StatisticsCounter Nieuws Gele ditjes, blauwe datjes archief

Top 40 Fichebak oud-spelers SK Beveren

freethielsprokkels FREETHIELSPROKKELS.

* Enkele bedenkingen bij het voetbalnieuws van deze week.
Monaco "zou" Cercle Brugge overnemen, althans een participatie van 60 procent. Ik snap niet waarom Cercle daar aanvankelijk nog moest over nadenken. Ik vond het als supporter van W-B watertanden, want wat erger ik mij vaak aan al die praatjes over die grens van 49 procent aandelen om nog net de meerderheid te hebben en de angst dat anders een club haar lokale verankering/eigenheid zou kunnen verliezen. Eerste vraag die men zich hierbij moet stellen is hoe het met die lokale verankering/eigenheid van de club zit op een moment dat het water aan de lippen staat ? Ik heb al dikwijls het gevoel gehad dat in die moeilijke situatie eigenheid en verankering ver te zoeken zijn om niet te zeggen onbestaande. Andere vraag die ik mij stel : heeft een buitenlandse investeerder, in dit geval Monaco, er baat bij te investeren om vervolgens de boel te laten verzieken.
We mogen toch aannemen dat een investeerder dat in eerste instantie doet met de bedoeling een hoger rendement van zijn product/speeltje te verwachten en dan is een slecht beleid niet de beste oplossing. En over die meerderheid van aandelen gesproken : verwachten clubbestuurders dan dat een investeerder een fikse financiële inspanning doet en verder niks te zeggen heeft ?
Uiteraard zijn er voldoende voorbeelden van waar zulke constructies fout gelopen zijn, maar ik denk dat er minstens evenveel zijn en meer waar het wel goed werkt. En waarom altijd zoveel argwaan bij buitenlandse investeerders, terwijl hier toch een aantal clubs ook worden geleid door alleenheersers (Oostende en Marc Coucke en Lokeren met Roger Lambrecht) die de touwtjes stevig in handen hebben. Als het goed gaat zoals in het Maes-tijdperk bij Lokeren wordt die stijl nooit in vraag gesteld, maar opgepast als de resultaten wat minder zijn.
Vanavond balanceert Waasland-Beveren op een sportief dunne koord, want bij een puntendeling of winst in Moeskroen mag er wat mij betreft best een feestje worden gebouwd, maar in geval van een nederlaag wordt het nog 3 weken nagelbijten en afzien. Laat ons nu even uitgaan van het positief scenario in Moeskroen. Verlies vermijden is quasi zekerheid over een bijkomend jaar Jupiler Pro Leaguevoetbal, maar men moet toch geen profeet zijn om nu reeds te kunnen voorspellen dat volgend seizoen sportief een pak van hetzelfde degradatielaken wordt wanneer er geen deftige financiële injectie komt. Geen kwestie van negativiteit, maar van pure realiteit en zolang het goed blijft aflopen heeft zo'n jaarlijkse strijd om het behoud wel iets !

* Hulde aan het rotatiesysteem en schaamrood op de wangen van trainers en analisten.
Het viel mij donderdagavond voor aanvang van de Europaleaguewedstrijden van de Belgische ploegen op hoeveel aandacht er werd besteed aan het feit dat zowel Gent als Anderlecht opvallend veel zogenaamde "sterkhouders" op de bank hielden en het leek wel de bedoeling dat de kijkers en luisteraars zich moesten voorbereiden op een ongunstig resultaat, maar vooral dat de Jupiler Pro League absolute prioriteit genoot op de EL. Ook Geert De Vlieger deed goed mee en kon zijn teleurstelling over de vele afwezigen bij Anderlecht niet onder stoelen of banken steken en vond de Brusselse opstelling een kaakslag voor de supporters en een vrijgeleide om een volgende keer lekker thuis te blijven als ze toch maar hun B-ploeg opstellen. Wat geweldig toch dat zowel Gent als Anderlecht met hun veredeld B-elftal beter deden dan respectievelijk Tottenham en Zenit. De co-commentatoren bleven er maar stilletjes bij, maar Vanhaezebrouck stak de pluimen toch op de eigen hoed door te beweren dat hij aan zijn spelers had gezegd dat ze moesten spelen om te winnen. Was hij dat dan vergeten zeggen afgelopen weekend tegen Eupen ? Trainers schreeuwen om spelerskernen waarmee ze op Belgisch niveau 2 elftallen in competitie kunnen brengen, maar zodra ze op jongens een beroep moeten doen die ze nota bene zelf hebben gewild en er ook zelf beslissingsrecht over hebben om ze NIET op te stellen, worden die gasten al te gemakkelijk gebruikt als excuus waarom het eventueel zou kunnen mislopen. Ik wil dus graag hulde brengen aan de spelers van Anderlecht en Gent die gisteren hebben gespeeld en hun aandeel hadden in het fantastisch resultaat van hun club dat er "wellicht" niet was gekomen wanneer al die titularissen hadden gespeeld.

PVW.