StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

logoWB KAN PLOEG IN CHAOS WANORDE HERSTELLEN OP DE FREETHIEL ?

We kunnen in Beveren een aardig mondje meepraten over mindere periodes tot sportieve drama's toe, maar onze tegenstander van morgenavond Standard overtreft nu al enkele jaren ruimschoots deze sportieve omschrijving. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat een ploeg met zoveel mogelijkheden op financieel vlak en qua supporters, zo amateuristisch wordt bestuurd ? Nu is het niet aan ons om de rekening van een ander te maken, maar we durven als het wat minder gaat nogal vlug met een beschuldigende vinger wijzen naar het bestuur en meer dan eens is daar ook aanleiding voor, maar dan wordt er in Beveren nog klein bier geschonken in vergelijking met de toestanden in Luik. En alhoewel er de voorbije jaren een pak kwaliteit zijn biezen pakte aan de Maas, zich enkel daarachter verschuilen zou ongepast zijn. In elke linie heeft Standard, ondanks het vertrek recent van Trebel, nog altijd meerdere jongens die in staat zijn het verschil te maken. Gillet in doel, Kosanovic en Scholz achterin, Dossevi op het middenveld en wat gezegd van voorin te kunnen kiezen uit o.a. Raman, Belfodil, Orlando enz. Geen wonder dat Renaud Emond amper aan spelen toekomt en wat moet hij al vaak hebben gedacht aan zijn periode op de Freethiel toen hij als titularis onomstreden was en geregeld zijn doelpuntje meepikte. Dit Standard moet hopen op een klein wonder om via winst in play-off II en de lange weg die daarop mogelijks volgt, aan een Europees ticket te geraken. Met een spelersgroep echter die als los zand aan mekaar hangt en wellicht al met het hoofd bij volgend seizoen zit, wordt dat bijzonder lastig voor Jankovic. Of men daaruit moet besluiten dat het zondagavond een makkie wordt, geloof dat maar niet ! De ontegensprekelijke individuele klasse blijft en laat het collectief van Standard zo goed als onbestaande zijn, de gekende kleppers als Dossevi, Belfodil en Orlando Sa zitten nu al met volgend seizoen in hun hoofd, maar nog af en toe de voorraad videobeelden aandikken met wat klasseflitsen kan natuurlijk geen kwaad. Zou het echt kunnen dat Standard na de wanvertoningen tegen Club Brugge en Kortrijk nog een derde keer na mekaar flagrant door het ijs zakt ?

In mijn nabeschouwing van W-B – Genk had ik het over de tweede opeenvolgende keer dat Waasland-Beveren de nul had gehouden, maar ik was te voorzichtig geweest. Er mag nog een streeptje bij, want zowel tegen Westerlo, Eupen als Genk hield Köteles zijn netten schoon, al was dat uiteraard mede de verdienste van het hele team en in het bijzonder zijn defensie die met de week aan blokvorming wint. Jammer dat uitgerekend in de periode dat de nul houden enkele keren lukte, voorin te veel kansen werden verkwanseld of de redding was reeds een feit.
Tegen een de laatste weken onstabiel Standard krijgt Waasland-Beveren zondagavond om 20 uur een nieuwe kans om een stevige stap te zetten het Jupiler Pro Leagueschap voor volgend seizoen te verzekeren. Het kan niet anders of de goeie prestaties (jammer dat ze niet optimaal werden uitgedrukt in competitiepunten) van de voorbije speeldagen moeten het nodige vertrouwen hebben gebracht in de spelersgroep van Janevski. Morgenavond kan Cedomir opnieuw beschikken over Langil en Conte en wie weet ook over Rodriguez (ziek begin deze week).
De wedstrijd tegen Standard is vergelijkbaar met die tegen Genk : het zijn op papier betere tegenstanders, maar ze hebben sportief al betere tijden gekend. De wedstrijd tegen Genk was een perfect voorbeeld hoe moeilijk dit soort matchen in te schatten is.
Voor rust waren de bezoekers nergens en mochten ze wat blij zijn dat de thee werd gehaald zonder schade, maar de manier waarop Genk de tweede helft opende was best indrukwekkend. Knap van W-B dat het zich zo goed herpakte toen de Genkse orkaan tot een bij momenten stormachtige wind was afgezwakt. Spijtig dat uitblinker Camacho van dinsdagavond zijn vijfde geel karton pakte en daardoor morgen in de tribune zit. Mag de van Standard afkomstige Cauffriez het nog eens proberen, raakt Moren speelklaar, krijgt Borry voor het eerst een kans of moet Jens Cools zoals tegen Anderlecht aan de bak centraal achterin, het antwoord komt wellicht morgen kort voor de wedstrijd.
Standard, Moeskroen en Kortrijk, in deze matchen zal W-B het verschil moeten maken, want met de daver op het lijf beginnen thuis tegen Gent en in Anderlecht, we mogen er niet aan denken !

Patrick Van Wesemael.