StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB KOOI GOED GESLOTEN HOUDEN OF DE KANARIES ZIJN GAAN VLIEGEN !

Normaal gezien besteden we op maandag graag wat aandacht aan enkele teams in de lagere reeksen, maar de actualiteit doet die rubriek verschuiven naar morgen om vandaag plaats te maken voor een nieuwe voorbeschouwing. En het wordt een leerzaam verhaal over hoe redelijk wat geduld en vertrouwen in de juiste mensen kan leiden tot iets heel moois. Amper een maand geleden werd STVV in één adem genoemd met Westerlo en Moeskroen wanneer het over kandidaat-zakkers ging. Leko was, net als Vreven, Leekens, Peeters en De Boeck dagelijks het onderwerp van gesprek zodra een voetbalbabbel evolueerde naar trainers wiens stoel wankelde. Leko moest dit alles lijdzaam ondergaan, want zijn lot lag nu eenmaal in handen van de Truiense clubleiding, maar die had blijkbaar wel een prima zicht en bijgevolg véél vertrouwen in de manier van werken/aanpakken die de gewezen klassevoetballer Ivan Leko hanteerde.
Dat vertrouwen werd beloond en in plaats van op straat, staat Ivan na een drietal opeenvolgende overwinningen in de JPL en tussendoor nog een kwalificatie voor de Beker van België te hebben meegenomen, thans op het voetstuk van een in aanbouw zijnde prachtig standbeeld dat zeker wordt opgericht voor Leko wanneer hij STVV in eerste klasse weet te houden. Vorige week werd Sint-Truiden in Waregem wel nipt uitgeschakeld in de Croky Cup, maar morgen komt het gegarandeerd ontspannen naar de Freethiel na de toch bijzonder knappe winst tegen Gent afgelopen weekend en het moet al lelijk fout lopen de komende weken willen de Kanaries nog in nesten geraken tijdens het verdere verloop van de reguliere competitie. Ontspannen, dat wel, maar de uitstekende resultaten van de voorbije weken hebben ongetwijfeld voor een vertrouwensboost gezorgd bij de Truiense entourage en dat mogen de spelers van W-B zeker als een ernstige waarschuwing ter harte nemen. Is STVV in staat nog een tijdje langer op de voornaam van één van zijn spelers te leven ? Wat een prachtige voornaam toch die Wolke Janssens heeft ! Zijn familienaam kan onmogelijk neutraler klinken, maar zijn voornaam is geweldig.

Waasland-Beveren heeft wel wat redenen waarom het er morgen goed aan doet (de wedstrijd begint overigens om 20.30 uur) de volle inzet op de Freethiel te houden. Winst brengt de Waaslanders immers weer op gelijke hoogte met de Limburgers en met de match tegen Genk tegoed opent dat perspectief op een verbeterd klassement. Maar er was natuurlijk ook in de heenronde de smadelijke 4-1 nederlaag op Stayen waar een vroege 0-1 knullig uit handen werd gegeven en een beschamende tweede helft werd gespeeld. Daarenboven verdient het verzorgd voetbal wat Janevski in de ploeg heeft gebracht eindelijk een keer drie gouden punten. In Mechelen speelden onze jongens, net zoals in Waregem, een bijzonder goeie wedstrijd die enkel door pech niet werd bekroond met kostbare competitiepunten en dat was eerder ook al zo in de dying seconds verloren thuiswedstrijd tegen Charleroi. Janevski heeft een systeem geïmplementeerd waarmee het een goed voetballende tegenstander belet zijn normale spel te ontwikkelen zonder daarbij de grove borstel boven te halen. Aanvankelijk was dat ten koste van het eigen offensief, maar in Mechelen werden, ondanks een voortdurend goeie organisatie, toch alle fases opgeteld een vijftal doelrijpe kansen bijeengevoetbald en meer verwachten op verplaatsing (en zelfs thuis) zou onredelijk zijn.
Mits een zege tege Sint-Truiden kan W-B op zijn beurt de Wase derby op tweede Kerstdag met vertrouwen tegemoet zien en onmogelijk is dat niet, maar het zal morgen het beste van zichzelf moeten geven om met een min of meer gerust gemoed naar Lokeren af te reizen.

Patrick Van Wesemael.