderduel brengt zaterdagavond STVV en Moeskroen op Staaien in het strijdperk en het staat vast dat er kostbare punten verloren zullen gaan voor de ene, de andere of beiden. Men zou haast gaan geloven dat het een bewuste keuze is om niet tot die grijze middenmoot te worden gerekend !
En om te eindigen met de titel van dit artikel : groot respect is op zijn plaats voor de vereniging Zulte-Waregem, maar zaterdagavond schuif ik alvast mijn sympathie voor Dury en boys een uur of 2 aan de kant.

Patrick Van Wesemael.