StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB KOMT DE EERSTE PRETTIGE TERUGREIS ER EINDELIJK AAN ?

Waasland-Beveren begint zaterdagavond in Eupen aan zijn twaalfde uitwedstrijd van het seizoen en opmerkelijk is toch wel dat in de elf voorgaande partijen niet één keer met een overwinning naar Beveren werd teruggekeerd. Zouden die spelers daardoor met een complex op de bus stappen ? Ooit werd Eddy Roelandt wereldberoemd in Beveren en omstreken met zijn gedurfde voorspelling dat hoe vaker men verliest, des te dichter de eerstvolgende overwinning voor de deur staat en misschien moeten we ons aan die toen gedufde uitspraak optrekken om een hoopvol resultaat mee te nemen uit de Oostkantons.
Afgelopen woensdag werd Eupen in de laatste bocht voor de aankomst gevloerd door Zulte-Waregem in de halve finale van de Croky Cup. Over de 2 wedstrijden bekeken een terecht verdict, maar de droge optelsom van 3-0 (heen- en terugwedstrijd) was zeker geen perfecte weergave van de krachtsverhoudingen tussen de lijnen. Wat knap dat een club die pas promoveerde naar het hoogste niveau een dergelijk mooi parcours kan afleggen, maar een verassing is het geenszins, want er loopt daar in Eupen heel wat schoon volk rond dat met een bal uit de voeten kan.

Ondanks het feit dat KAS Eupen in de rangschikking amper één puntje meer telt dan Waasland-Beveren, blijft het wat mij betreft in veel opzichten de meest aangename revelatie van het seizoen. Wat de Panda's tot nu toe als promovendus presteerden is gewoonweg schitterend. Vanaf het prille begin voetbalde het keurig mee alsof er geen verschil was tussen de Proximus en de Jupiler Pro League. Meerdere grote namen sneuvelden inmiddels aan de Eupense Kehrweg waar altijd wel wat te beleven valt en het is absoluut geen toeval dat Eupen het tot de halve finale van de Beker van België schopte, een prestatie waar W-B al jaren van droomt. Dat de sympathieke club uit het oosten van het land dit realiseert met een exotische mix van academici en een samenraapsel van reglementair verplichte Belgen waaronder Blondelle en Van Crombrugge, is top en in strijd met zowat alle ongeschreven wetten over de aanpak en het spelen van een goed seizoen.

Met Eupen als tegenstander is het onvoorspelbaar in welke richting een wedstrijd zal evolueren. Zondag in Moeskroen begon het sterk en stond de lat een 0-1 voorsprong in de weg, maar toen het 1-0 werd en op slag van rust een tweede tegenslag moest incasseren (een strafschop tegen die er helemaal geen was) brak de veer. Vorige week donderdag veegde Eupen de mat aan met Standard en werd het met een 2-2 eindstand onvoldoende beloond, ook al omdat in blessuretijd een geldig doelpunt van de Panda's werd afgekeurd. Woensdagavond in de Croky Cup degradeerden de Panda's in de eerste helft Zulte-Waregem tot een figurantenrol, maar de verdiende voorsprong bij rust kwam er niet en daarna counterden de West-Vlamingen zich op routine naar de Heizel.
Pittig detail : W-B had zijn oog recentelijk laten vallen op Jean-Luc Dompé van Standard, maar die verkoos uiteindelijk om naar concurrent Eupen te verkassen en op de slotdag van de transferperiode werd ook verloren zoon Christian Brulls nog toegevoegd aan de Eupense kern.

Waasland-Beveren heeft op een week tijd de concurrentie angstvallig dicht zien naderen, maar dat was vooral omdat Moeskroen en Westerlo ietwat verrassend en gulzig punten sprokkelden. De 6 op 9 van Moeskroen (winst thuis tegen Lokeren en Eupen) heeft de kloof met de Henegouwers van 7 tot 2 punten gereduceerd, ook al omdat W-B op de Freethiel en ondanks een resem halve en hele kansen, niet voorbij Westerlo geraakte. In tegenstelling met vorig seizoen toen volgens onze mogelijkheden vlotjes werd gescoord en de defensie met de regelmaat van de klok steken liet vallen, zijn de rollen in deze jaargang net andersom. Achterin passen de puzzelstukjes steeds beter bij mekaar, maar kansen afwerken lukt uiterst moeizaam, het creëren ervan net voldoende. In die optiek werden deze week met de komst van Conte en Rodriguez hopelijk goeie zaken gedaan, maar het blijft afwachten of er voldoende tijd resteert om met hun inbreng het gewenste rendement te halen. Zou die midweekse halve finalewedstrijd van Eupen fysiek kunnen nazinderen bij de thuisploeg ? Qua voetballend vermogen doet Eupen ruimshoots beter dan W-B en we zullen het dus moeten hebben van een colelctief sterke prestatie om de Oostkantonners in bedwang te houden. Dat het met Eupen als tegenstander alle kanten op kan bewees de wedstrijd op de Freethiel toen W-B eerst 1-0 voorkwam, vervolgens 1-2 op achterstand om in een waanzinnig slot met 4-2 te winnen.

Patrick Van Wesemael.