StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

logo ITALIAANSE MIST VAN DONDERDAG VERHINDERT WB-GENK VAN ZONDAGAVOND.


Bekerschande uitwissen van vorige week woensdag, zo zag de titel van mijn voorbeschouwing er uit voor de match tegen Genk die normaal gezien morgenavond op het programma stond. De Italiaanse natuur heeft er echter anders over beslist, want door te veel mist werd Sassuolo-Genk van donderdagavond naar vrijdagmiddag verplaatst en daardoor kan de wedstrijd van zondagavond 20 uur geen doorgang vinden. Wanneer het reglement het zo voorschrijft kan het wellicht niet anders, maar ik meen begrepen te hebben dat Sassuolo zondag wel aan de bak moet en dat is vreemd. Clubs gaan tot het uiterste om een Europees ticket in de wacht te slepen, maar zijn niet bereid zich uitzonderlijk een keer flexibel op te stellen en vrezen dat plus minus 55 uur recuperatie onvoldoende is om hun vet betaalde en verwende profs op te vorderen voor een volgende wedstrijd. Wat zal men in Engeland lachen met dit soort hilarische toestanden. Overigens, trainers eisen een ruime kern en roepen om de vrede in het huishouden te bewaren dat de bankzitters "bijna toch" even belangrijk zijn als zij die spelen, maar wanneer men noodgedwongen een beroep op deze jongens moet doen is excuus goed om dat niet te doen of er bij een mindere prestatie naar te verwijzen. Nu is Ajax misschien een slecht voorbeeld, maar wat knap van hun coach om een amper versterkt B-team naar Standard te sturen en nog met succes ook.

Of dit uitstel nu een goeie of slechte zaak is voor beide clubs en of er kan worden afgeweken van het reglement in geval van een akkoord tussen beide clubs weet ik niet, maar er zijn volgens mij minstens evenveel na- als voordelen aan dit uitstel. Om uiteeenlopende redenen willen zowel W-B als Genk hogerop in het klassement, maar wanneer de concurrentie ondertussen dichterbij sluipt kan dat voor oneerlijke en vervalste druk zorgen. En hopen dat het programma na de winterstop minder druk wordt is ijdele hoop, want ook dan volgen de wedstrijden mekaar snel op.
Uit protest tegen onze overdreven regeltjesmaatschappij laat ik toch mijn voorbeschouwing online zetten alsof er niks is gebeurd, maar voor alle duidelijkheid : WB-Genk van zondagavond gaat NIET door. En er komt zeker een nieuwe voorbeschouwing zodra deze match weer een plaatsje op de kalender krijgt, want tegen die tijd zien de wedstrijdomstandigheden er hopelijk iets vriendelijker uit voor zowel de Waaslanders als de Limburgers. O ja, dit is misschien ook goed om weten. Stel dat er tijdens de winterstop nieuwe spelers zouden komen bij W-B of Genk, zij mogen dan niet meespelen in deze match omdat zij niet speelgerechtigd waren op 11 december.

Om 2 redenen is Waasland-Beveren het aan zijn supporters verplicht een goeie prestatie te leveren tegen KRc Genk. De bekermatch van anderhalve week geleden tegen datzelfde Genk was een drama over de hele lijn en de eerredder van Gano in de slotminuten niet eens die naam waardig, ook al omdat zij die de moeite hadden genomen de kou te trotseren, al warmere oorden aan het opzoeken waren. Maar er is meer natuurlijk, want afgelopen weekend roerde de kelderploegen hun staart (Winst voor Lokeren en STVV) en pakte Westerlo ietwat onverwachts een puntje tegen de Buffalo's. De uiterst verdienstelijke 1-1 van W-B bij koploper Zulte-Waregem was geen overbodige luxe en er kan zondagavond best opnieuw worden geoogst indien de mannen van Janevski aansluiting met Eupen en Lokeren willen verzekeren en liefst nog iets verder afstand nemen van STVV, Moeskroen en Westerlo. De feestdagen komen er dra aan en dan is het altijd prettig deze sportief met vertrouwen tegemoet te zien.

KRc Genk hoort qua kwaliteit zeker in play-off I thuis, maar het zal zich toch flink moeten herpakken om die doelstelling kracht bij te zetten. Het heeft een relatief jonge spelersgroep die tijdelijk kopje onder dreigt te gaan door de snelle opeenvolging van wedstrijden, want de Limburgers zijn half december nog steeds op 3 fronten actief en betalen daar de laatste weken in de JPL een prijs voor
(6-0 in Oostende en 1-2 thuis tegen Lokeren). Tegenover dit overladen programma staat dan weer een technisch kwalitatief sterke spelersgroep die uitsluitend regelmaat ontbreekt om een zekerheidje te zijn voor po1. Wie Genk zondagavond zag knoeien tegen Lokeren zou wel eens een bedrieglijk beeld kunnen overhouden, want 2 weken geleden ging het fors onderuit aan de kust, maar koppelde het er midweeks een probleemloze 1-3 bekerwinst aan vast op de Freehtiel. Of was W-B die avond zo ontstellend zwak ? Ik ben geneigd voor die optie te kiezen.

In de rubriek "De visie van Danny" op deze website daagde onze sportief manager Danny De Maesschalck de spelersgroep uit hun verantwoordelijkheid op te nemen in Waregem en na een rampzalige start lukte dat wonderwel.
Zulte-Waregem speelde een mindere wedstrijd, maar coach Francky Dury verwees in zijn analyse ook meermaals naar de puike organisatie van de bezoekers die om de woorden van Dury te gebruiken "goed stonden". De gelijkmaker van Gano was een vroeg eindejaarscadeau, maar het moet Zinho wel deugd doen dat hij 2 wedstrijden na mekaar scoort, want als aanvaller kan dat bevrijdend werken.
Het begin van meer ? Wat tof ook week na week Valtteri Moren te zien groeien als organisator van de defensie, een opdracht waarin meerdere voorgangers niet slaagden. En wat gezegd van Jens Cools ? Een beetje oneerbiedig aangekondigd als een versterking in de breedte, maar wat doet Jens het knap telkens hij speelt en dat vertaalt zich meestal in puntenwinst voor de ploeg. Zijn opstelling geeft misschien het antwoord op de vraag die sommige supporters stellen, nl. of Michel en Marquet wel samen in de ploeg kunnen staan. Interessante ontwikkelingen dus en we kunnen er niet omheen dat de bekermatch tegen Genk een negatieve uitzondering was ten opzichte van de partijen waarin goed werd gevoetbald tegen Kortrijk, Charleroi en Zulte-Waregem. Het manco blijft echter dat er zelf voorlopig te weinig uitgespeelde kansen worden afgedwongen, maar wanneer de tegenstander ons daarbij spontaan een handje toesteekt zoals ZW vorig weekend, komt het ook wel goed.

Patrick Van Wesemael