StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

nabeschouwing.jpg BILLIJKE PUNTENDELING NA BOEIENDE INHAALWEDSTRIJD.

Ondanks het gemis van een compleet elftal, overigens verdeeld over de beide ploegen, hebben Waasland-Beveren en KRc Genk dinsdagavond voor een genietbare inhaalwedstrijd gezorgd. Dat die uiteindelijk op een brilscore eindigde is een klein wonder gezien het feit dat elk team een handvol goeie kansen de nek omwrong.

Voor aanvang van deze wedstrijd die aanvankelijk half december op het programma stond, maar omwille van de mist in het Europese duel tussen Sassuolo en Genk werd verplaatst naar 7 februari, was het groot aantal afwezigen bij Genk het onderwerp van gesprek. Mijn eerste vaststelling dinsdagavond was dat de bezoekers ondanks het ontbreken van de vele nieuwkomers plus geblesseerden, nog een meer dan gemiddeld elftal in de Jupiler Pro League aan de aftrap konden brengen. Veel van de jongens die gisteren bij Genk speelden waren onder Peter Maes meer dan eens basisspeler. En alhoewel het nu geen zin meer heeft is het misschien goed nog eens te kijken wie er bij W-B ontbrak en waar veel minder over werd gesproken. Als Genk Schrijvers noemt, mogen wij dat ook doen ! Wie heeft het nog over Vanzo, Michel en Moren ? En zullen we voor de volledigheid dan ook maar de nieuwkomers Ndiaye, Rodriguez, Langil en Conte noemen ? Als deze onrealistische telling klopt zit ik aan 8 en wat zou het zwaarst doorwegen ? Genk met een ruime kern dat 10 spelers mist of W-B met een veel krappere kern dat niet over 8 spelers kon beschikken ? Natuurlijk is het een onrealistische telling, want zelfs al zou iedereen fit zijn bij Waasland-Beveren, dan nog zou niet iedere opgesomde speler een basisplaats hebben, maar dat geldt uiteraard ook voor de Limburgers.

We moeten het natuurlijk nog over de wedstrijd hebben ook. Dat sportjournalist Floris Geerts zijn dinsdagavond liever in gezindsverband had doorgebracht wil ik best geloven (wij overigens ook), maar om in Stadion op VTM van een genietbare wedstrijd een eerder ontgoochelende match te maken lijkt mij dan weer een brug te ver. Genk was in de eerste helft totaal onbestaande en het mocht de hemel danken dat het halverwege niet de minste averij had opgelopen. Gano kopte al meteen een grote kans pal op doelman Jackers (een lichte afwijking was voldoende geweest voor de 1-0) en ook Boljevic en tweemaal Jens Cools waren dichtbij de openingsgoal, maar de jonge Genkse portier Nordin Jackers trok de ballen, misschien met meer geluk dan kunde, aan als een magneet.

Meteen na de herneming merkte Peter Vandenbempt op Sporza Radio op dat W-B die missers wel eens zuur zou kunnen opbreken en het leek alsof hij tijdens de rust zijn oor te luisteren had gelegd aan de deur van de Genkse kleedkamer, want de bezoekers begonnen onherkenbaar sterk aan de tweede helft. W-B werd naar de keel gegrepen en kon nog nauwelijks uit die ontknelling los komen. Heynen, Castagne en Malinovski kregen goeie kansen op de 0-1, maar de allergrootste was voor de vaardige Pozuelo die zelfs Köteles had omspeeld, maar zijn gemaakt doelpunt door uitblinker Camacho van de lijn zag gekeerd. Halverwege de tweede helft vond W-B zijn tweede adem en was het nog tweemaal kort bij de winninggoal. Een zuivere strafschopfout van Pozuelo op Boljevic werd niet gefloten en daarna pakte keeper Jackers een prima kopbal van de Montenegrijn. Genk zette nog eens aan voor een slotoffensiefje, maar dat werd vrij gemakkelijk overleefd door de thuisploeg die met dit dik verdiend puntje toch een beetje meer afstand neemt van Westerlo, Eupen en Moeskroen en nu tot op 2 punten is genaderd van Lokeren en STVV.

Ondanks een lastig openingskwartier van de tweede helft speelde W-B een colectief sterke wedstrijd met Rudy Camacho als schitterend boegbeeld. Jammer dat Rudy zijn vijfde gele kaart incasseerde waardoor hij zondag tegen Standard moet toezien vanop de tribune. En opvallend, wederom de nul gehouden zodat W-B in zijn 6 laatste wedstrijden slechts 3 doelpunten moest toestaan.

Er zijn nu nog 5 wedstrijden te gaan en met 6 punten bonus op Moeskroen, 3 op Eupen en 2 op Westerlo ziet het er niet slecht uit voor W-B qua behoud. De voorbije weken zijn we echter meermaals met de neus op de feiten gedrukt dat er wekelijks onderin op zijn zachtst gezegd rare uitslagen voorkomen. Nog even wachten dus om van Tourné Mineral naar Tourné General over te schakelen, maar het programma doornemen voor komend weekend mag wel al. Waasland-Beveren sluit zondag speeldag 26 af en mag dat doen tegen een op drift geraakt Standard. Voordeel in dat geval is dat het weet hoe de concurrentie het er heeft afgebracht. Gent ontvangt Eupen en kan zich geen bijkomende misstap veroorloven met het oog op een play-off I-ticket. Die raad geldt ook voor Charleroi dat Westerlo op bezoek krijgt en als Oostende zijn positie bij de top 6 wil vast houden verliest het maar beter niet in Moeskroen. Dit lijken op papier stuk voor stuk wedstrijden met een vergelijkbare moeilijkheidsgraad, zowel voor de kandidaten play-off I als voor de ploegen die strijdne om het behoud en dus in theorie geen cadeaumatchen.

Patrick Van Wesemael.